Hírek

A secunder meddőségben nem csak a kistesó nem érkezik, betegségek is kialakulhatnak

 A meddőség kegyetlen tudata, a gyermek utáni olthatatlan vágy nem csak akkor jelentkezhet, ha gyermektelen párról van szó. A nagy család vágya is kínzóvá válhat, ha felüti fejét az úgynevezett secunder meddőség. Szerencsére többnyire jól kezelhető problémáról van szó, de ehhez értenünk kell a kialakulásának okait. 

A témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

Hízás 

Egy várandósság kihordás nem egyszerű feladat. Elképesztő terhelésnek teszi ki a szervezetet, ráadásul nem ér véget a szüléssel, hiszen a szoptatás során technikailag továbbra is az anya szervezete táplálja a csecsemőt.  

Azon túl, hogy a nők teste megváltozik a terhesség során, sajnos nagyon sokan küszködnek azzal is, hogy a várandósság alatt felszedett többletsúlyt le tudják adni. Mivel sokan félnek a mozgástól a terhesség során, illetve a nem megfelelően tagolt és ezért nem megfelelő tápanyagokat közlő várandósvitamint szedtek, így a hízásuk nem csak a magzat, a magzatvíz, a placenta és némi többlet vér formájában jelentkezik. Tartja magát a nézet, hogy a kismamának kettő helyett kell enni, ami nem igaz, hogy a terhesség alatt a mozgás árthat a babának – ez szintén téves elképzelés, bár tény, hogy figyelni kell a mozgásformára -, illetve sajnos azok a várandósvitaminok sem segítenek a helyzeten, melyek a harmadik trimeszterben még a B6-vitamin kivételével további B-vitaminokat is adagolnak a kismama szervezetének. Ilyenkor ugyanis a szervezetnek ezekre már nincsen szüksége megemelt dózisban, és sajnos a B-vitaminok bizony növelik az étvágyat is. 

A zsír és hátrányai 

Egy gyermek kihordása után némi felesleg már meg sem kottyan a nőknek. Sajnos azonban sokuk számára ez rombolóan hat az önbizalomra, de emellett a többlet zsír más, sokkal komolyabb gondokat is okoz. A felhalmozódó felesleges zsírszövet ugyanis az endokrin rendszer részévé válik, mivel ösztrogénazonos anyagot kezd termelni. Ez pedig sajnos ösztrogéndominanciát okozhat, melynek következtében olyan problémák is kialakulhatnak, mint a PCOS, de a secunder meddőség is ide tartozik. 

Ezzel a kérdéskörrel jóval kevesebbet foglalkoznak az emberek. Sokan úgy vannak vele, hogy ne keseregjen az, akinek nem adatik meg a második gyermek, hiszen egy már van, jobban járt, mintha egyáltalán nem lehetne gyermeke.  

A secunder meddőség azonban szintén erős lelki terhet jelent, melyen egy kicsit sem segít, sőt, erősen ront a fenti hozzáállás. Mindemellett pedig eben az esetben is számolni kell a meddőség mellett jelentkező egészségügyi gondokkal, vagyis nem lehet félvárról venni – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. 

Oka és lehetőségek 

A secunder meddőség esetében is hasonló okok állhatnak a háttérben, mint abban az esetben, ha a családalapítás egyáltalán nem sikerül. Itt is kereshetjük a gondot az édesapa oldalán, hiszen a spermiumok mennyisége és minősége sem állandó. Ugyanakkor a nem megfelelő tápanyagellátottság a női szervezetre is rányomja bélyegét, ahogyan a környezeti hatások is. Sokan szeretnének kis korkülönbséget a testvérek között, ebben az esetben pedig a szoptatás jelentette extra terheléssel is számolni kell. 

A kialakult egészségügyi gondokkal szakembert érdemes felkeresni, mi magunk pedig az egészséges életmóddal, és a megfelelő tápanyagpótlással tehetünk a testvér érkezéséért. Az ugyanis, hogy egy babának életet adott a nő messze nem garantálja azt, hogy erre a szervezete még egyszer, vagy akár többször képes lesz. Ugyanúgy fel kell készülni a második, harmadik, sokadik terhességre is, mint az elsőre. A mozgás és az egészséges étkezés mellett a tápanyagpótlás is kiemelten fontos, főleg, ha a szoptatás a második tervezett terhesség idejének közelében történik. 

A tápanyagpótláshoz az étkezések sokszor kevésnek bizonyulnak, de egy jó várandósvitamin segít a helyzeten. Ehhez szerves kötésben kell tartalmaznia a lehető legtöbb anyagot, illetve megfelelően komplexnek kell lennie (a tagoltságról feljebb már említést tettünk). A praktikusan -citrát és -glükonát kötési formák (pl.: cink-citrát, réz-glükonát) akár 80%-kal is jobb hasznosulást tesznek lehetővé, a komplexitás miatt pedig az egyes anyagok segítik mások hasznosulását, így a várandósvitamin a lehető leghatékonyabban támogatja a szervezetünket. 

 

Scheftsik TamásA secunder meddőségben nem csak a kistesó nem érkezik, betegségek is kialakulhatnak