Hírek

Furcsa terhességi tünetek? Pánikra semmi ok, hiszen minden terhesség más!

A várandósság egy egészen különleges helyzet, hiszen nem sokszor adódik olyan a nő életében, amikor “másállapotban” van. Hiába szül akár 4 gyereket is, az a különleges 9 hónap minden esetben más lesz, ahogyan a terhességgel jelentkező tünetek is. Sőt, igazából minden terhesség más, így olyan tünetek is előfordulhatnak, melyekről addig nem is igazán hallottunk. De pánikra semmi ok, többnyire még a furcsa tünetek is ártalmatlanok. 

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére 

Általános 

Sokan tapasztalnak a várandósságuk alatt olyan általánosan jelentkező tüneteket, mint például az émelygés, a hangulatingadozás, a szexuális vágy ugrásszerű emelkedése vagy éppen csökkenése. Ezek mind természetesek, a test ugyanis elképesztő változásokon megy keresztül ilyenkor, ez pedig hatással van sok működésre, funkcióra is. 

Persze nem minden tünet egyforma, és azt sem szabad elfelejteni, hogy minden egyes terhesség más. Tapasztalhatunk olyan tüneteket is, melyek meglepőek, vagy akár ijesztőek is lehetnek. 

Furcsábbnál furcsábbak 

Sok kismama panaszkodik arról, hogy bedugul a füle a terhesség alatt. Ez kellemetlen, sőt, idegesítő jelenség, de a jó hír, hogy a szüléssel az esetek döntő többségében ez meg is szűnik. Ugyan ez a helyzet az orrdugulással, mely szintén sokszor kerül elő, vagy pont fordítva, az orrfolyás esetében is. 

Kevesebbszer találkozhatunk az orrvérzéssel, mint tünettel, de előfordul. Bár elsőre ijesztő lehet, komolyabb gondokat nemigen szokott okozni. A hátterében a többlet vérmennyiség és a hormonális változások is állhatnak, de ha a kismamát megijeszti, akkor a szakorvos biztosan segít a probléma megoldásában – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak 

Az alvászavarok is igen sokszor jelentkeznek. Most nem a harmadik trimeszterben tapasztalható igencsak nehézkes alvásról van szó, hanem a terhesség kezdeti szakaszában jelentkező álmatlanságról, vagy éppen aluszékonyságról. Mindkettő előfordulhat, szerencsére egyik sem veszélyes, míg nem ölt extrém méreteket, de a szakember bevonása itt is hasznos lehet. Az alvásproblémák között többször találkozhatunk rémálmokkal is, ezek lehetnek hormonális hatások, de a már tudatosult terhesség, a változás miatt szorongás következményei is. 

Evés 

A terhességi tünetek között jelentkezhet a túlzott evés, a furcsa ízkombinációk iránti vágy – ki ne ismerné a nutellás kovászosuborka történetét, vagy a fagylaltos hal kombinációját -, de sajnos egyes esetekben az is előfordul, hogy az étvágy eltűnik, vagy a normál mennyiségű étel egyszerűen nem marad meg a kismamában. Ez utóbbiak esetében mindenképpen szükséges lehet a szakorvos bevonása, hiszen a tápanyaghiány komoly veszélyt jelent a magzatra is! 

Az étkezéssel bevitt tápanyagok a legtöbb esetben nem elegendőek a terhességgel megnövekedett tápanyagigények kielégítésére, de ha mindez még étvágytalansággal, vagy rendszeres hányással is párosul, akkor nagyobb lehet a gond! Ebben az esetben mindenképpen kell a szakorvos segítsége, és a megfelelő tápanyagpótlás is. Ez utóbbi a terhesvitamin lehet. 

Ma már a szakemberek zöme minden terhességhez javasolja a jó minőségű várandósvitamint, de elégtelen tápanyagbevitel esetében mindenképpen szükség lehet rá! A jó várandósvitamin szerves kötésben tartalmazza az anyagokat (-citrátok és -glükonátok), komplex, azaz sok anyagot foglal magában, és megfelelően tagolt. Ez utóbbi kiemelten fontos, hiszen az eltérő trimesztereknek eltérő a tápanyagigénye is, a várandósvitaminnak pedig ezt hatékonyan kell tudnia kielégíteni. 

Baj? 

Önmagában a különös, szokatlan vagy akár vicces terhességi tünetek nem okoznak gondot, de érdemes tájékoztatni róla a kezelőorvost. Legjobb esetben együtt nevetnek rajta a kismamával, azonban, ha olyan tünet adódik, mely akár gondot is okozhat, azt a szakember időben korrigálni tudja. 

 

Scheftsik TamásFurcsa terhességi tünetek? Pánikra semmi ok, hiszen minden terhesség más!