Hírek

Az anya jódhiány a magzatra is tragikus következményeket gyakorolhat!

Hazánk több, mint 80%-a jódhiányos terület, azaz az itt élő emberek jellemzően jódhiánnyal küszködnek. Ennek következménye, hogy hazánkban a pajzsmirigy problémák népbetegségnek számítanak, de a jódhiány a várandósság során duplán jelent veszélyt, hiszen a magzatra is káros, akár tragikus következményei lehetnek. A jód pótlása azonban problémás is lehet, így szakorvos segítsége is szükséges. 

A témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

Jódhiány hatása a magzatra 

A jódhiány nem csak az édesanya szervezetére gyakorol komoly hatásokat, hiszen a magzat minden szükséges anyagot – így a hormonokat is – az anya szervezetéből nyeri. Abban az esetben, ha a hormonszint nem megfelelő – mely a jódhiány egyenes következménye – a magzat fejlődéséhez szükséges hormonok mennyisége is lecsökkenhet. Ez pedig tragikus következményekkel is járhat. 

Spontán vetélés  

A jódhiány az első trimeszterben sajnos vezethet a magzat elvesztéséhez is. 

Perinatális és csecsemőhalál 

A jódhiány megnöveli a perinatális halálozás esélyét is. Ez a késői magzati halálozást (azaz a második /harmadik trimeszterben bekövetkező halált), illetve a 0-6 napos korban bekövetkező csecsemőhalálozás lehetőségét jelenti. 

Kreténizmus 

Szerencsére mára ez a kórkép igen ritka. Kialakulásának oka, hogy a perinatális időszakban a magzat nem kap elegendő pajzsmirigy hormont, így komoly neurológiai és más fejlődési rendellenességek alakulnak ki a babánál – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. 

Fejlődési rendellenességek 

Az alacsony jódszint alacsony pajzsmirigy hormonszintet is eredményez. Ez még akkor is gond lehet, ha a kreténizmus mára szinte eltűnt, hiszen a fejlődési rendellenességek – bár kisebb romboló hatással – de így is jelen lehetnek pajzsmirigy alulműködés és jódhiány esetében. 

Jódpótlás 

A jód pótlása messze nem olyan egyszerű, mint gondolnánk, hiszen a bevitt jód mintegy 90%-a ürül ki a vizelettel. Ezen lehet segíteni, vagyis a hasznosulás mértékét fokozni, ha a jódot szerves kötési formában visszük be a szervezetbe. Ez praktikusan kalium-jodid formát jelent, ennek a vegyületnek a vízoldékonysága kitűnő, így hasznosulása is igen magas arányú. A jód hasznosulásának fokozására érdemes olyan készítményt – praktikusan várandósvitamint – szedni, mely szelént is tartalmaz – természetesen ezt is szerves kötési formában – illetve a lehető legtöbb nyomelemet, vitamint és ásványi anyagot (amit csak lehet, szerves formában), hiszen az egyes anyagok segítik mások hasznosulását. 

Fontos! 

A jód pótlása nem játék, azt mindenképpen orvosi javaslatra tegyük. A jódhiány kifejezetten komoly gondokat okozhat, de a jód túladagolása sem kevésbé veszélyes. A várandósság tervezésénél így érdemes szakorvos tanácsát kérni, hogy a tápanyagpótlás során a jód jelen legyen a készítményben, vagy ne! 

Scheftsik TamásAz anya jódhiány a magzatra is tragikus következményeket gyakorolhat!