Hírek

Óvatosan a gyümölcslevekkel, gátolhatják a D-vitamin hasznosulását!

A D-vitamin pótlásának fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Ez igaz a Covid időszakban is, hiszen az immunrendszerünk megfelelő működése is múlik a D-vitamin ellátottságon, de bizony hiányában a terhesség sem jöhet létre. És sajnos meglepő anyagok is erősen ronthatják a hasznosulását. 

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

Fruktóz 

Igen, ez az a cukor, amit “jónak” tekintünk, pedig azért ez túlzás. A fruktóz gyorsabban szívódik fel, mint a finomított cukrok, vagyis hirtelen vércukorszint emelkedést is kiválthat – ez pedig az inzulin problémákkal küszködők számára nem kifejezetten jó hír. 

Persze gyümölcscukorról van szó, és ha gyümölcs, akkor csak jó lehet, vagy nem? Nos, sajnos nem, mivel a fruktóz túlzott bevitele bizony jelentősen rontja a D-vitamin hasznosulását is! 

Akkor kevesebb gyümölcs? 

Még csak véletlenül sem! A gyümölcsök, legyen bármilyen magas a fruktóztartalmuk, mindenképpen hasznos és a szükséges részei a táplálkozásnak. Nyersen, tisztán. Ez azt jelenti, hogy nem gyümölcslé formájában, hiszen míg 100 gramm alma elropogtatva 5,9 gramm fruktózt juttat a szervezetbe, addig 2,5 dl almalé már 14,5 grammot! Sőt! Nem csak a gyümölcslevek, de az üdítők többsége is kifejezetten nagy mennyiségben tartalmaz fruktózt, sokszor nagyobban, mint amit a táblázatokban feltűntetnek. 

A D-vitamin hasznosulására sincsen jó hatással a túlzott fruktózszint. Gátolja ugyanis a szájon át bevitt, vagy napozással létrejött D-vitamin aktiválódását. De itt nem áll meg a dolog, mivel emellett sajnos a keringő aktív D-vitamint le is bontja a szervezetben – plusz még a kalcium hasznosulására is negatívan hat. 

Okos pótlás 

A megoldás az okos tápanyagpótlásban rejlik, hiszen a megfelelő tápanyagellátottság nem csak az egészség alapfeltétele, de nélküle a várandósság sem jön létre, vagy megugrik a vetélés, koraszülés kockázata – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. 

Mindenképpen fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás (gyümölcsökkel!) és a rendszeres mozgás, azonban sajnos ez a legtöbbször már nem elég a megfelelő tápanyagellátottsághoz. A D-vitamin esetében pedig a tél is komoly kihívás, hiszen ilyenkor a szervezet csak kis mennyiségben tudja ezt az anyagot előállítani, melyből a hazai lakosság 90%-nak egész évben hiánya van! 

A pótlás – főleg családalapítási szándék esetén – tökéletes eszköze lehet a várandósvitamin. És itt lép képbe az “okos” megoldás. A vitaminkészítmények zöme ugyanis csak nagyon kis mennyiségben hasznosul a szervezetben, még akkor is, ha nagy mennyiségben tartalmazza a bevitt anyagokat. Ennek oka a szervetlen kötések alkalmazása. A biológiailag nem aktív kötésekből a szervezetnek egy sor átalakítás során kell aktív anyagokat képeznie. Ez pedig kifejezetten energiaigényes, így pedig a szervetlen kötésben bevitt anyagok hasznosulása siralmasan alacsony. 

Szerves kötésben (-citrátok és -glükonátok pl.: cink-citrát, réz-glükonát) az anyagok hasznosulása akár 80%-kal is jobb. Emellett figyeljünk a komplexitásra. A D-vitamin esetében is fontos, hogy ne önmagában vigyük be az anyagot. Bár tény, hogy sok készítmény már D3 formában tartalmazza a vitamint, ami hasznosulás szempontjából nagyon jó, de a D-vitamin felszívódásába beleszól a kalcium, az A és a K-vitamin, valamit egy sor másik anyag is. A legjobb hasznosulásért ezért a komplex, sok összetevős vitaminok a jobbak. Ha pedig a cél a családalapítás, akkor arra is figyeljünk, hogy az eltérő trimeszterek eltérő tápanyagigényekkel is rendelkeznek, hiszen más és más fejlődési szakaszokat fednek le. A jó várandósvitamin ezt a tagoltságot mindenképpen szem előtt tartja. 

 

Scheftsik TamásÓvatosan a gyümölcslevekkel, gátolhatják a D-vitamin hasznosulását!