Hírek

A pajzsmirigy alúlműködése a hízással is csapást mér a családalapítási tervekre

A pajzsmirigy problémák sajnos erősen képesek keresztbe tenni a családalapítási terveknek. Az alulműködés ráadásul ezt több frontos támadással is teszi, hiszen a testsúlyra gyakorolt hatása csak tovább ront a helyzeten.  

A témában dr. Angyal Géza szülész – nÅ‘gyógyász fÅ‘orvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

Pajzsmirigy gondok 

A pajzsmirigy működése igen sok szempontból van hatással a testre. Ezek között szerepel a petefészkekre gyakorolt hatás is. Alulműködés esetében ugyanis progeszteronhiány is kialakulhat, mely egyértelműen megnehezíti, sok esetben ellehetetleníti a terhesség kialakulását. Amellett, hogy a progeszteronhiány miatt a tüszőrepedés, illetve a beágyazódás is nehézségekbe ütközhet, a prolaktin hormon szintje megemelkedhet, ez pedig csak tovább nehezíti mind a terhesség kialakulását, mind pedig annak kihordását. 

A pajzsmirigy alulműködése sok esetben együtt jár az indokolatlan súlygyarapodással. Sőt, a legtöbb esetben ez az a tünet, mellyel a hölgyek orvoshoz fordulnak, és itt derül ki a probléma. A felhalmozódó zsírréteg pedig egy újabb csapás a családtervezés szempontjából. 

A zsír 

A felesleges, felhalmozódott zsírtól persze meg lehet szabadulni, de sajnos számolni kell azzal, hogy a zsír bizony hormontermelő egységként is funkcionál. Egy ösztrogénazonos anyagot termel, mely sajnos akár jelentős mértékben is képes hozzájárulni a női nemi hormonok egyensúlyának eltolódásához, ösztrogéndominanciát kialakítva. Ezzel pedig megnyílik az út az olyan betegségek előtt, mint a PCOS melyek csak tovább bonyolítják és nehezítik a helyzetet. 

A felhalmozódó zsír persze nem csak pajzsmirigy alulműködés esetében jelent gondot. Akkor is termeli az ösztrogénazonos anyagot, ha mellette betegség nem áll fen, pusztán a nem megfelelő táplálkozás és a mozgáshiány váltja ki a hízást. 

Szakember és életmód 

A pajzsmirigy aulműködés mindenképpen szakemberi segítséget igényel. A családalapításhoz azonban sok esetben nem elég csak a pajzsmirigy problémáját kezelni, mivel a kialakult hormonális eltolódások a terhesség kialakulását továbbra sem teszik lehetővé. Ilyenkor érdemes további szakorvosi segítséget kérni. 

A megfelelÅ‘ működés helyreállításához minden esetben szükséges a normál tápanyagellátottság. Ez túlsúly és betegségek esetében sem megoldott, arról nem is beszélve, hogy napjainkban a világon minden negyedik ember küszködik valamilyen tápanyaghiányos állapottal. Tápanyagok híján pedig a szervezet az olyan másodlagos fontosságú funkciókat, mint például a reprodukció, háttérbe szorítja, adott esetben le is állítja – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. 

A tápanyagok pótlásával azonban nagyon sokat tehetünk a vágyott családért. Ez mindenképpen kiegyensúlyozott táplálkozást és rendszeres mozgást igényel, de sajnos a problémáknál, sőt, a mindennapos kihívások esetében is sokszor tapasztaljuk, hogy a tápanyaghiány ezek betartása mellett is jelentkezik. Ezért a várandósság kialakulásának és nyugodt lefolyásának támogatására érdemes várandósvitamint szedni, amit ma már a szakemberek zöme is javasol. 

A kiválasztott készítmény mindenképpen legyen komplex, és a benne található anyagok a legnagyobb arányban legyenek szerves kötésben (-citárt; -glükonát pl.: cink-citrát, réz-glükonát), ez ugyanis a felszívódás szempontjából kiemelt jelentÅ‘ségű (szerves kötések esetében a hasznosulás akár 80%-kal is jobb). Emellett tartsuk szem elÅ‘tt, hogy a terhesség három trimeszterre, három fejlÅ‘dési szakaszra bomlik. A felkészülési idÅ‘szak, valamint az elsÅ‘ trimeszter tápanyagigénye megegyezik, de a másodiké ezektÅ‘l eltér. Ugyanígy a harmadik trimeszter és a szoptatás igényrendszere ugyan megegyezik, de nem azonos sem az elsÅ‘, sem a második trimeszter igényeivel – ezt a várandósvitaminnak is szem elÅ‘tt kell tartania! 

 

Scheftsik TamásA pajzsmirigy alúlműködése a hízással is csapást mér a családalapítási tervekre