Hírek

Férfi termékenység – a mennyiség nem minden!

A tudomány és maguk az emberek is egyre többet foglalkoznak a férfiak termékenységével, pontosabban annak romlásával. Ennek megfelelően ma már a boltokban találhatunk olyan gyorstesztet, mely nem csak a nők esetében képes megmutatni a termékenységet, hanem a férfiaknál is, azonban ez az adat kissé megtévesztő lehet. 

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre. 

A teszt és a termékenység 

A férfiak termékenysége – akárcsak a nőké – nem vezethető vissza egyetlen tényezőre. Egyszerűbben fogalmazva önmagában az, hogy elegendő spermium áll a rendelkezésünkre még nem garantálja azt, hogy termékenyek is vagyunk. 

A férfiak számára kialakított termékenységi tesztek azonban ezt az adatot képesek csak megadni, ami ugyan nagyon hasznos információ, de könnyen azt eredményezheti, hogy a férfi úgy érzi, vele biztosan nem lehet hiba, holott ennek megállapítása azért egy tesztnél lényegesen bonyolultabb folyamat. 

Mi okozhat terméketlenséget?

Ha szorosan csak az ondót vizsgáljuk, akkor is sok tényező adódik, mely terméketlenséget eredményezhet. Az ondóban a mirigyek által hozzáadott anyag tartalmával is lehet gond, de a spermiumokkal is, melyek az ondónak csupán 5%-át teszik ki! 

A spermiumok mennyisége koránt sem elhanyagolható szám – mondja Ratkó Tünde. Napjainkban a WHO ajánlásai alapján termékenynek tekintjük azt a férfit, akinek 20 millió/milliliter spermiumszáma megvan, az átlag pedig most 100 millió/milliliter körül alakul – de ez az adat sajnos évtizedek óta csökken, hiszen 50 éve még 200 millió/milliliter körüli mennyiséggel lehetett számolni. Ugyanakkor tisztában kell lenni azzal, hogy a spermiumok száma mellett nem mindegy, hogy ezek közül mennyi képes a megfelelő mozgásra, mennyinek megfelelő a morphológiája, kiemelt jelentőségű, hogy milyen a spermiumok minősége. Ezeket az adatokat pedig egy egyszerű teszt nem képes megmutatni. 

Miért olyan fontos?  

Ha a spermium mozgása nem megfelelő – például csak körbe – körbe képes haladni – akkor nem jut el a petesejthez. Ha a morphológiája, azaz a felépítése hibás, akkor is képtelen lesz a megtermékenyítésre. Minőségi gondok lehetnek a DNS-ben, az RNS-ben, más fehérjékben és sok más részletben is. Ebben az esetben a spermium – megfelelő mozgás és felépítés mellett – képes lehet a céljának teljesítésére, de sajnos így jelentősen megugrik a koraszülés, a vetélés és a genetikai gondok kialakulásának lehetősége – hiszen ezekre komoly hatással van az édesapa “50%-a”! 

Megelőzés 

A spermiumszám megléte – esetleg rendbetétele – nagyon is szükséges, de emellett gondoskodni kell a spermiumok minőségéről is, mely abban az esetben, ha genetikai gond vagy betegség nem áll a háttérben, a szervezet tápanyagellátottságának függvénye. 

A spermatogenezis során a spermiumok képzéséhez sok “alapanyagra” van szükség, melyek, ha nem, vagy nem megfelelő mennyiségben állnak rendelkezésre, akkor mennyiségi csökkenés, adott esetben minőségi eltolódás jelentkezik. Sajnos a spermatogenezis nem létfontosságú folyamat, azaz, ha a test tápanyagellátottsága nem megfelelő, akkor nem ez a funkció lesz az elsődleges, a folyamat leromlik. 

A tápanyagpótlás alapvető eszköze a megfelelő táplálkozás, míg a hasznosulás elősegítése a mozgással történik – így ugyanis fokozódik az anyagcsere. Napjainkban azonban az élelmiszerek beltartalmi csökkenése, illetve a hatványozottan jelentkező környezeti ártalmak jelenléte sok esetben más forrásból is tápanyagpótlást tesz szükségessé. Ennek egyik jó eszköze a férfiak számára kialakított vitamin. Hatékonyságához azonban kell, hogy sok összetevős, vagyis komplex készítmény legyen, és a benne szereplő anyagok közül a lehető legtöbb szerves kötésben legyen jelen. 

A szerves kötések (pl.: -citrátok, -glükonátok) a szervetlenekkel szemben 80%-kal is jobban képesek hasznosulni, azaz hatásukat is gyorsabban fejtik ki. Ez azonban még így is minimum három hónapos időintervallumot ölel fel. Ennek oka, hogy a spermatogenezis egy 74 napos, ciklikusan zajló folyamat. A tápanyagok bevitele pedig a folyamat legelején fejti ki hatását, vagyis, ha a ciklus közben kezdődik a pótlás, annak jótékony hatása csak a következő ciklusban mutatkozik meg. Hogy a ciklus mikor kezdődik, azt egyelőre nem tudjuk megállapítani, hiszen ez egyénileg változó. 

 

Scheftsik TamásFérfi termékenység – a mennyiség nem minden!