Hírek

Mit tehetünk, ha csődöt mond a fegyverünk az ágyban?

A férfiak egyik legrosszabb rémálma, ha az akció során a fegyver csődöt mond, beüt a merevedési zavar. Ez nem csak súlyos önértékelési és párkapcsolati gondok forrása lehet, de sajnos rámutat arra is, hogy a szervezetben valami nincsen rendben. 

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre. 

Miért? 

Azoknak, akik találkoztak már valaha ezzel a gonddal az első kérdés, ami felmerül a helyzetben: miért éppen én? Hiszen nagyon sokszor a gond bőven 50 éves kor előtt jelentkezik, de sportos, sikeres, boldog párkapcsolatot fenntartó férfiak esetében is előfordul. 

Tisztázni kell tehát, hogy a merevedési zavar nem csak az idősebb férfiak esetében fordul elő, technikailag bármelyik életkorban jelentkezhet. A stressz komoly rizikófaktor, ahogyan a túlsúly, a dohányzás vagy a túlzott alkoholfogyasztás is. Mindenképpen ki kell emelni, hogy a merevedési zavar nem a szexuális vágy, vagy a szerelem hiányát jelenti! Ez ennél lényegesen bonyolultabb, akkor is jelentkezhet a gond, ha a férfi élete szerelmével van együtt, és a vágy úgy tombol benne, mint egy kitörni készülő vulkán. 

A merevedési zavar, vagy erektilis diszfunkció hátterében a fent említettek mellett állhat betegség vagy más orvosi jellegű probléma is, így a szakember tanácsát, véleményét kikérni mindenképpen hasznos! Sok esetben azonban egyszerűen arról van szó, hogy a test tápanyagellátottsága nem megfelelő, és ebből adódóan jelentkeznek diszfunkciók. 

Ennyire fontos? 

Adódik a kérdés, hogy valóban ennyire fontos a tápanyagellátottság, a kiegyensúlyozott táplálkozás és a mozgás? Igen! A tápanyagok a test “üzemanyagai”, vagyis, ha a mennyiségük nem megfelelő, vagy nem megfelelő arányban vannak jelen, akkor a test működése csorbát szenved – mondja Ratkó Tünde. Természetesen első körben nem a létfenntartáshoz szükséges funkciók sérülnek, hanem például a merevedési képességek, hiszen ezekkel még bőven fenntartható az egyén élete. 

A merevedés kialakulásában is számtalan tápanyag vesz részt. Ezek közül talán a legismertebb a cink, vagy a D-vitamin. Ezeknek az anyagoknak a pótlása sok esetben segít, de ez nem ennyire egyszerű. 

Hasznosulás 

A bevitt anyagok hasznosulása legalább olyan fontos kérdés, mint maga a bejuttatás. A szervezet ahhoz, hogy egy adott anyagot hasznosítson, sok átalakítást hajt végre – ezek energiaigényes,ek így a nem megfelelő kémiai kötésben vagy formában bejuttatott anyagok hasznosulása sajnos alacsony lesz. 

A felszívódás/hasznosulás jelentősen, akár 80%-kal is fokozható, ha szerves kémiai kötésben vannak jelen a bevitt anyagok. Ezek a készítményekben többnyire a -citrát és a –glükonát kötési formákat jelentik, de emellett szintén fontos a termék komplexitása, hiszen az egyes anyagok segítik mások hasznosulását. 

A cink felszívódásának segítésében nagy szerepe van a réznek vagy éppen az A-vitaminnak. A D-vitamin hasznosulása függ a kalciumtól, a magnéziumtól, más vitaminoktól, de a bevitt formától is. A D3-vitamin ugyanis jelentősen jobban hasznosul D2 megnevezésű társánál. Mivel a merevedésbe sok más tápanyag is beleszól, így a legjobb, ha a kiválasztott vitaminkészítmény a lehető legtöbb anyagot tartalmazza. 

Fontos kiemelni azt is, hogy a nők és a férfiak tápanyagigénye nem azonos, ahogyan a testük felépítése, vagy az energiafelhasználás sem. A férfiak tápanyagigényeit így érdemes olyan készítménnyel támogatni, mely kifejezetten számukra lett kialakítva! 

 

Scheftsik TamásMit tehetünk, ha csődöt mond a fegyverünk az ágyban?