Hírek

A hőhullámok jelentősen növelik a vetélés kialakulásának esélyét

A környezeti ártalmak beleszólása a termékenysége egyre nagyobb, ez pedig hatalmas problémákat okoz. Sajnos azonban a környezeti ártalmak a terhességre, pontosabban annak megtartására is rányomják bélyegüket, amit most egy friss tanulmány alátámaszt. Eszerint pedig a hőhullámok jelentenek komoly veszélyt a magzatokra, így a védelem is kiemelt jelentőségű! 

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

Hőhullámok világszerte 

A hőhullámok 40-50 éve még ismeretlen fogalomnak számítottak. Persze nagy melegek akkoriban is voltak, de a tartósan, vagyis legalább 3 napig 27°C feletti napi átlaghőmérséklet nem igazán jelentkezett. A hőhullámok sajnos a károsanyag-kibocsátás elszabadulásának, a klímakatasztrófa kiteljesedésének velejárói, és egyre több lesz belőlük. 

Idehaza már most is 12-19 nappal több hőhullámos nap érkezik egy évben, mint néhány évvel ezelőtt, és sajnos ez a szám egyre csak emelkedik. Emellett az extrém magas hőmérsékletek is egyre feljebb tornázzák a hőmérő higanyszálát, így a 40°C-ot meghaladó, néhány évtizeden belül a 45°C-ot is meghaladó kánikulai napok sem számítanak majd ritkának. 

A hőség és a terhesség 

A School of Public Health kutatói egy hiánypótló tanulmányt készítettek, melyben a vetélések kockázata és a hőség, pontosabban a hőmérséklet közötti összefüggéseket kutatták. Az eredmények nem meglepőek, hiszen sejtettük, hogy a hőség sajnos növeli a korai vetélés (a terhesség 8. hete előtt bekövetkező veszteség) esélyét, mintegy 44%-kal! De a későbbi vetélések valószínűsége is megnő a hőhullámok során. 

Mivel jelenleg a terhességek mintegy 30%-a végződik vetéléssel, ez a hír igencsak rossz. Főleg, ha azt is hozzávesszük, hogy ez a bizonyos 30% a regisztrált terhességek esetében igaz, a fel nem fedezett, vagy éppen az orvosig már el sem jutó terhességek ebbe a számba nem tartoznak bele – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. 

A környezeti ártalmak és a védekezés 

A környezeti ártalmak kifejezés az orvostudomány egyik nagy mumusa. Igen széles spektrumot ölel fel, és ellene tenni tulajdonképpen csak abban az esetben lehet, ha kollektíven lép fel az emberiség. A hőhullámok ellenszere a drasztikus károsanyag-kibocsátás csökkentés, de ezt minden igyekezetünk ellenére sem leszünk képesek egyedül véghez vinni. 

Mit tehet hát a babára vágyó pár, vagy a kismama a magzat biztonsága érdekében? A lehető legjobb tápanyag-ellátottságot biztosítja, hogy a kicsi és a kismama szervezet is erős legyen, és képes legyen kompenzálni a környezeti ártalmak jelentette rombolást. Mert erre képes a test egy bizonyos pontig, de ehhez valóban jó tápanyagellátottság kell. Ez a kiegyensúlyozott étkezés és a rendszeres mozgás mellett egy jó várandósvitamint is jelent az esetek döntő többségében. De mi számít “jó”-nak? 

  • A várandósvitaminok feladata terhesség támogatása a megfelelő anyagok bejuttatásával. Ehhez azonban az is kell, hogy a várandósvitamin megfelelően tagolt legyen, hiszen a terhesség nem egyetlen egység. Három trimeszterre tagolható, három fejlődési szakaszra, melyben a tápanyagigények eltérnek, ezt pedig a vitaminkészítménynek szem előtt kell tartania! 
  • Az anyagok bejuttatása mellett azok hasznosulása is kiemelt jelentőségű. Hiába kerül be az anyag a szervezetbe, ha azt a test képtelen hasznosítani. Ebben az esetben a bevitt anyagok jelentős hányada egyszerűen kiürül a vizelettel, vagyis az eredmény tulajdonképpen drága pisi lesz. A hasznosulás azonban jelentősen, akár 80%-kal is fokozható, ha az anyagok a készítményben szerves kötési formában vannak jelen. Ez többnyire -citrát és -glükonát kötési formákat jelent (pl.: cink-citrát, vas-glükonát). 
  • A kiválasztott készítmény komplexitása is fontos, éppen az előbb emlegetett hasznosulás miatt. Az egyes anyagok mások jelenlétében lényegesen jobban hasznosulnak. Nem véletlen, hogy a C-vitamin jobban szívódik fel egy gyümölcsből, mint a mesterséges készítményekből, hiszen ebben az esetben számtalan segédanyag is közreműködik a hasznosításában. A C-vitamin esetében ezek az anyagok a vas, a kalcium, az E-vitamin, a folsav vagy éppen az A-vitamin. De más anyagok más segédanyagokat igényelnek, vagyis a készítmény komplexitása nagy előnyt jelent. 

 

Scheftsik TamásA hőhullámok jelentősen növelik a vetélés kialakulásának esélyét