Hírek

Hiába eszik sokat, ezzel sokszor csak árt, de a tápanyagellátottság nem áll helyre…

A termékenység alapfeltétele a megfelelő tápanyagellátottság – ez ma már nem titok. De akkor mégis hogyan lehetséges az, hogy olyan nők is terméketlenek, tápanyagellátottsági gondokkal küszködnek, akik túlsúlyosak?  

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

Étkezés és tápanyagpótlás 

A kettő szorosan összefügg, szervesen összetartozik, de ez sajnos nem azt jelenti, hogy aki eszik, annak a tápanyagellátottsága is rendben lesz. Sajnos tény, hogy messze nem étkezünk egészségesen, hiszen a kész és félkész ételek, illetve a tömegtermelt élelmiszerek korában élünk, ezeknek tápanyagtartalma pedig elég alacsony. A kiskerti élelmiszerek jobb helyzetben vannak, de a vegyszerezés és a környezeti ártalmak itt is erősen beleszólnak az egyenletbe.  

Ha kevesebb benne a tápanyag, akkor többet kell belőle fogyasztani – legalábbis ez lenne a logikus, de ez nagyon sok esetben így nem igaz. Ha ugyanis alapvetően rosszul étkezünk, és ennél még fokozzuk is a bevitelt, akkor az elhízást kockáztatjuk. Sőt, a tápanyagok hiánya miatt a szervezet kéri is az extra élelmet, de sokszor ettől még nem jut hozzá a hiányolt anyagokhoz. 

Elhízás és termékenység 

A tápanyaghiányok nem csak az elhízás kiváltói lehetnek a fent leírtak miatt. Sajnos igen sok betegség, hormonális probléma és ezek következményei is a számlájukra írható, hiszen a tápanyagok megfelelő szintje felel a test normál működéséért is. 

Az elhízással, mint azt már kifejtettük – nem lesz optimális a tápanyagellátottság, sőt, nem lesz több a tápanyag, csak egyes anyagokból áll rendelkezésre túlságosan is sok. Mellette azonban a zsír komoly befolyást gyakorol a mindennapokra is. A felesleges zsírmennyiség ugyanis több szervrendszerre is negatívan hat – szív és érrendszer, kiválasztás, hormonrendszer – emellett pedig önmaga is hormontermelő egységként kezd működni. Egy ösztrogénazonos anyagot termel, mely az ösztrogéndominancia kialakulásához is hozzájárul, ezen keresztül pedig számos problémát, többek közt meddőséget is kiválthat – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak 

Tápanyagpótlás 

A kérdés adott: a tápanyagok pótlását nem étkezéssel kell megoldani? De igen! Elsősorban a kiegyensúlyozott, egészséges étkezésre kell koncentrálni, a rendszeres mozgás mellett. Az eltolódások, hiányállapotok és más tápanyaghiányból adódó gondok kezelése azonban a legtöbb esetben így nem áll helyre, az olyan vágyak pedig, mint a családalapítás – melyek extra tápanyagszükséglettel is együtt járnak – sokszor szintén nem működnek, még így sem. A tápanyagok pótlásának jó eszköze lehet egy várandósvitamin. 

A terhesség során már a szakemberek döntő többsége javasolja is a vitaminok szedését, de a terhesség létrejöttében is igen nagy segítséget jelenthet a megfelelő várandósvitamin. Ehhez azonban szem előtt kell tartani, hogy a szervezet támogatása a magzat fogantatásában és az első trimeszterben más anyagokat, más összetételben igényel, mint a második, vagy akár a harmadik trimeszterben. Vagyis a kiválasztott készítménynek megfelelően tagoltnak kell lennie. 

Ez azonban még mindig kevés. A készítménynek komplexnek is kell lennie, hiszen az egyes anyagok segítik mások hasznosulását, valamint szerves kötésben, biológiailag aktív formában kell tartalmazza az anyagokat, hiszen így azok hasznosulása akár 80%-kal is jobb! 

Garantált siker? 

A tápanyagok megfelelő arányú pótlása hatalmas lökést adhat mind az egészséges élet, mind pedig a családalapítás felé. Azonban számolni kell azzal is, hogy a hiányállapotok során kialakult problémák kezelésére pusztán a tápanyagok megfelelő pótlása kevés lehet, így a szakember segítségére is szükség lehet. 

 

Scheftsik TamásHiába eszik sokat, ezzel sokszor csak árt, de a tápanyagellátottság nem áll helyre…