Hírek

A sok energiaital sajnos jelentősen rontja a férfiak termékenységét

Az energiaitalok népszerűsége töretlen, annak ellenére, hogy kutatások igazolták, a túlzott koffeinbevitel a szívet is erősen megterheli. Azonban az energiaital segít ébren maradni, az edzés után felpörget, és még trendi is, így fiatal férfiak milliói isszák akár napi szinten is. Ez pedig hatalmas problémákat okoz. 

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre. 

A koffein és a rombolás  

A koffein kis mennyiségben kifejezetten jót tesz a szervezetnek. Élénkít és fokozza az anyagcserét, ami egészséges is, csakhogy a mértéktartás nem éppen az emberi faj erőssége. Mivel a koffein előnyös tulajdonságait ismerjük, úgy gondoljuk, hogy a több még sokkal jobb lehet, de ez sajnos nem igaz. 

Az energiaitalokban döbbenetes mennyiségű koffein van jelen. Egy – egy ilyen ital elfogyasztása még elfér, de rendszeres ivásuk, akár napi szintű fogyasztásuk óriási károkat képes okozni a szervezetben. Az anyagcsere túlzott és hosszas fokozása stresszt jelent a keringési rendszernek is, és a szívet is károsítja. De a túlzott koffein hatással van a termékenységre is! 

A spermiumok esetében mind a mennyiséget, mind a minőséget érinti a romlás, és elnézve a világszerte egyre romló férfi termékenységi mutatókat, ez nagyon nem jó hír. A túlzott koffeinbevitel a spermiumtermelésben részt vevő sejtekre is rombolóan hat, de következtében a spermiumok DNS töredezettsége is megugrik – mondja Ratkó Tünde. 

A romló spermium 

Az nem igazán szorul magyarázatra, hogy miért gond, ha a szívre rossz hatást gyakorol a sok koffein. A spermium minőségi romlása azonban más lapra tartozik. Ebben az esetben ugyanis a megtermékenyítés ugyan megtörténik, de jelentősen megnő a vetélés, koraszülés és a genetikai gondok kialakulásának valószínűsége is. 

A koffein kis mennyiségben fokozza a tesztoszteron termelését is, vagyis még a férfierőre is jó hatással lehet, de a kis mennyiség a legtöbb ember számára kevés ahhoz, hogy ébren átvészelje a napot. A koffein romboló hatásai abban is megmutatkoznak, hogy az anyagcsere fokozása révén sok energiát emésztet fel a testtel, amit a szervezet kénytele máshonnan elvonni – így jutunk el a termékenységi gondokhoz. 

Pótlás 

A koffein romboló hatásainak egy része kompenzálható azzal, ha gondoskodunk a test megfelelő tápanyagellátottságáról. Ehhez elengedhetetlen a mozgás és a kiegyensúlyozott táplálkozás, azonban mára az élelmiszerek beltartalmi csökkenése révén ez sokszor már nem elég. 

A tápanyagok pótlására egy jó férfivitamin megfelelő lehet. Ehhez komplexnek kell lennie, és szerves kötésben kell tartalmaznia az anyagokat (-citrátok és –glükonátok pl.: magnézium-citrát; vas-glükonát). Ez a két kitétel gondoskodik arról, hogy a bevitt anyagok a lehető legjobban hasznosuljanak, így a végeredmény valóban hatékony lesz, ellenkező esetben inkább csak drága vizeletet tudunk létrehozni, valódi segítséget nemigen kapunk. 

 

Scheftsik TamásA sok energiaital sajnos jelentősen rontja a férfiak termékenységét