Hírek

Jó, ha tudjuk: a fájdalomcsillapítók mellett a C-vitaminra nagyobb szükség van, mint hinnénk!

A fájdalom az életünk szerves része, sőt, tulajdonképpen nagyon hasznos társunk, hiszen egyértelműen jelzi számunkra, ha valami probléma van a szervezetünkben. Ellenben akkor is jelez, ha a probléma nem olyan nagy, és ezzel sok kellemetlen percet szerez, de fájdalomcsillapítókkal könnyen tudjuk kezelni. Sajnos azonban sok esetben ezzel zavart is okozunk, hiszen a fájdalomcsillapítók egy része gátolja a C-vitamin hasznosulását – ami akár termékenységi gondokat is okozhat. 

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre. 

A fejfájás és a tápanyagok 

Ha fáj a fejünk, akkor bekapunk egy aszpirint vagy egy kalmopyrint. Ezek népszerű gyógyszerek, sok formában érhetőek el, még akár a nátha tüneteinek kezelésére is használjuk őket, vagyis sok ember magánál is hord belőle néhány szemet. 

A hirtelen hőmérsékletváltozások – amikből mostanában van bőven -, a stressz, a monitor állandó vibrálása, vagy éppen az utakon tapasztalható forgalom miatti bosszúság sajnos igen sok esetben vezet fejfájáshoz, amire a válaszunk többnyire a fájdalomcsillapító.  

Az acetilszalicilsav hatóanyagú fájdalom és lázcsillapítók (többek közt az aszpirin és a kalmopyrin is ilyen) sajnos erősen rontják a C-vitamin hasznosulását, amivel problémákat is kiválthatnak. Ez az egyik legismertebb vitamin, de sokan mégis úgy gondolják, “csak” az immunrendszer megfelelő működéséhez és a skorbut elkerüléséhez van rá szükség. 

A C-vitamin és hatásai 

Való igaz, hogy az immunműködés egyik legfontosabb anyagáról van szó, ráadásul ez az egyik legismertebb antioxidáns is, sajnos azonban meglepően keveset viszünk be belőle a szervezetünkbe. Holott ez a vitamin igen nagy mennyiségben van jelen a citrusfélékben, de a paprikában, és más zöldségekben is. Azon túl pedig, hogy őrzi egészségünket komoly szerepet játszik a sebgyógyulásban, a bőr állapotában, de még a spermiumtermelésben is. 

Hiányában kimerültség, orr és ínyvérzés is jelentkezik, de a spermiumszámra és a minőségre is rányomja bélyegét. Ez a kettő pedig komolyan befolyásolja a családalapítási képességeket, illetve minőségi problémák esetén jelentősen növeli a koraszülés, a vetélés és a genetikai problémák jelentkezésének esélyét – mondja Ratkó Tünde. 

Pótlás 

Alapvetően a kiegyensúlyozott táplálkozás és a megfelelő mozgás a kulcs, de sajnos napjainkra ez sokszor kevésnek bizonyul. Rohanunk, nincs időnk rendesen enni, a gyümölcsökkel is hadilábon állunk, ráadásul rengeteg olyan külső tényezővel is számolni kell, melyek a tápanyag-ellátottságot rontják. 

A pótlást egy jó vitaminkészítménnyel kiegészíthetjük, termékenységi problémák, erőnléti gondok esetén pedig kifejezetten férfiaknak szánt készítményt válasszunk. Itt fontos a komplexitás. A C-vitamin hasznosulásába több anyag is beleszól. A vas, az E-vitamin vagy éppen a kalcium, folsav mind olyan tápanyagok, melyek jelenlétében a C-vitamin jobban képes hasznosulni. A készítmények esetében pedig olyat érdemes választani, mely a lehető legtöbb anyagot – a komplexitás mellett – szerves kötési formában tartalmazza. Ez praktikusan -citrát és -glükonát kötéseket jelent, ezekkel az anyagok hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet. 

Fájdalomcsillapítás nélkül? 

Érdekes, de a megfelelő tápanyag-ellátottság mellett például a fejfájás is lényegesen ritkábban jelentkezik. Ha azonban mégis megjelenik, első körben ne a fájdalomcsillapítóért nyúljunk. Egy nagy pohár víz, egy kis friss levegő vagy egy pár percnyi csendes nyugalom nagyon sok esetben képes megoldani a fejfájást, így nem kell kemikáliákkal bombázni a szervezetünket. 

 

Scheftsik TamásJó, ha tudjuk: a fájdalomcsillapítók mellett a C-vitaminra nagyobb szükség van, mint hinnénk!