Hírek

Egyre elterjedtebb gond az ösztrogéndominancia, de sokat lehet tenni ellene!

Fejfájás, szédülés, ingerlékenység, zavarok a menzeszben – ezek a tünetek mindegyike köthető az ösztrogéndominanciához, mely napjainkban egyre és egyre több nőt érint. Azonban a kellemetlen tünetek mellett ez a gond komoly betegségek, meddőség melegágya is lehet. 

A témában dr. Angyal Géza szülész nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

Hormonális egyensúly 

A test megfelelő működéséhez a hormonok, hormontermelő szervek kiegyensúlyozott működése szükséges. Ennek hiányában a test szabályozó rendszere felborul, és eltolódnak a hormontermelések, azoknak az anyagoknak a termelése, melyek a normál keretek közt tartják a test működését.  

Ennek következtében pedig igen sok probléma adódhat. Az utóbbi években egyre és egyre több embert érint az ösztrogéndominancia, melyet sokszor csak akkor fedeznek fel, mikor már komolyabb panaszokat okoz – többnyire a meddőséggel kapcsolatosan kerül elő a baj. Az ösztrogén túlzott jelenléte ugyanis hatással van többek közt a sárgatest hormonra is, így nem jön létre a tüszőrepedés. Amellett, hogy sajnos a meddőség létrejöttében is komoly szerepet játszhat, ha a baba meg is fogan, jelentősen megugrik a vetélés kockázata is – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. 

A fejfájás, ingerlékenység vagy éppen a szédülés is felhívhatja a figyelmet a gondra, de a rendszertelen, túlságosan erős, túlságosan gyenge menzesz is rámutathat a problémára. 

Mit tehetünk? 

A hormonzavarok hátterében jellemzően betegség, vagy valamilyen tápanyaghiány húzódik meg. A gond felderítéséhez szükség van a szakember segítségére, illetve a prevencióra, valamint a már kialakult gond mérséklésére is. Ez utóbbiakban mi magunk is nagyon sokat tehetünk. 

A tápanyaghiányos állapotok – melyek többek közt az ösztrogéndominancia létrejöttéért is felelősek lehetnek – elméletben az egészséges életmóddal – rendszeres mozgás és egészséges táplálkozás – kikerülhetőek, de ez sajnos mára egyre kevesebbszer igaz. Az élelmiszereink tápanyagtartalma egyre alacsonyabb, miközben a minket érő környezeti hatások kivédése miatt a testnek egyre több tápanyagra van szüksége. 

A test támogatásában egy jó vitaminkészítmény lehet a segítségünkre, de ehhez szerves kötésben kell tartalmazza a bevitt anyagokat (-citrátok és -glükonátok), illetve komplexnek kell lennie. Ezzel ugyanis a bevitt anyagok hasznosulása lényegesen, akár 80%-kal is javulhat! 

A kialakult meddőség esetében többnyire a diagnózis nem végleges, azaz a meddőség visszafordítható. Ebben is hatalmas segítséget jelentenek a tápanyagok, de itt van egy kitétel pluszban: mivel a cél a családalapítás, ami elképesztően nagy kihívás a női test számára, így a várandósvitamin mellett érdemes dönteni. Ebben az esetben azonban olyanra van szükség, mely képes figyelembe venni az eltérő trimeszterek eltérő tápanyagszükségletét a megfelelő tagoltságon keresztül! 

 

Scheftsik TamásEgyre elterjedtebb gond az ösztrogéndominancia, de sokat lehet tenni ellene!