Hírek

Vitamint szed? Érdemes néhány anyagot egyszerre beszedni, így hatásuk is sokkal jobb lesz!

Ma már a várandósság során, vagy annak tervezéséhez szinte mindenki igyekszik valamilyen vitaminkészítményt szedni. Ezt a szakemberek is javasolják, de nem mindegy, melyik mellett tesszük le a voksunkat. Kevesen tudják, de bizonyos anyagok egymás hatását erősítve, egymás felszívódását is képesek javítani, így érdemes őket együtt szedni, komplex készítmény formájában. 

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

A magnézium és a B6-vitamin 

Ezt a kapcsolatot talán többen ismerik, hiszen többször is találkozhattunk már olyan reklámokkal, amiben ezt emelik ki. A magnézium hasznosulása lényegesen jobb B6-vitamin jelenlétében, ugyanakkor arra is érdemes figyelni, hogy a magnézium is szerves formában legyen jelen, ez ebben az esetben magnézium-citrátot jelent. A legtöbb anyag esetében ez a tézis igaz, azaz a készítményekben érdemes a -citrát és -glükonát kötési formákat keresni, ezekkel ugyanis az adott anyagok hasznosulása akár 80%-kal is javul! 

A B6-vitamin tehát segíti a magnézium hasznosulását. De mi segíti a B6-vitamint? A B-vitaminok családja szeret összetartani. Ez azt jelkenti, hogy érdemes olyan készítményt választani, mely a B-vitaminok széles skáláját tartalmazza. Érdemes megjegyezni, hogy a folsav is ide tartozik, hiszen B9-vitamin néven is ismerjük! 

Ha azonban a cél a családalapítás, akkor egy apró kitétellel érdemes élni. A terhesség három trimesztere nem azonos tápanyagigénnyel rendelkezik. Amikor készítményt választunk azt a tagoltságot mindenképpen figyelembe kell vennie, illetve arra is érdemes hangsúlyt helyezni, hogy a B6-vitaminon, illetve a folsavon kívül lehetőleg kevesebb B-vitamint tartalmazzon a termék a harmadik trimeszterre. Ezeknek az anyagoknak ugyanis étvágynövelő hatásuk van, többségükre azonban a harmadik trimeszterben már nincsen szükség megemelt mennyiségben. A megfelelő várandósvitaminnal – mely ezt a kitételt is figyelembe veszi – a felesleges terhességi hízás esélye is jelentősen csökkenthető! 

A C, a D és a cink 

Kevesebben tudják, de a C-vitamin és a D-vitamin, valamint a cink is olyan anyagok, melyek egymás felszívódását jelentősen képesek támogatni. A várandósság esetében bár a C, és a D-vitamin jelentősége is hatalmas, a cinkkel érdemes külön is foglalkozni. Ezt az anyagot hajlamosak vagyunk kihagyni (a rézzel együtt), ami nagy gond, mivel a szervezetben antibakteriális, antivirális és gombaellenes hatással is rendelkezik, vagyis a megfelelő ellátottság mellett a hüvelyi fertőzések kialakulásának esély is jelentősen csökkenthető (a felszállóvá váló hüvelyi fertőzések felelnek a vetélések mintegy 70%-ért). 

Vas és C-vitamin 

Ez szintén egy ismertebb kapcsolat, amit azonban ki kell egészíteni néhány alapismerettel. A vas felszívódását egy sor dolog befolyásolja. Például az állati eredetű táplálékokból lényegesen jobban hasznosul, mint a növényekből, hiába magas például a spenót vastartalma. Ennek megfelelően a húsmentes étkezés híveinek erre nagyon figyelni kell. A vas felszívódásába a kávé és a tea is erősen beleszól, így a szedése ezen éltető nedük fogyasztásától legalább egy órányira történjen. 

A cink, a C-vitamin és a szelén 

A szépség alapkellékei ezek az anyagok, és szintén erősítik egymás hasznosulását. Persze a szépség mellett azért lényegesen nagyobb szerepük is van, így a várandósság során a tápanyagpótlásból ezeket az anyagokat sem szabad kihagyni (itt is ügyelve a szerves kötésekre, pl: cink-citrát). 

 

 

Scheftsik TamásVitamint szed? Érdemes néhány anyagot egyszerre beszedni, így hatásuk is sokkal jobb lesz!