Hírek

Az alacsony tesztoszteronszinten viszonylag egyszerűen lehet javítani

A férfiak egyik legismertebb hormonja a tesztoszteron. Többek közt ez játszik közre a másodlagos nemi jellegek kialakulásában, a hang mélyülésében, az izmos test lehetőségében. De emellett is számtalan olyan funkciót irányít, melyek kifejezetten fontosak – többek közt a termékenységbe is erősen beleszól -, és napjainkban igen sok esetben tetten érhető a tesztoszteron alacsony volta a férfiakban. 

A kérdéskörben Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre. 

Mire kell? 

A tesztoszteron egy androgén nemi hormon, melynek számos feladata van a testben. Igen ennek köszönhetik a férfiak a nagyobb és tónusos izomzatot, de a szőrösebb test és a mélyebb hang is ehhez köthető. 

A tesztoszteron azonban ezeknél lényegesen fontosabb feladatokat is ellát. Beleszól a csontsűrűség alakulásába, a vérképzésbe, a szexualitásba, a férfi nemzőképességbe és számtalan más dologba is. Vagyis alacsony volta nem csak azért lehet problémás, mert nem sikerül az álomalak elérése, hanem azért is, mert a vágyott családalapítás is messzire kerülhet, sőt, komolyabb betegségek kialakulása is köthető az alacsony tesztoszteronszinthez. 

Növelhető? 

Igen, ennek a hormonnak a szintje is növelhető, mint sok más anyagé a testben. Azonban egyvalamit már a legelején tisztázni kell: a tesztoszteront kívülről bevinni kizárólag orvosi utasításra szabad. A test ugyanis érzékeli ezt, és visszább vesz – túlságosan sok bevitt hormon esetében leáll – a tesztoszteron termelésből, vagyis cseberből vederbe kerülünk. 

A termelés fokozása azonban nem sokkal bonyolultabb, mint injekció vagy tabletta formájában bekapkodni az anyagot. Kell hozzá mozgás, tápanyagpótlás és még néhány alapvető dolog betartása – mondja Ratkó Tünde. 

Aki bonyolult eljárásokra gyanakszik, az téved. A tesztoszteron termelés fokozására az egyik alap módszer a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás. Ennek fontossága igencsak nagy, de önmagában nem elég. A tesztoszteron szintje emelhető a megfelelő edzéssel is. Ez a nagy súlyokat mozgató edzés és a kombinált intervallum edzés keverésével valósulhat meg a leginkább – ehhez heti háromszor legalább fél óra szükséges. 

Remek hír, hogy a tesztoszteron szint növelése a szextől is függ. Igen, a rendszeres és kiegyensúlyozott szexuális élet is hozzájárul ahhoz, hogy a nemi hormon termelése normál mértékű legyen. A szex hiánya sajnos a hormon szintjének csökkenését is elősegítheti. 

Tápanyagok 

A hormonok képzéséhez – mint minden más anyag képzéséhez a testben – alapanyagok szükségesek, ezek bevitele azonban sokszor nehézkes. Nem csak azért, mert nagyon sok rossz minőségű és egészségtelen ételt fogyasztunk. Vannak olyan anyagok, melyek természetes formában nehezen hasznosulnak, főleg mert sok olyan anyaggal találkoznak, mely gátolja felszívódásukat. A vas is ilyen – itt többek közt például a kávé és a tea jelenthet gondot -, de ide lehet sorolni a termékenység fenntartásának egyik legfontosabb tápanyagát, a cinket vagy a rezet is. 

A tápanyagok megfelelő pótlásával a visszaesett tesztoszteron termelés is javítható, erre pedig egy jó férfivitamin megoldást jelenthet. Itt figyelni kell a termék komplexitására és arra, hogy az anyagokat szerves formában (-citrátok és -glükönátok pl.: cink-citrát, vas-glükonát) tartalmazza. Mindkettő a hasznosulás miatt fontos, hiszen az egyes anyagok segítik mások hasznosulását (mint a cink és a réz kapcsolatában), illetve a szerves kötésű anyagok hasznosulása akár 80%-kal is jobb szervetlen kötésű társaikénál. 

 

 

Scheftsik TamásAz alacsony tesztoszteronszinten viszonylag egyszerűen lehet javítani