Hírek

Hüvelyi folyás várandósan – azonnal orvoshoz?

A hüvely valamilyen fertőzése szinte minden nő életében legalább egyszer jelentkezik. Ez nem is meglepő, és sokszor még csak nem is okoz különösebb gondokat, pusztán némi hüvelyi folyást. De mi a helyzet akkor, ha mindez a várandósság során jelentkezi? Rohanjunk az orvoshoz, vagy maradjunk tétlenek? 

A kérdésben dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

A hüvelyi folyás és a hormonok 

A várandósság során, annak fenntartásához a női szervezet hormonrendszere is másképpen működik. Sok hormon termelése lecsökken, másoké megemelkedik. Ez természetes folyamat, nélküle a magzat megtartása és kihordása nem lenne lehetséges. A hormonrendszer azonban nem csak a várandósságra, hanem az egész test működésére hatással van, és ez alól a hüvely sem képez kivételt! 

A hüvelyi folyás a várandósság alatt sok esetben teljesen természetes jelenség – bár első terhességnél ijesztő lehet. Ugyanakkor az is igaz, hogy a folyást kiválthatja hüvelyi fertőzés is, és sajnos azt megállapítani, hogy vajon melyik okozza a gondot, sokszor nem is olyan egyszerű. Igaz, vannak jelek, melyek problémára utalhatnak. A folyás bűzös, állaga nem folyékony, színe fehér, zöld, barnás, véres vagy szürke, illetve ha a szeméremterület viszket és ég, akkor mindenképpen érdemes fertőzésre gyanakodni – mondja Dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. 

Gond lehet? 

A várandósság során a test immunrendszere visszafogottan működik. Ennek oka, hogy a baba genetikailag csak félig azonos az édesanyával, vagyis az immunrendszer idegennek ismerné fel, és kilökné a szervezetből. Ezt elkerülendő működik “csökkentett üzemmódban” az immunrendszer, ennek azonban megvannak a hátrányai is. Ez többek közt az, hogy a nő fogékonyabbá válik a hüvelyi fertőzésekre. Ezek kialakulhatnak a szexuális együttlétek során is, de akár egy szennyezett felületre történő leülés következtében is. 

És igen, sajnos komoly gondok forrása is lehet a fertőzés, függetlenül attól, hogy gomba vagy baktérium okozza. A vetélések és koraszülések mintegy 70%-ért ugyanis azok a hüvelyi fertőzések a felelősek, melyek felszállóvá válnak a nem megfelelő, vagy elmulasztott kezelés miatt. 

Orvoshoz? 

Ha jelentkezik a hüvelyi folyás, és az a fent említett elváltozásokat is mutatja, akkor mindenképpen keressük fel a kezelőorvost. Ha a folyás nem mutat elváltozásokat, de a kismamát megnyugtatja, akkor is egészen nyugodtan forduljunk orvoshoz. 

A teendő között a legfontosabb a megelőzés. A szervezetben a cink és a réz antibakteriális szerepet töltenek be, segítenek elkerülni a fertőzések – többek közt a hüvelyi gondok – kialakulását is. A várandósság során ezekre az anyagokra is megnő a szervezet igénye, ám pótlásuk sokszor nem egyszerű feladat, még kiegyensúlyozott táplálkozás és rendszeres mozgás mellett sem. Jó megoldás lehet a megfelelő várandósvitamin. Ennek megfelelően tagoltnak kell lennie – hiszen a három trimeszter igényrendszere nem azonos – valamint gondoskodnia kell a jó hasznosulásról is, ellenkező esetben a bevitt anyagok többsége a vizelettel kiürül. A hasznosulás jelentősen növelhető, ha a készítmény komplex – az egyes anyagok segítik mások hasznosulását -, illetve, ha a benne szereplő anyagok szerves kötéssel vannak jelen. Ilyen kötések a -citrátok és a -glükonátok (pl.: Cink-citrát, réz-glükonát) melyeket a szervezetnek kevesebb átalakítás árán sikerül hasznosítania, így felszívódásuk akár 80%-kal is jobb! 

A tápanyagok pótlása mellett fontos, hogy a kismama lehetőleg ne üljön le akárhova, vagy ha mindenképpen pihenni kell, akkor egy pulóverre, párnára üljön. A várandósság során a libidó sok esetben megnő, és a szexről nem kell lemondani a hüvelyi fertőzésektől való félelem miatt – alapesetben semmilyen hatással nincsen a babára, vagyis a szex, míg a szakorvos mást nem mond, megengedett. A problémák elkerülése érdekében azonban mindenképpen érdemes az óvszer használatára is gondolni, mert még a lappangó, vagy tünetmentes problémák ellen is hatékony védelmet jelent. 

 

Scheftsik TamásHüvelyi folyás várandósan – azonnal orvoshoz?