Hírek

A herevisszér-tágulat helyrehozása még nem adja vissza a nemzőképességet

A férfiak meddőségének létrejöttében az egyik leginkább kézzel fogható indok a herevisszér-tágulat. Ha valaki ezzel találkozik, mely ráadásul olyan mértékű, hogy az már befolyással van a spermiumtermelésre is, akkor mindenképpen kezelni kell, de ez nem jelenti azt, hogy utána a terméketlenségi gondnok egy csapásra megoldódnak. 

A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre. 

A tágulat 

A herék vérellátásában ugyan úgy közreműködnek a visszerek, mint bármely más szerv esetében. Ha pedig a nyomásviszonyok a vénákban a here kárára változnak meg, abból sajnos könnyen kialakulhat visszértágulat is. Ez hasprés, vagy tartós állás is kiválthatja az arra hajlamosoknál. Bár viszonylag keveset hallunk róla, érdemes tisztázni, hogy egy igen gyakori jelenségről van szó, mely ráadásul nem az idősebb férfiak betegsége, hanem jellemzően kamaszkorban, vagy fiatal felnőttkorban alakul ki, és az esetek többségében a bal oldalon fordul elő – ennek oka lehet, hogy ez a véna hosszabb. 

A herevisszér – tágulat tünetei között a fájdalom a legismertebb. Ezen kívül azonban azzal is lehet számolni, hogy a tágulattal érintett oldalon a here kisebb, illetve a herezacskóban kellemetlen, húzó, nehéz érzés alakulhat ki – mondja Ratkó Tünde. 

Mi a teendő? 

A tágulat egyik fő következménye lehet a spermiumtermelés csökkenése – ez a vérellátási zavar, illetve a vér miatt megemelkedő hőmérsékletnek is következménye. A herevisszér-tágulat sok esetben nem okoz szinte semmilyen tünetet, és nem is szorul kezelésre – bár sajnos a spermiumképzésbe így is beleszólhat kisebb – nagyobb mértékben. 

Ha tágulat tüneteket produkál, illetve a meddőséget is kialakítja, akkor jellemzően műtéti úton kezelhető. Ez néhány hetes gyógyulási idővel jár, mikor a műtéti terület még fájdalmas lehet, de aztán teljesen helyreáll a rend, a fájdalom is eltűnik – ugyanakkor a spermiumtermelés nem feltétlenül áll vissza a normál szintre. 

Gond a spermiumtermelésben 

A here állapota alapvető fontosságú a spermiumtermelés szempontjából, de nem egyedüli szempont. A termelés ugyanis egy bonyolult, ciklikus folyamat, melyhez a testnek igen nagy mennyiségű tápanyagra is szüksége van. Ma a világon minden negyedik ember küszködik valamilyen tápanyaghiánnyal – többnyire tünetek nélkül -, ami pedig azt is eredményezi, hogy esetükben a test olyan funkciókat ront le, melyek nem létszükségletűek. Ezek között pedig igen gyakran szerepel a nemzőképesség is. 

A herevisszér-tágulat esetleges kezelése után, de tulajdonképpen minden esetben érdemes a spermiumtermelést tápanyagbevtitellel támogatni. Ehhez ugyanis bármennyire is elengedhetetlen a kiegyensúlyozott táplálkozás és a mozgás, nem feltétlen elég az így bevitt tápanyag – ezt jól mutatja a tápanyaghiányos állapotok elképesztően magas száma világszerte. A megfelelő spermiumtermelést jól támogatja a megfelelő férfivitamin. 

Férfiaknak szánt vitaminból számtalan kelleti magát a bioboltok, drogériák és a patikák polcain, de csak kevéstől várhatunk igazi eredményt. Ahhoz ugyanis, hogy a készítménnyel bevitt anyagok valóban jól hasznosulhassanak kell, hogy szerves kötésben legyenek jelen, és komplex legyen a vitaminkészítmény. Előbbi praktikusan -citrátokat és -glükonátokat jelent, melyekkel a hasznosulás akár 80%-kal is javulhat. Utóbbi, vagyis a komplexitás pedig lehetővé teszi, hogy az anyagok más anyagok felszívódását segítve működhessenek. Például a D-vitamin hasznosulásának fokozásához szükség van a kalciumra, az A és K-vitaminokra és más anyagokra is. 

 

 

 

Scheftsik TamásA herevisszér-tágulat helyrehozása még nem adja vissza a nemzőképességet