Hírek

Diéta és terhesség? Nem jó kombináció, de vannak más lehetőségeink!

Mennyire lehet figyelni a súlyunkra a terhesség során? Elfér a diéta, lehet mozogni nagy pocakkal is, vagy kénytelenek leszünk beletörődni, hogy 20 kiló felugrik, mire a baba megszületik? A kismamák lehetőségei igen széles skálán mozognak, de tény, hogy vannak olyan részletek, amikkel nem árt vigyázni! 

A témában dr. Angyal Géza szülész nőgyógyász van a ratkotunde.hu segítségére. 

A mozgás és a terhesség 

Számtalan alkalommal foglalkoztunk vele már, de sajnos többnyire még mindig bátortalanok a kismamák. Hogy lehet-e mozogni a terhesség során? Igen! Sőt! A mozgás fokozza az anyagcserefolyamatokat, ami a baba számára is előnyös lehet. 

Persze nem ilyenkor kell lefutni a maratont, vagy elkezdeni a Thai boksz edzéseket, vagyis vannak szabályok, amiket érdemes betartani, de a mozgás mindenképpen jót tesz. Az olyan mozgásformákat érdemes kerülni, melyek fizikai sérülésveszélye magas, illetve azokat, amik nagyon megterhelőek. Vagyis például a kézilabda vagy a foci ebben az időszakban nem jó ötlet, ahogyan a küzdősportok vagy a súlyemelés sem. A kocogás, futás, séta, úszás, jóga és a hasonló sportok azonban kifejezetten jót tehetnek a kismamának, ha nem viszi őket túlzásba, nem erőlteti túl magát. Még a bicikli is beleférhet a rendszerbe, de azért ezzel érdemes óvatosan bánni, és a szakorvossal is konzultálni, mielőtt nyeregbe pattannánk. 

A diéta és a terhesség 

A várandósság időszaka többlet tápanyagbevitelt igényel, ráadásul az eltérő trimesztereknek még csak nem is azonos a tápanyagigénye. Már a várandósságra való felkészülés is tápanyagigényes, a szoptatásról, sőt, magáról a szülés jelentette kihívásról nem is beszélve. Ennek megfelelően a diéta nem a legjobb ötlet. 

Természetesen az orvos által előírt diéta ebben az esetben is tartható, ezt érdemes leegyeztetni a szakemberrel, aki adott esetben módosítja a lehetőségeket. Azok a diéták azonban, melyek a karcsúság megszerzése, megtartása okán kerülnek bevezetésre ebben az időszakban nem szerencsések. Ilyenkor ugyanis tápanyaghiányos állapotok alakulhatnak ki, ezek pedig a vetélések és koraszülések jelentős többségéért tehetőek felelőssé, vagyis nem éri meg kockáztatni – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. 

A súly 

Ez nem azt jelenti, hogy a várandósság mindenképpen jelentős súlyfelesleggel jár. A tápanyagpótlás alapesetben a megfelelő étkezéssel és a mozgással megoldható, a várandósság során pedig segítségül hívhatjuk a várandósvitamint. Sajnos azonban rossz esetben a készítmény még ronthat is a nem kívánt súlyfelesleg mértékén… 

Bár igen sok vitaminkészítmény közül válogathatunk, nagyon nem mindegy, milyen szempontokat tartunk szem előtt. A hízástól tartók számára jó hír, hogy a harmadik trimeszterben a B-vitaminok zöméből már nem szorul extra bevitelre a szervezet. Ezek az anyagok étvágynövelők, és hozzájárulnak ahhoz, hogy a súlyfelesleg jelentősen gyarapodjon, ami egyébként is a harmadik trimeszterre jellemző. Így tehát egy olyan várandósvitamin, mely megfelelően tagolt, és a B-vitamin igényeket is figyelembe veszi jó megoldás lehet, de itt nem áll meg a rendszer. 

Ahogyan írtuk, az eltérő trimeszterek eltérő tápanyagigénnyel rendelkeznek, a várandósvitaminnak ezt mindenképpen követnie kéne. Ezen felül a komplexitása és a benne lévő anyagok kötése is fontos. Minél összetettebb és minél több anyagot szerves kötésben (-citrátok és -glükonátok) tartalmaz a készítmény, a hasznosulása annál jobb lehet, ez pedig a baba és a kismama szempontjából is fontos. 

Előre! 

Sok kismama elfelejti, hogy a terhesség nem betegség, így bár igényel odafigyelést és sokszor speciális részleteket is, de a mindennapi tevékenységeink zöme végezhető alatta is. A nyugalom alapfeltétele a babavárásnak, ehhez pedig az is hozzátartozik, hogy igyekszünk kiküszöbölni a stresszt a hízás miatti aggodalmunk kiiktatásával, megelőzésével. És persze nem felejtjük el, hogy ami jó nekünk, az többnyire jó a babának is, vagyis a gyümölcsökkel bánhatunk bőkezűen, és ha jól esik kocogni a parkban, akkor azt a harmadik trimeszterben is megtehetjük. 

 

Scheftsik TamásDiéta és terhesség? Nem jó kombináció, de vannak más lehetőségeink!