Hírek

Tények és tévhitek az ondó mennyiségéről és a családalapítással való kapcsolatáról

A férfiak számára nem csak maga a pénisz, hanem annak funkciói és “produktumai” is a férfiasság jelképei, ezért kifejezetten sokat képesek ilyesmin aggódni. Ennek ellenére elképesztően sok téves információ vagy féligazság kering az interneten, ami nagyon negatívan képes befolyásolni az önértékelést, vagy adott esetben a családalapítást. A sperma mennyisége és minősége ugyanis más és más téma! 

A kérdéskörben Ratkó Tünde termékenységi szakember van a segítségünkre. 

A nagy mennyiség 

Valamiért a férfiak egy jelentős többsége úgy érzi, ha az ejakuláció, vagyis az élvezés során nem produkál legalább egy stampedlis pohárnyi ondót, akkor valami nem stimmel. Ez azonban nagyon nem igaz. 

A normális mennyiség a tankönyvek szerint 3-7 ml, azaz egy teáskanálnyi már tökéletesen egészségesnek mondható. Az ondó aktuális mennyisége azonban nagyon sok tényezőtől függ. Nem minegy a hidratáltság, hiszen a sperma alapvetően vízbázisú. Az izgalmi szint, és a maszturbálás vagy a szex hossza sem elhanyagolható tényező (hosszabb izgatással nagyobb mennyiség érhető el), illetve az sem mindegy, hogy mikor volt az előző ejakuláció. Naponta többször is képes a férfi a szexre, de az ondó mennyisége ilyenkor csökken, a spermiumok számáról már nem is beszélve. 

Sperma és spermium 

A köznyelv hajlamos ezt a két fogalmat összemosni, pedig nem azonosak. A sperma tartalmaz spermiumokat, de ez teljes mennyiségének csupán 5%-át adja. A többi a mirigyek által termelt anyag, mely vitaminokat, nyomelemeket, ásványi anyagokat tartalmaz, védi és segíti a spermiumokat rendeltetésük beteljesítésében. 

Ez pedig azt is jelenti, hogy az ondó mennyisége nem feltétlenül áll összefüggésben a termékenység mértékével. Egy viszonylag alacsony ondómennyiség is tartalmazhat nagyon nagy számban spermiumokat, és a 7 ml ondó is lehet spermiumokban elkeserítően szegény. 

A spermiumok mennyisége a normál termékenység fenntartásához napjainkban minimum 20 millió/ml számot kell elérje a WHO ajánlása alapján. Mivel a férfiak spermiumtermelése egyre csökken világszerte – ami a termékenységük csökkenését is jelenti -, mostanra az átlagos spermiumszám 100 millió/ ml körül alakul. De fontos kiemelni, hogy az ondó mennyisége távolról sem ad pontos, vagy akár csak hozzávetőlegesen pontos képet a spermiumszámról. Ennek kiderítése szakember feladata. 

Sok ondó, nagy termékenység 

A fent leírtakból jól látszik, hogy ez az elképzelés alapvetően téves. Bár a spermiumok részét képezik az ondónak, a termékenység csak akkor függ az ondó mennyiségétől, ha az kórosan kevés. 

A spermiumok minősége és mennyisége azonban alapvetően határozza meg a férfiak termékenységét – mondja Ratkó Tünde. Az ezekben bekövetkező negatív eltérések sajnos jelentősen képesek csökkenteni a családalapítás esélyét, sőt, akár a meddőséget is kiválthatják. A negatív változások hátterében állhat betegség, genetikai tényező, de a legtöbb esetben az életmód és a környezeti hatások okozzák az eltolódást. Ez azonban jó hír, hiszen azt jelenti, hogy viszonylag könnyen lehet kezelni a helyzetet az esetek nagy többségében. 

A megfelelő spermiumtermelés, illetve a spermiumok minősége is a normál tápanyagellátottság függvénye. Ha a tápanyagszint a szervezetben nem megfelelő, akkor a test átcsoportosít. Az immunrendszer megfelelő szinten tartása, vagy a látás biztosítása sokkal fontosabb az egyén szempontjából, mint a termékenységének megőrzése, így a test ezekre koncentrál, a másodlagos – sokadlagos funkciókat hagyja leromlani. Ergo, ha ezek működését szeretnénk javítani, a tápanyagbevitelt kell optimalizálni. 

A tápanyagmennyiség csökkenése a helytelen életmód, a mozgáshiány és a környezeti hatások következménye. A táplálék beltartalma (ásványi anyag, nyomelem és vitamin) is erősen romlott az utóbbi 50 évben, de sajnos a szmog, a stressz, a hőhullámok és sok más környezeti tényező testre gyakorolt befolyása is jelentősen csökkenti a tápanyagellátottságot. Ennek megfelelően ma már sokszor nem elegendő a kiegyensúlyozott étkezés és a mozgás – bár ezek elengedhetetlenek az egészség megőrzéséhez. 

A tápanyagok pótlására a szakemberek jelentős hányada javasol már vitaminkészítményeket. A férfi termékenység visszaszerzéséhez pedig olyan készítményt érdemes választani, mely nem csak kifejezetten az erősebbik nemnek készült, hanem cinket, folsavat, szelént, L-arginint, kalciumot, magnéziumot és számos más fontos anyagot tartalmaz. Sőt, a hasznosulás fokozása érdekében kiemelten fontos, hogy szerves, biológiailag aktív kötési formákban tartalmazza a készítmény a lehető legtöbb anyagot (ez praktikusan -citrát és –glükonát kötési formákat jelent pl.: cink-citrát, vas-glükonát), valamint komplex legyen, azaz sok összetevőt tartalmazzon – így az egyes anyagok segítik mások hasznosulását. 

 

Scheftsik TamásTények és tévhitek az ondó mennyiségéről és a családalapítással való kapcsolatáról