Hírek

A spermium minőségi romlása a magzatra és a nőre is komoly hatással lehet

A tanulmányok megmutatták, hogy a férfiak spermiumszáma sajnos tendenciálisan csökken, ezzel egyre inkább tisztában vagyunk. De sajnos a spermiumok minősége még most is kevésszer kerül előtérbe, holott normál spermiumszám mellett a minőség romlása ugyancsak meddőséghez, családalapítási nehézségekhez és sajnos komoly betegségekhez is vezethet. 

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a ratkotunde.hu segítségére. 

Minőség? 

A spermiumok száma fontos, hiszen minél több katonát tudunk hadrendbe állítani, a megtermékenyítésnek annál nagyobb az esélye – persze ha a nő oldalán nem mutatkoznak problémák. Azt azonban sokan elfelejtik, hogy a spermiumok minősége sem mindegy. Az előző hasonlatnál maradva: hiába a sok katona, ha a felszerelésük erősen hiányos a termékenység jelentősen sérül! 

De mit jelent a minőségbeli romlás? A spermiumok hatékonyságának egyik alapfeltétele a megfelelő mozgás. Kiemelten fontos, hogy a bennük lévő DNS sérülésmentes legyen, illetve az is, hogy az RNS szintézise során ne csússzanak be problémák, illetve egy sor más folyamatnak is jól kell lejátszódnia ahhoz, hogy a spermium minősége és az általa esetleg létrehozott magzat egészsége is megfelelő lehessen. 

Gond a nőnek, gond a babának 

A minőségbeli romlás egy olyan probléma, mely rontja ugyan a családalapítási lehetőségeket, de el nem lehetetleníti azokat. Vagyis egy minőségileg problémás spermium is képes lehet a megtermékenyítésre, de ez komoly kockázatokat rejt magában – mondja Ratkó Tünde. Ha ugyanis a hímivarsejt olyan hibával érkezik, mely a magzat fejlődésére is hatást gyakorol, akkor annak könnyen vetélés, koraszülés, adott esetben genetikai rendellenesség lehet a vége. Tehát a minőségi romlást tulajdonképpen a férfi nem is érzékeli, de a hatásai rombolóak a nőre és a magzatra nézve is. 

A jó hír, hogy mivel a spermiumtermelés ciklikus folyamat, így a minőség is jelentősen javítható. A spermatogenezis egy 74 napos ciklus, azaz ahhoz, hogy a spermiumok minősége – és akár mennyisége – javítható legyen, legalább három hónapnyi befektetett “munkára” van szükség. 

Mit lehet tenni? 

Első körben a tápanyagok pótlásáról kell megfelelően gondoskodni. Ehhez az út az egészséges életmód, a kiegyensúlyozott táplálkozás és a mozgás, de sajnos sokszor már ez sem elég. Egy jó férfivitamin azonban itt hatalmas segítség lehet, ha a benne szereplő anyagok szerves kötésben vannak jelen (-citrátok, -glükonátok), és a készítmény komplex. Így ugyanis nem csak bevisszük az anyagokat, hanem azok hasznosulását is képesek vagyunk növelni akár 80%-kal! 

Az alkohol, a dohányzás, a készételek, a stressz és egy sor tényező rombolóan hat a spermiumokra, de a libidóra, az izomzatra és egy sor másik tényezőre is, amire a férfiak büszkék. Ezek kikerülése nem egyszerű. A dohányzásról leszokni nagy kihívás, de nem lehetetlen, az alkohol teljes elhagyása pedig nem szükséges, pusztán a fogyasztás mérséklése indokolt heti 1-2 alkalommal pár pohárban. A stressz és a környezeti ártalmak kiiktatása azonban sokszor lehetetlen. Ezekkel az a baj, hogy az általuk okozott károkat a test tápanyagokkal állítja helyre, melyeket más, nem fontos működésektől, funkcióktól von el. A szaporodási képesség pedig ebből a szempontból másodlagos, így a tápanyaghiányos állapotoknál rendszerint az elsők között sérül. A megfelelő tápanyagpótlás azonban itt is sokat segít! 

 

Scheftsik TamásA spermium minőségi romlása a magzatra és a nőre is komoly hatással lehet