Hírek

A D-vitamin mellett több más anyag is fele a depresszió elkerüléséért, ezekre is figyeljen!

Az időjárás telente nem kifejezetten kedvez a jókedvnek, kivéve talán akkor, mikor az ember éppen síel, szánkózik vagy hógolyózik. Ám ha az idő esőt ad, havat nem és minden szürke és kedvetlen, akkor sajnos a depresszió, vagy a levertség is könnyen kopogtat. Ennek hátterében állhat a D-vitamin hiánya is, ezt tudjuk, de számos más anyag hiányállapota is okozhat enyhe depressziós tüneteket, így ezekre is érdemes figyelni. 

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász van a ratkotunde.hu segítségére 

Folát 

A folsav, vagy B9-vitamin, vagy folát – ahogyan a szervezetbe táplálékkiegészítőkkel bejuttatjuk – egy kifejezetten fontos anyag. Jellemzően akkor kerül szóba, mikor a velőcsőzáródási rendellenességek veszélyéről beszélünk, de a folsav azért ennél lényegesen többet tesz értünk. A vitamin ugyanis támogatja a sejtosztódást és befolyással van a szerotonin, vagyis a boldogsághormon képzésére is. 

Fontos megjegyezni, hogy a folsav hasznosítására sajnos az MTHFR gén mutációjával élők az étrendkiegészítőkből jellemzően nem képesek. Ennek oka a folát maga, mely nem megfelelő formában sajnos nem képes hasznosulni az ilyen génmutáció jelenléte esetén – és ez bizony a magyar lakosság 50%-át érinti! Éppen ezért fontos (a kismamák számára különösen), hogy olyan készítményt keressünk, melyben Quatrefolic formában jelenik meg a folsav. Ez a negyedik generációs folsav ugyanis a génmutáció jelenlétében is kifejezetten nagy arányban képes a szervezetbe épülni, hasznosulni! 

Cink 

A cink jellemzően a férfiakkal összefüggésben kerül elő, hiszen a spermiumképzéshez elengedhetetlen anyag. A hölgyek esetében azonban szintén kiemelt jelentőségű, és messze nem csak azért, mert jelenléte képes enyhíteni a depresszió tüneteit. A cink a szervezetben baktérium, vírus és gombaellenes hatást fejt ki, többek közt segít megakadályozni a hüvelyi fertőzések kialakulását és felszállóvá válását. Ez minden hölgy esetében hasznos, kismamáknál azonban kiemelten, hiszen a felszálló hüvelyi fertőzések felelnek a vetélések mintegy 70%-ért – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. 

B6-vitamin 

Ez egy olyan anyag, amivel gyakrabban találkozunk, mégis, sokan nem is tudnak róla, hogy a B6-vitamin a neurotranszmitterek termelődésének elősegítése mellett bizony a depresszió kialakulása elleni is hatásos fegyver. A B-vitaminok azonban az étvágyat is növelik, amivel azért lehetnek gondok. Itt újra a terhességre térnénk ki, hiszen sajnos igen sok kismamát érint a várandósság alatti nagy mértékű hízás, mely sajnos nagyon sok esetben egy életre átformálja a nők testét – önbecsülését, mivel még mozgással is nagyon nehezen lehet tőle megszabadulni. Fontos azonban kiemelni, hogy a B6-vitaminra a terhesség során végig szüksége van a szervezetnek – ez azonban nem minden B-vitamin esetében igaz. Ez azt jelenti, hogy a terhességi hízást is könnyebben kerülhetik el a nők, ha megfelelően tagolt, a trimeszterek igényeit leginkább követő terhesvitamin mellett teszik le a voksukat. 

Vas 

A vas a vérképzés elengedhetetlen kelléke, a hemoglobin vas hiányában nem képes a megfelelő működésre, így nem csak a vérképzés, hanem a gázanyagcsere is sérül az anyag hiányállapotai során. Vashiány esetén a fáradság és a depresszió is könnyen kopogtat, de pótlása nem olyan egyszerű, különösen bizonyos diéták, étkezési irányzatok esetében. A vas ugyanis állati eredetű táplálékokból sokkal jobban képes hasznosulni, vagyis hiába esszük nagyobb mennyiségben a spenótot, messze nem érünk el vele olyan eredményt, mint a májjal. Ennek megfelelően a vasat igen sok élethelyzetben érdemes pótolni táplálékkiegészítővel. Azonban, mint a spenót és a máj esetében, a táplálékkiegészítőknél sem mindegy, melyiket választjuk. A szervezetbe juttatott anyagokat át kell alakítani ahhoz, hogy hasznosíthatóak legyenek. Ez energiaigényes folyamat, de javíthatunk a hasznosulási arányon – méghozzá jelentősen -, ha eleve biológiailag aktív, szerves formában visszük be az tápanyagokat a szervezetbe. A vas esetében ez a készítményekben jellemzően a vas-citrát formát jelenti. A -citrátok és -glükonátok – melyeket érdemes keresni a táplálékkiegészítőkben – akár 80%-kal is jobban hasznosulnak, mint szervetlen kötésű társaik. 

 

 

Scheftsik TamásA D-vitamin mellett több más anyag is fele a depresszió elkerüléséért, ezekre is figyeljen!