Hírek

A szelén fontosabb a férfiak számára, mint elsőre gondolná!

A szelénnel viszonylag keveset foglalkozunk a mindennapokban, pedig egy rendkívül fontos fém az emberi szervezet számára. A férfiak szervezetében gyakoribb a szelénhiány, mely nem csak fáradékonyságot okozhat, de sajnos a spermiumképzésre, ezen keresztül pedig a termékenységre is komolyan rányomja bélyegét. 

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre. 

A szelén 

A tengeri állatokban, illetve a teljes kiőrlésű gabonákban a szelén igen nagy mennyiségben van jelen, ráadásul ez az anyag hasznosulás szempontjából sem olyan problémás. Az E-vitamin jelenléte mindenképpen jótékonyan hat erre a részletre is, de a szelén a tápcsatornából 50%-os hatékonysággal is képes felszívódni. 

Már persze akkor, ha van. A szelén jelenléte ugyanis csökkent az élelmiszerekben, akárcsak a vas, vagy bármely más tápanyag. A szelén mennyisége a férfiak szervezetében sokszor jóval alacsonyabb is lehet, mint a nőkében, ennek oka pedig a spermiumképzésben betöltött szerepe. 

Spermium és ejakulátum 

A spermatogenezis során a szelén elengedhetetlenül fontos tényező, ez az egyik fő alkotóeleme ugyanis a spermiumoknak is. Antioxidáns hatású anyag, ennek is köszönheti kiemelt jelentőségét, de  fontos a férfi ivarszervek normál működésének fenntartásában is.  

A férfiak azonban sokkal gyakrabban szembesülnek a szelénhiánnyal mint a nők. Ennek oka, hogy az ejakulálás közben a szervezetükből igen nagy mennyiségben távozik ez az anyag is, vagyis nem csak a szex, de a maszturbálás is csökkenti a szintjét. Ennek megfelelően a szelén pótlása kiemelt jelentőségű a férfiak termékenységének fenntartásában – mondja Ratkó Tünde. 

A szelén hiánya és pótlása 

Ha a szervezetben nincsen elég szelén, az nem csak a termékenységre gyakorol rossz hatást. A bőr fokozott pigemntációja – anyajegyek és májfoltok megjelenése – is utalhat szelénhiányra, de ez az anyag a pajzsmirigy működésének fenntartásában is fontos, hiányában fáradság jelentkezhet – akárcsak a vas hiánya esetén. A szelénhiány a szívre is rossz hatással lehet, ráadásul a sejtek fiatalságának megőrzésében is rendkívül nagy szerepet játszik, így ezt a részletet sem szabad figyelmen kívül hagyni. 

Alapesetben a táplálkozással a szelén remekül pótolható lenne, ha nem kellene szembesülni a tápanyagtartalom rendkívüli mértékű romlásával. Mára sajnos kizárólag étkezéssel és mozgás révén fedezni a szükséges tápanyagmennyiséget sokszor már nem lehet. Mindkettő elengedhetetlen az egészség és a normál működés megőrzéséhez, de a tápanyagpótlás – főleg, ha a pár babát szeretne – sokszor már elengedhetetlen. 

A férfiak esetében olyan készítményt érdemes választani, mely kifejezetten nekik készült, komplex és lehetőség szerint a legtöbb anyagot szerves kötési formában tartalmazza. A praktikusan citrát és glükonát kötési formák ugyanis akár 80%-kal is jobb hasznosulást képesek biztosítani, vagyis hatásuk lényegesen előbb és erősebben jelentkezik. 

 

 

Scheftsik TamásA szelén fontosabb a férfiak számára, mint elsőre gondolná!