Hírek

A diéta tökéletes alakot is adhat, de cserébe a termékenységet rombolhatja

A diéta nagyon sokáig a nők “privilégiuma” volt. A férfiakat kevésbé érdekelte. Mostanra azonban az ideális alak átformálódása azt eredményezi, hogy diétát tart a fejlett világ jelentős százaléka. A diéták azonban többnyire célorientáltak, így sajnos sokszor a test egyes területein károkat is okozhatnak. Ez pedig igen sok esetben a termékenységben jelentkezik, amire csak a vágyott család elmaradásakor derül fény. 

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a ratkotunde.hu segítségére. 

Miért gond egy diéta? 

Azt a részét most hagyjuk, hogy a táplálkozási szakemberek mennyire nem szeretik azt, amikor egyoldalúvá teszünk egy étkezési szokást, mondjuk a szénhidrátok kihagyásával, vagy éppen a kizárólag nyers táplálkozással. Minden irányzatnak megvannak természetesen a maga előnyei, de nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy hátrányuk is adódhat, bőven. 

Az elmúlt 50 évben a férfiak spermiumszáma világszerte jelentősen, közel 50%-kal csökkent. A csökkenés tény, az okokat azonban a szakembereknek még nem sikerült pontosan azonosítani. Szinte biztos, hogy szerepet játszik benne a zsebben hordott mobilok hője, de ez nagyon kis arányban lényeges. A légszennyezettség sokkal komolyabb gond, de az igazi mumus a tápanyagellátottságban keresendő. Ez ugyanis minden testi működés, így a spermatogenezis alapja is. 

A tömegtermelés és a vegyszerezés alapvetően jelentősen csökkenti az élelmiszerek beltartalmát (ásványi anyag, nyomelem és más tápanyagtartalmát). Ehhez számolhatjuk még hozzá a diéták többségét, melyek bár megfelelnek néhány elvnek, sőt, akár az izmos, szálkás, tökéletesen arányos test elérésében is komoly segítséget nyújthatnak, sok esetben rombolnak már területeken. 

Funkciók 

A szervezetben vannak olyan működések, melyek fenntartása létkérdés, így a szervezet mindenképpen juttat ide megfelelő tápanyagmennyiséget. Más funkciók fenntartása azonban nem ilyen fontos, az élet a hiányukban is fennmarad. Ilyen a termékenység is, és mivel ezek a folyamatok “másodlagosak”, ha a szervezetben tápanyaghiány alakul ki, innen von el anyagokat a test a fontosabb működések fenntartásához – mondja Ratkó Tünde. 

Ez elsőre talán nem tűnik olyan drasztikusnak, hiszen így kisebb a “becsúszó” terhesség esélye, de a spermiumtermelés romlása sajnos más gondokat is generál. Ilyen esetekben a hormonháztartás egyensúlya is sérülhet, ami kiterjedt és komoly gondokat okoz az egész szervezetben. De maga a spermium örökítőanyaga is károkat szenvedhet. Ez azt jelenti, hogy a fogantatás ugyan sikeres lesz, de jelentősen megnő a vetélés, a koraszülés és a genetikai rendellenességek kialakulásának valószínűsége. 

Ennyit a diétákról? 

Természetesen nem. Ha valaki valamilyen diétát akar követni, senkinek nincsen joga ezt megtiltani. Hiszen nem véletlenül dönt az illető a vegetarianizmus, a vegán táplálkozás, a ketogén diéta vagy bármilyen más, sok szempontból hasznos táplálkozási irányzatok mellett. A lényeg, hogy a tápanyagok megfelelő pótlásáról gondoskodjuk, amiben egy jó férfivitamin tökéletes segítség lehet. 

Ehhez a termék legyen komplex és a lehető legtöbb anyagot tartalmazza szerves kötésben (- citrát és -glükonát kötési formák, pl.: cink-citrát, vagy-glükonát). Mindkét tényező a hasznosulás miatt fontos, hiszen az anyagokat nem elég pusztán bejuttatni a szervezetbe, azok felszívódásáról is gondoskodni kell, a fenti feltételekkel pedig a hasznosulás akár 80%-kal is javul. Extra eredményként az edzés is hatékonyabbá válik a megfelelő tápanyagpótlás mellett, hiszen a kiegyensúlyozottan működő szervezet alakítása lényegesen egyszerűbb feladat. 

 

Scheftsik TamásA diéta tökéletes alakot is adhat, de cserébe a termékenységet rombolhatja