Hírek

A folsav a férfiak esetében is kiemelt jelentőségű, a baba egészsége múlhat rajta

Ha azt mondjuk folsav, akkor a legtöbben rávágják, hogy velőcsőzáródási rendellenesség. Ez tökéletesen igaz, de mi a helyzet akkor, ha azt mondjuk folsav és férfiak? Hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a férfiak megfelelő termékenységének fenntartásához a folsav ugyan úgy elengedhetetlen, mint a hölgyek esetében. 

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre. 

Folsav 

A B9-vitamin, vagy más néven a folsav jellemzően akkor kerül elő, mikor a nő gyermek vár. Tanulmányok sora igazolja, hogy ez az anyag segít elkerülni a velőcsőzáródási rendellenességek kialakulását, így a hölgyek körében nagyon is jól ismert vitamin. 

De a férfiak esetében hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy bizony a folsav számukra is kifejezetten fontos, már bőven a baba megfoganása előtt is szerepet játszik a családalapításban ez az anyag. A folsav ugyanis a sejtosztódásra is hatással van, illetve a spermiumok DNS-ének védelmében is kiemelt szerepet játszik – mondja Ratkó Tünde. 

DNS romlás? 

A DNS az az információhalmaz, melyet a baba az apától kap örökségül. Ez tartalmaz mindent (igazából mindennek a felét), ami az életéhez szükséges, ami alapján fejlődik, esetleges betegségei alakulnak ki, ami meghatározza a szemszínét, bőrtónusát, mindent. Ha pedig ez az adatállomány sérül, abból hatalmas gondok lehetnek. 

Ha egy spermium mozgása károsodik, akkor jellemzően nem képes elérni a petesejtet. Azaz a károsodott spermium kiesik a “játékból”, ilyen formában a fogantatásra nem jelent veszélyt. De a helyzet nem így néz ki abban az esetben, ha a spermium minősége szenved csorbát. Egy hibás, töredezett DNS-sel rendelkező, vagy rossz RNS-t képző spermium mozgása lehet tökéletes, vagyis a hiba a fogantatást nem lehetetleníti el. Sajnos azonban éppen az adatállomány sérülése okán jelentősen megugrik a vetélés, a koraszülés és a genetikai gondok kialakulásának lehetősége. 

Folsav bevitel 

Mint minden tápanyag, a folsav is megtalálható a természetben, főleg a zöld levélzöldségekben. Azonban ezekből a férfiak sajnos jellemzően igen keveset fogyasztanak, ráadásul az élelmiszerek beltartalma – így a folsav tartalmuk is – jelentősen csökkent a vegyszerezésnek, tömegtermelésnek köszönhetően. A folsav pótolható vitaminkészítmények formájában is, de itt fontos, hogy komplex készítményt válasszunk, hiszen az egyes anyagok segítik mások hasznosulását. Az anyagok pedig lehetőleg szerves kötésben (-citrátok és glükonátok) legyenek jelen, mivel ezek hasznosulása akár 80%-kal is jobb! 

 

 

 

Scheftsik TamásA folsav a férfiak esetében is kiemelt jelentőségű, a baba egészsége múlhat rajta