Hírek

A Covid hosszabb távon is hatással van a spermiumszámra

Minden egyes újabb hullám után az emberiség reménykedve vár, hogy talán most már vége lesz a Covid uralmának. Sajnos azonban a vírus egyelőre marad, és annak következményeivel is számolni kell. Egy belga tanulmány ugyanis rámutat arra, hogy bizony a fertőzésnek hatása van a spermiumszámra és a mozgékonyságra is. 

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre. 

Csökkenő számok 

A tanulmányban 120 belga férfi vett részt, életkoruk átlagosan 35 év volt, és átlag 52 nappal a tünetek elmúlása után adtak spermamintát. Fontos megállapítás volt a minták kapcsán, hogy egyik sem volt fertőző. 

Ugyanakkor a mintát adó férfiak mintegy 25%-nál jelentős, akár 60%-os romlás is mutatkozott a spermiumok mobilitásában, és 37%-os csökkenést mutatott a spermiumszám. Ez pedig elkeserítően magas adat, főleg, ha azt is nézzük, hogy a spermiumszám világszerte egyre csökkenő tendenciát mutat a nemzőkorú férfiaknál. 

A fertőzés ilyen hatása jó esetben nagyjából 3 hónap után eltűnik. A jó esetben kifejezés azért áll itt, hiszen a spermiumtermelés helyreállásához nem csak a vírus eltűnésére lehet szükség. A közben a szervezetet ért stressz, és a folyamatos küzdelmet jelentő környezeti tényezők is mind hatással lehetnek a spermiumszámra és a spermiumok minőségére is. 

Helyreállítás 

Mindenekelőtt természetesen a teljes gyógyulás kell a spermiumszám helyrebillentéséhez – ezt az immunrendszer támogatásával segíthetjük elő, lévén vírusfertőzésről van szó, mely, ha megtörténik, keveset tehetünk ellene kívülről, a testünk veszi fel a harcot. A spermiumszám helyrebillentéséhez azonban hathatós segítséget kaphatunk kívülről is – mondja Ratkó Tünde. 

Ez tápanyagpótlás formájában történik. Alapesetben az étkezés és a mozgás a tápanyag-ellátottságot optimális szinten tartaná, de messze nem étkezünk olyan kiegyensúlyozottan és egészségesen, illetve nem mozgunk annyit, hogy ez az esetek döntő többségében igaz legyen. Ennek is köszönhető az, hogy a világon jelenleg mintegy 4 milliárd ember küszködik valamilyen tápanyaghiányos állapottal. 

A tápanyagpótlás eszköze a vitaminkészítmény, és ha a férfierő, a spermiumszám és a termékenységi mutatók is fontosak, akkor kifejezetten a jó minőségű férfivitaminra érdemes támaszkodni. Ez azt jelenti, hogy komplex készítményt keressünk, mely szerves, biológiailag aktív formában tartalmazza az anyagokat (-citrát; -glukonát). Ezzel nem csak a spermiumszám helyrebillentéséért tehetünk sokat, de az immunrendszer megfelelő támogatásáról is gondoskodhatunk általa. 

Ennyi elég? 

A test egy nagyon precízen felépített rendszer, és ha az alapanyagot, a tápanyagok megfelelő pótlását megoldjuk, akkor a rendszer optimálisan működik. Ugyanakkor sajnos előfordulhat, hogy minden erőfeszítésünk ellenére sem sikeres a családalapítás, ilyen esetekben mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni. 

 

 

Scheftsik TamásA Covid hosszabb távon is hatással van a spermiumszámra