Hírek

A fájdalmas menzesz mögött nem csak a mióma húzódhat meg

A fájdalmas menzesszel kapcsolatban a legtöbben a miómára gondolnak. Ha azonban mégsem ez a probléma áll a héttérben, akkor sajnos sok szakember még ma is tüneti kezelést javasol: fogamzásgátlót ír fel. Ezzel azonban sokszor még rontani is lehet a kialakult helyzeten! 

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

Fájdalom 

A menzesz sok esetben jár görcsökkel, és ez egy bizonyos pontig természetes is. Ha azonban a fájdalom intenzív, adott esetben akár elviselhetetlenül erős, akkor nem az a megoldás, hogy görcsoldókkal igyekszünk átvészelni a napot. A mióma okozhat ilyen tüneteket, ám ha a jóindulatú daganat nincsen jelen, akkor sokszor a tüneti kezelés, a fájdalom megszűntetése a “megoldás”. 

Ez persze érthető, hiszen a fájdalomtól mindenki szabadulni akar, és az is igaz, hogy a fogamzásgátló tabletta szedése ezt a kérdést rendszerint meg is oldja. Csakhogy a fájdalom hátterében sokszor a PCOS húzódik meg, és ezen bizony a fogamzásgátló csak rontani fog. 

Menzesz vagy sem 

A PCOS egyik tünete a fájdalmas menzesz, és ezzel természetesen a szakemberek is tisztában vannak. A tabletta felírása nem azért történik, mert nem akarnak foglalkozni a gonddal – épp ellenkezőleg -, és nem azért, mert nem ismerik fel a bajt, hanem azért, mert a betegség egy bizonyos “fejlettség” felett válik kezelhetővé. Addig más lehetőségünk nincsen, mint a tüneti kezelés, illetve az életmódváltás, mivel a PCOS erősen kötődik az életmódhoz, tápanyagellátottsághoz is – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. 

A fájdalmat a fogamzásgátló helyreteszi, de a menzesz így megszűnik. Helyette egy úgynevezett megvonásos vérzés jelentkezik, ami nem egyenlő a menzesszel, és koránt sem jelenti azt, hogy a test működése rendben van, a PCOS okozta gondok helyre álltak. Miközben a tabletta elfedi a gondot, a baj tovább fokozódik, és sajnos igen gyakran vezet végül akár meddőséghez is, ezt pedig csak akkor veszik észre a nők, mikor már családot szeretnének alapítani, így a fogamzásgátló tablettát is leteszik. 

Életmód 

A rendszeres mozgás segít az anyagcsere szinten tartásában és optimalizálja a test működését, a kiegyensúlyozott étkezés pedig a tápanyagellátásról gondoskodik. Sajnos azonban sok esetben ez ma már nem elég, mivel az élelmiszereink tápanyagtartalma jelentősen csökkent. A menzesz “beállításához”, illetve a családalapítás elősegítéséhez is szükségünk lehet a tápanyagpótlásra, hiszen a megfelelő ellátottság nélkül sem a menzesz, sem a családalapítás funkciója nem lesz megfelelő. 

A tápanyagpótlás eszköze a vitaminkészítmény lehet, de csak abban az esetben, ha a hasznosulása is megfelelő. Ezt akkor érhetjük el, ha a készítmény komplex, vagyis sok összetevőt tartalmaz, és azok közül a lehető legtöbb szerves kötésben (-citrátok és -glükonátok pl.: cink-citrát; réz-glükonát) vannak jelen. 

A családalapítás elősegítése esetében az is fontos, hogy tudjuk: az eltérő trimeszterek eltérő igényekkel is rendelkeznek, vagyis a kiválasztott vitaminnak a megfelelő tagoltsággal is rendelkeznie kell. Így lesz képes a lehető legjobban kiszolgálni a test megnövekedett tápanyagigényét. 

A fájdalmas menzesz egy tünet, ennek megfelelően nem szabad figyelmen kívül hagyni. Igaz, hogy sokaknál van jelen, igaz, hogy sok nő édesanyja is hasonló tünetektől szenvedett, és mégis lett családja, de az indokolatlanul nagy fájdalom akkor is valamilyen gondot jelez, vagyis érdemes utánajárni a dolognak, nehogy később nagyobb bajjal kelljen szembenézni. 

 

Scheftsik TamásA fájdalmas menzesz mögött nem csak a mióma húzódhat meg