Hírek

Endometriózis mellett sajnos a stroke is jelentkezhet

Az endometriózissal már mi is igen sokszor foglalkoztunk, hiszen ez az egyik legkellemetlenebb, fájdalmas és veszélyes nőgyógyászati probléma. Egy friss tanulmány azonban megerősíti azt a nézetet, hogy az endometriózis sajnos nem korlátozódik a nőgyógyászat területére, a test számos más funkciójába is erősen beleszól. 

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász van a ratkotunde.hu segítségére. 

Endometriózis 

A kifejezés a méh nyálkahártyájának jóindulatú elburjánzását jelenti, mely gyakran igen nagy fájdalmakat is képes okozni. Kiváltó okai közt a genetikai hajlam mellett az életmód jelentkezik a legerősebben, valamit a környezeti hatások szervezetet romboló hatásai. 

Az endometriózis nem csak meddőséget okoz, de komoly alhasi görcsökkel is járhat, ráadásul kezelése sem egyszerű. Sajnos ez a kór is azok közé tartozik, melyeket kezelni lehet, gyógyítani egyelőre nem vagyunk képesek. Ennek megfelelően az endometriózis kezelésében is a megelőzésen van a legnagyobb hangsúly. 

Nem csak nőgyógyászati gond. 

A Nurses’ Health Study a Michigan Állami Egyetem kutatójának, Stacey A. Missmernek a vezetésével egy tanulmányt tett közzé, melyben 112 056 nő vett részt, és akik közül 5244 nőnél diagnosztizáltak endometriózist. A résztvevők 93% fehérbőrű volt. 

A tanulmány rámutatott arra a tényre, hogy a stroke kockázata emelkedik az edometriózissal küszködő nők körében, mely jelentősebb abban az esetben, ha a betegség miatt műtéti úton a méhet és a petefészkeket is el kellett távolítani. Ugyanakkor a tanulmány szerzői azt is kiemelik, hogy a pánikra nincsen ok, hiszen messze nem arról van szó, hogy az endometriózis strókot is hozna magával. A tanulmány lényege inkább az, hogy megmutassa, az endometriózis nem csak a nőgyógyászat területét érintő probléma, hanem a betegségben szenvedő nők egész életére, egész szervezetére képes hatást gyakorolni, azaz a megelőzése fontosabb, mint azt elsőre gondolnánk – emeli ki dr. Angyal Géza a ratkotunde.-hu-nak. 

Megelőzés 

Hogyan lehet elejét venni az endometriózisnak? Ha a kiváltó ok genetikai, akkor sajnos sehogyan sem. Ha azonban nem ez áll a háttérben, akkor az életmód megfelelő kialakításával, a környezeti hatások minimalizálásával lehet igen sokat tenni ellene. Ehhez az egészséges étkezés és a rendszeres mozgás elengedhetetlen, de mégis hogyan lehet kivédeni a környezeti hatásokat? 

Az egészséges életmód lényege, hogy megfelelő tápanyag-ellátottságot biztosít a testnek, mely így képes lesz önmaga védekezni a környezeti hatások ellen. A gond azzal van, hogy ma már az élelmiszerek beltartalma sokkal alacsonyabb, vagyis tápanyagtartalmuk lecsökkent, miközben a környezeti ártalmak száma és ereje egyre csak nő. Nem véletlen, hogy a szervezet támogatását ma már nagyon sok szakember javasolja. 

A vitaminkészítmények erre alkalmasak lehetnek, de nem mindegy, melyik mellett tesszük le a voksunkat. Számtalan készítménnyel találkozhatunk a polcokon, de csak igen kevés lesz közülük komplex, és a komplexitás mellett ráadásul szerves kötésű anyagokkal teli. Pedig mindkettő kiemelten fontos a hasznosulás szempontjából. A szervetlen kötésekkel szemben a szerves kötésű anyagok (ezek praktikusan a -citrát és –glükonát kötési formákat jelentik, pl.: cink-citrát réz-glükonát) hasznosulása akár 80%-kal is jobb, melyen még tovább javít a komplexitás. Hiszen az élelmiszerekben sem egyesével szerepelnek az anyagok, aminek oka, hogy az egyes anyagok segítik mások hasznosulását. Így például a vas C-vitamin jelenlétében hasznosul jobban, a kalcium hasznosulását a D-vitamin, a magnézium, C-vitamin és B-vitaminok segítik, stb. 

Az sem véletlen, hogy léteznek kifejezetten nőknek, sőt, akár kifejezetten várandósoknak kialakított készítmények. A szervezet ugyanis más és más arányban igényli a tápanyagokat attól függően, férfi vagy nő az illető, vagy éppen olyan kihívással néz-e szembe, mint a várandósság – így ezeket a szempontokat is érdemes figyelembe venni a választásnál. 

Biztos eredmény? 

Az endometriózis kialakulásának esélye lényegesen alacsonyabb a megfelelő tápanyagellátottság és a rendszeres mozgás tükrében. Ugyanakkor, mivel a betegség pontos feltérképezése egyelőre még folyamatban van, így azt sem tudjuk biztosan, pontosan mi is váltja ki az endometriózist – vagyis biztos megoldás az elkerülésére egyelőre nem létezik. 

 

 

Scheftsik TamásEndometriózis mellett sajnos a stroke is jelentkezhet