Hírek

A D-vitamin és a napfény – meglepő, de siralmasan alacsony lehet a termelés, még nyáron is!

Tisztában vagyunk vele, hiszen már számtalanszor leírtuk, hogy a D-vitamin bizony elengedhetetlenül fontos a megfelelő egészséghez és persze a termékenység fenntartásához is. De nyáron nem kell szedni, hiszen a napfény hatására elegendő D-vitamint képes előállítani a test. Vagy mégsem? 

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre. 

A D-vitamin nyáron 

Ez az a hormon (mert a D-vitamin elnevezés félrevezető, egy hormonról van szó), mely olyan dolgokat befolyásol a szervezetünkben, mint a csontképzés, a termékenység, felel az izomtömegért, a megfelelő sejtosztódásért és egy sor más funkcióért is. Szerencsénkre pedig a napfény hatására a testünk képes szintetizálni ezt az anyagot (valóban szerencse, hiszen csak nagyon korlátozott számú élelmiszerben van jelen, és csak igen kis mennyiségben tartalmazzák). 

Ennek ellenére igaz, hogy a hazai lakosság mintegy 90%-a D-vitamin hiányos állapottal küszködik még nyáron is. De hogyan lehetséges ez? Nem napozunk eleget? Nos, nem igazán. A D-vitamin szintézise azokban az órákban lenne a legintenzívebb, mikor a szakemberek egyáltalán nem javasolják a napozást, vagyis dél és három között. Igaz, hogy márciustól októberig napi 15 percnyi napfény, mely az arcot és a fedetlen végtagokat éri, elégendő D-vitamin szintézist biztosít, de vannak a termelést befolyásoló tényezők. 

Termelés 

Az irodában, vagy a kocsiban igen nehéz megfelelő időben a napon lenni, bár az a bizonyos 15 perc azért még így is összejön. Csakhogy nem mindegy a kor, a bőrszín, illetve a D-vitamin felhasználása sem. 

Minél idősebb valaki, a D-vitamin szintézise annál nehezebb, jelentős romlással lehet számolni. Nyáron mindenki törekszik lebarnulni – legalábbis idehaza – és ezt a lehető legsötétebb árnyalat megszerzéséig elviszik az emberek – jó esetben napozással, rosszban szolárium használatával. A sötétebb bőrszín azonban nehezebb D-vitamin szintézist is eredményez, hiszen így kevesebb UVB sugarat tud elnyelni a bőr – mondja Ratkó Tünde. 

Sőt! A napsugarak beesési szöge sem mindegy, éppen az UVB sugarak elnyelése miatt. A kora délelőtti és késő délutáni órákban az ózonréteg elnyeli ezeket a sugarakat még az Egyenlítőnél is, vagyis ilyenkor a test minimális mértékben képes csak a termelésre. A beesési szög pedig egyre kedvezőtlenebbül alakul, ahogyan az északi és a déli sarkok felé haladunk. 

A D-vitamin felhasználása igen széles körű a szervezetben, és ha a helyrehozatal is szerepel ezek között, akkor a helyzet tovább bonyolódik. A környezeti ártalmak, a stressz és számos más tényező az utóbbi években jelentősen növelte a tápanyagfelhasználásunkat, ami a D-vitaminra is igaz. Ennek megfelelően az olyan funkciók fenntartására, mint amilyen a termékenység, kevesebb tápanyag jut. 

Pótlás 

Ezt kiküszöbölendő még nyáron is érdemes komplex vitaminkészítménnyel támogatni a testet, ha pedig a családalapítás is cél, akkor ez fokozottan igaz. Komplex, mert a D-vitamin hasznosulásához szükség van a kalciumra, magnéziumra és a B-vitaminok jelentős hányadára is. Ezen felül a bejuttatott anyagok esetében érdemes a szerves kötéseket keresni (-citrátok és -glükonátok), mivel ezek hasznosulása akár 80%-ka is jobb. 

Természetesen a stressz csökkentése a napozásra szánt idő nyugalma is nagyon sokat segít a D-vitamin hiányán, azonban a termékenység fenntartásához nem ez az egyetlen anyag, amire szükség van. A test egészsége, ezen belül a termékenység számos más anyag függvénye is, így ezek pótlására, megfelelő szinten tartására is ügyelni kell. 

 

 

Scheftsik TamásA D-vitamin és a napfény – meglepő, de siralmasan alacsony lehet a termelés, még nyáron is!