Hírek

A leggyakoribb okok, melyek a férfiak családalapításának útjába állnak, és a megoldások

A spermiumtermelés az utóbbi néhány tíz évben tendenciálisan romlik a férfiaknál. Ennek nagyon sok tényező lehet az okozója, és ezek közül sajnos néhánnyal nem igazán tudunk mit kezdeni, a többséget azonban viszonylag egyszerűen lehet orvosolni. És ha ezek ellen teszünk, jó eséllyel növeljük meg a családalapítás lehetőségét is. 

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre. 

Mi lehet az ok? 

Hogy pontosan mi okozza azt, hogy az utóbbi néhány évtizedben a férfiak átlagos spermiumtermelése, illetve az egy milliliter ejakulátumban található átlag spermiummennyiség 50%-kal csökkent, sajnos nem lehet tudni. A tudósok folyamatosan kutatják a témát, de ez nem jelenti azt, hogy mi ölbe tett kézzel kell várjuk a megváltást, hiszen sokat tehetünk a vágyott családalapításért. Ne feledjük, hogy a meddőség hazánkban és világszerte minden negyedik – ötödik párt érint, és az esetek több, mint 50%-ban a férfi oldalán keresendő a hiba, mely a családalapítás elmaradását okozza. 

Azon okok között, melyeken mi is tudunk változtatni előkelő helyen szerepel a meleg. A herék nem véletlenül kerültek a férfiak testén kívülre. Az ok, hogy működésükhöz alacsonyabb hőmérsékletre van szükség, ergo, ha közel nyomjuk őket a testhez, azzal árthatunk a spermiumtermelésnek is. Az tudjuk, hogy a szoros alsónadrágok nem tesznek jót, de ez alapvetően elmondható a napjainkban oly divatos férfi skinny nadrágokról is, hiszen nem adnak kellő “mozgásteret” a heréknek. 

A laptop, a forró fürdő vagy más, erős hőhatás az esemény után 5-7 héttel jelentkezik a spermiumtermelésben. De az sem jó megoldás, ha csak “néha” tesszük ki a forró fürdő hatásainak a heréket. Már 1963-ban készítettek erről tanulmányt, mely igazolta, hogy a heréket három hetente forró fürdőnek kitevő férfiak spermiumtermelése jelentősen visszaesett. És mielőtt reménykedne: hasonlóan romboló hatással van a szauna is a herék termelésére – bár az egészségnek tényleg jót tesz. 

2015-ben egy tanulmány sok elődjére hivatkozva, valamint átfogó, új kutatásokat végezve egyértelműen kijelentette, hogy a marihuána bizony komolyan csökkenteni képes a hímivarsejtek termelését. A dohányzás hasonló hatásaival pedig szinte minden évben jelennek meg tanulmányok. Ma már azt is tudjuk, hogy transzgenerációs hatásai is vannak, vagyis az édesapa dohányzása a fiú gyermeke későbbi spermiumtermelésére is hatással lehet. 

A stressz, mint meddőséget kiváltó faktor egyre inkább előtérbe kerül, egyre egyértelműbben sikerül bizonyítani, hogy bizony az állandó rohanás és a stressz elképesztő rombolást képes véghez vinni a szervezetben, így természetesen a termékenységben is. Mára pedig előkelő helyre kúszott fel a spermiumtermelés rombolásának versenyében a légszennyezettség is – mondja Ratkó Tünde. 

A környezeti károk és ellensúlyozásuk 

Vannak olyan gondok, melyek kikerülése egyszerűbb: szűk nadrágot le, forró fürdő hőfokát kissé vissza és a laptopot az asztalra. A hőhatás mérséklése odafigyeléssel megoldható. A stressz, a légszennyezettség és a hasonló környezeti tényezők kikerülése azonban nehezebb, de nem lehetetlen. 

A szervezet képes ezeknek a hatásoknak az ellensúlyozására – legalábbis egy bizonyos pontig – ha rendelkezésére áll a megfelelő tápanyagellátottság. A képlet egyszerű: elegendő tápanyag – elegendő energia a védekezésre. Ha azonban a környezeti hatások túl nagy számban vannak jelen, melyhez ráadásul az egészségtelen életmód és a mozgásszegény mindennapok is kapcsolódnak, akkor a megfelelő tápanyagellátottság nagyon messzire kerül. 

A megoldás egy jó minőségű férfivitamin lehet. Ebben az esetben azért lett kiemelve a “jó minőségű”, mivel a piacon számtalan készítmény van jelen, de többségük nem sokat ér. Alapkövetelmény, hogy a vitaminkészítmény komplex legyen, és a benne szereplő anyagok szerves, biológiailag aktív kötési formákban legyenek jelen. Ez praktikusan -citrát és -glükonát kötéseket jelent (cink-citrát; réz-glükonát). Erre pedig a hasznosulás miatt van szükség. Az egyes anyagok segítik mások hasznosulását, míg a biológiailag aktív kötési formák a szervezet számára könnyebben, kevesebb átalakítással hasznosíthatóak, így a felszívódási arány 80%-kal is növekedhet, ami hatalmas eredmény!  

Mindez persze nem azt jelenti, hogy a vitaminok szedése elegendő. Ha a mozgás és az egészséges táplálkozás nincs jelen, akkor legyen bármilyen hatékony a tápanyagpótlás, sajnos nem sokat fog érni, és ez fordítva is nagyon sokszor igaz. 

 

Scheftsik TamásA leggyakoribb okok, melyek a férfiak családalapításának útjába állnak, és a megoldások