Hírek

A férfias kopaszodás, az androgén alopécia megelőzhető, lefolyása jelentősen lassítható

Minden ember szeret jól kinézni, és ez alól nem képeznek kivételt a férfiak sem. Azonban életüket megkeseríti, és önbizalmukat is jelentős képes aláásni az úgynevezett androgén alopécia, vagyis a leggyakoribb okozója a kopaszodásnak, melynek kiváltója lehet hormonális eltolódás, de a leggyakoribb okozója az úgynevezett oxidatív stressz. Egy új eljárás azt ígéri, képes visszafordítani ezt a folyamatot, mindamellett a megelőzéssel tehetünk igazán sokat ellene! 

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre. 

Oxidatív stressz 

A test minden egyes sejtje anyagcserét folytat, ez az élet alapfeltétele. Ennek folyamán keletkeznek olyan melléktermékek, mint az oxigén vagy nitrogén alapú molekulák, melyeket szabad gyökök néven ismerünk. Ezek az anyagok igyekeznek pótolni a hiányzó elektronjaikat, ehhez pedig bármit felhasználnak. Ide érthetjük a sejtmembránt, a DNS molekulákat, létfontosságú fehérjéket és nagyon sok más részletet is. A szabad gyökök reakcióik során sajnos jelentős mértékben képesek károsítani a sejteket, melyek így életképtelenné válnak, vagy komolyan sérül örökítőanyaguk. Persze ha van egy ilyen veszélyes folyamat a testben, annak ellenszere is létezik: ezeket az anyagokat hívjuk antioxidánsoknak, melyek képesek megakadályozni ezt a fajta rombolást a testben.  

Az antioxidánsok és a szabad gyökök egyensúlyának hiánya az úgynevezett oxidatív stressz, mikor a szabad gyökök túlsúlyba kerülnek, és rombolni kezdik a környezetüket. Ez megmutatkozhat a fent említett Adrogén alopécia egyik kiváltójaként, de ugyan ez a folyamat sok más működési területet is erősen érint – a férfiaknál többek közt a spermiumtermelést, illetve a spermiumok minőségét is jelentős mértékben képes rontani – mondja Ratkó Tünde. 

Androgén alopécia 

Nagyon egyszerűen fogalmazva ez a betegség a hajhagymák működésének fokozatos romlásával, illetve a hajszálak anagén növekedési fázisának rövidülésével jár együtt. A hajhullás ugyan kezelhető, de nem gyógyítható. A piacon jelenleg kapható gyógyszerek, de még a hajbeültetési eljárások is csak időlegesen képesek “megoldani” a gondot, tartósan nem, vagyis az androgén alopécia visszatér és rombol, akkor is, ha nagyon nem szeretnénk. 

Egy friss kutatási eredményt publikáltak nemrégiben a Nano Letter nevű tudományos lapban. Ebben beszámoltak arról, hogy mesterséges intelligencia bevonásával az Amerikai Kémiai Társaság kutatóinak sikerült létrehozni egy anyagot, mely utánozza az Androgén alopécia elleni küzdelem természetes eszközét, az SOD, vagyis a szuperoxid-dizmutáz antioxidánst. A tesztek egyelőre folynak, de az eredmények bíztatóak lehetnek. 

Antioxidánsokkal megoldás? 

Mivel az androgén alopécia több összetevő által kiváltott betegség, melynek genetikai tényezői is bőven vannak, így a kezelések jelenleg lassítani, időlegesen kezelni képesek a folyamatot, meg nem állítják. De erre nincs is feltétlenül szükség, hiszen, ha a folyamatot képes a szervezet kordában tartani, akkor a hajhullás zavaró mértéke, a kopaszodás tényleges, látható megjelenése lényegesen kitolható. Ebben azonban nem csak a gyógyszereknek lehet komoly szere. 

Antioxidánsokat tartalmaznak az élelmiszereink, előállítja azokat testünk, és mesterséges formában is hozzájuk lehet jutni, például a kozmetikumok is tartalmaznak ilyen anyagokat.  Ahhoz, hogy szintjük megfelelő legyen, azaz az oxidatív stressz ellen képes legyen a szervezet fellépni – ezzel pedig a hajhullás több formája ellen is küzdeni – nagyon fontos a megfelelő tápanyagbevitel! 

Ezt alapesetben táplálkozással lehet elérni, csakhogy élelmiszereink beltartalma (vitamin, nyomelem és ásványi anyag) az utóbbi 50 évben drasztikusan csökkent a tömegtermelés, a vegyszerezés és a környezeti hatások miatt – miközben tápanyagfelhasználásunk egyre csak növekszik a minket érő egyre több káros hatás miatt. Mára sok esetben válik szükségessé a tápanyagok pótlása mesterségesen, amit a férfiak esetében érdemes kifejezetten számukra kialakított készítménnyel megoldani, hiszen tápanyagigényük nem azonos a hölgyekével. A jó férfivitamin pedig mindenképpen szerves kötésben tartalmazza a lehető legtöbb anyagot, és természetesen komplex. Mindkét feltétel a hasznosulás miatt fontos, hiszen a szerves anyagokkal (-citrát és -glükonát kötések) és a komplexitással elérhető, hogy az anyagok beépülése akár 80%-kal is jobb legyen. 

Nem kell a doki? 

Azzal, hogy a szervezetet igyekszünk a lehető legoptimálisabb szinten ellátni a megfelelő tápanyagokkal – és persze rendszeresen mozgunk – hatalmas lépést teszünk az egészségünkért és a test megfelelő működéséért. Ez azonban nem minden esetben jelenti azt, hogy szakember segítségére már nem lesz szükségünk, így ezt a lehetőséget sem szabad kizárni. 

 

 

Scheftsik TamásA férfias kopaszodás, az androgén alopécia megelőzhető, lefolyása jelentősen lassítható