Hírek

6 egyszerű lehetőség, amivel a férfiak termékenysége növelhető

A férfiak terméketlenségi problémái egyre elterjedtebbek világszerte, és sajnos ez a gond csak nőni fog. A spermiumtermelés ugyanis olyan hatásoknak és tápanyaghiánynak van kitéve, melyre a test sokszor már nem képes önmaga megfelelő választ adni, segítségre szorul. Összeszedtünk néhány olyan dolgot, amit érdemes szem előtt tartani a férfiaknak, ha a család is szerepel a terveik között. 

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre. 

Rendszeres mozgás 

A rendszeres mozgás a spermiumtermelésre és a spermiumok minőségére is nagyon jó hatással van, az egészségről és a vonzó alakról már nem is beszélve. Itt most nem az a lényeg, hogy kockás hasat és tökéletes izomzatot villantsunk, hanem az, hogy a testünket átmozgassuk, rendszeresen. Ezzel gyorsul az anyagcsere, javul a bevitt anyagok hasznosulása, és a közérzetünk is lényegesen jobb lesz. 

Oxidatív stressz elleni fellépés 

Valamiért ezt a tényezőt nem igazán vesszük komolyan. A testünkben külső tényezők és belső folyamatok hatására szabadgyökök képződnek. Ezek a képletek sajnos képesek roncsolni a sejteket – így természetesen a spermiumokat is. Többek közt akár az RNS, akár a DNS készletüket is képesek befolyásolni, melynek hatására a spermium minősége romlik, így pedig sajnos megugrik a vetélés, koraszülés és a genetikai problémák kialakulásának valószínűsége. Ez ellen jól lehet védekezni azzal, ha antioxidánsokat viszünk be a szervezetbe – mondja Ratkó Tünde. 

Az antioxidáns egy gyűjtőnév. Ide tartoznak például egyes vitaminok, mint a C-, az A-, vagy éppen az E-vitamin, de ide soroljuk a szelént, a béta-karotint, vagy az L-arginint is, melyek mind hatékonyan lépnek fel a szabad gyökök ellen. Fontos azonban kiemelni, hogy ezeknek az anyagoknak a hasznosulása (hatásukat csak ez után képesek kifejteni) más anyagokkal együtt szedve lényegesen javul. A C-vitamin például vas és kalcium jelenlétében hasznosul jobban, a szelén cink és C-vitamin jelenlétében, míg például az E-vitamin jobb hasznosulásához A-vitaminra és magnéziumra is szükség van. A hasznosulás még tovább fokozható azzal, ha az anyagokat igyekszünk szerves kémiai kötésben bevinni a szervezetbe (-citrát és -glükonát kötési formák, pl.: cink-citrát réz-glükonát) 

D-vitamin 

Ennek a hormonnak a szerepe elképesztően nagy a szervezet megfelelő működésében. Ráadásul ezt képtelenek vagyunk étkezéssel bevinni, vagy a Nap segítségére hagyatkozunk (a bőrben képződik a D-vitamin a napsütés hatására), vagy megfelelő férfivitamint választunk. Ehhez olyan készítmény kell, mely komplex (a D-vitamin hasznosulását többek közt a kalcium, a B-vitaminok és a magnézium is elősegíti), illetve D3 formában tartalmazza az anyagot, ennek felszívódása ugyanis sokkal jobb, mint más formáké. A D-vitamin a spermiumképzés és minőség normál szinte tartása révén segíti a termékenységet, de beleszól a libidó alakulásába, sőt, még a mentális funkciók folyamatába is. 

Gyógynövények 

A természet patikája hatalmas segítség lehet, de óvatosan kell vele bánni. A füvesemberek tökéletesen tisztában voltak azzal, mely növényeket és anyagokat lehet egyszerre szedni, és melyek keresztreakciói lehetnek károsak. Ezeket azonban mi nem ismerjük, így a gyógynövények használatánál mindig legyünk óvatosak. A vitaminkészítményekkel együtt szedve ritkán okozhatnak gondot, de ha bizonytalanok vagyunk, akkor forduljunk a kérdéssel szakemberhez! 

Folsav 

Igen, a folsav egy ismert anyag, amit a nők kapcsán, pontosabban a terhesség során a velőcső záródásának egyik kulcsanyagaként szoktunk emlegetni. A folsav azonban a spermiumok minőségének szempontjából is kiemelt jelentőségű anyag, vagyis a férfiak számára ugyan olyan fontos, mint a hölgyek esetében. A folsav szerepe a sejtosztódásban is hatalmas, ennek megfelelően a spermiumszámra is hatással van. 

Túlsúly és szója 

A túlsúly sajnos hazánkban is nagyon sok férfit érint. Sokszor nem foglalkoznak vele, hiszen a nők körében így is lehet sikeres a férfi, és hát a mozgás fárasztó. Azonban a túlsúly a termékenységnek is odavág, mivel a felesleges, felhalmozódott zsír ösztrogénazonos anyagot termel. Ez a női nemi hormon természetesen is jelen van a férfiak szervezetében, és fontos funkciókat lát el. Ha azonban aránya megnő (például az ösztrogénazonos anyagok jelenléte miatt) az ösztrogéndominanciát válthat ki, mely nem csak a férfiak spermiumtermelésére gyakorol drasztikus hatást, hanem a kinézetükre is, hiszen hatására például a mellek is nőni kezdenek, a has is kerekedésnek indul. 

Nem csak a túlsúly lehet problémás ebből a szempontból. Egyes élelmiszerek, mint például a szója, de sajnos bizonyos mértékben a sör is tartalmaz úgynevezett fitoösztrogéneket. Ezek szintén ösztrogénazonos anyagok, de a növények termelik őket, mint a szójabab, vagy éppen a maláta. Túlzott fogyasztásuk pedig ugyanúgy ösztrogéndominanciát okozhat, mint a felesleges szírszövet termelte anyagok. 

 

Scheftsik Tamás6 egyszerű lehetőség, amivel a férfiak termékenysége növelhető