Hírek

Az újdonsült kismamák mindig kimerültek – de ezen azért lehet segíteni!

Miért vagyunk kimerültek? A válasz egyszerű: mert nem pihenünk eleget, és mert nincsen elég energiánk. És miért kimerült egy újdonsült anyuka? A válasz ebben az esetben egyértelműnek látszik, mégis egy picit összetettebb, hiszen egy friss család életében számtalan komoly változás történik. De a fáradságon azért lehet segíteni! 

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére 

Miért fáradt egy újdonsült anyuka? 

A kérdésben már a válasz is benne van: mert egy teljesen új élethelyzetbe kerül. A világa hirtelen nagyot változik, és még tudatos készülés mellett is nehéz egy ilyen helyzetben helyt állni. A pici folyamatos törődést igényel, nem lehet benne szünetre, szabadságra menni, és ha felsír, reagálni kell.  

Az, hogy 4 óránként etetni kell egy csecsemőt már alapból hozza magával az alváshiányt. Ha pedig olyan szerencsés a kismama, hogy anyatejjel tudja táplálni a picit, akkor bizony a fáradsága fokozódni fog. A születés után is az anyatejes táplálással igazából teljes egészében az édesanya szervezete gondoskodik a kicsi igényeiről, csak most már nem a pocakban, hanem a karunkban van. Pelenkázni, fürdetni, altatni kell, öltöztetni, foglalkozni vele, és ez bizony komoly terhelés a testnek. 

Mit lehet tenni? 

Fogadjuk el azt a tényt, hogy ha nem vagyunk a kicsivel minden egyes másodpercben, baja akkor sem lesz. Az édesapa vagy a nagymama, nagypapa, illetve más rokon is képes a csecsemőre vigyázni egy zuhany vagy éppen egy forró tea erejéig. És az is igaz, hogy a kismama aludjon, amikor a pici is azt teszi, így az alváshiány mérsékelhető. 

Mivel továbbra is az anyai szervezet táplálja a kicsit, ellenben a nyugodt étkezés szinte kivitelezhetetlenné válik, még fontosabb a szervezet támogatása. A tápanyagok pótlása révén nem csak a fáradságérzés csökkenthető, ennél jóval fontosabb szerepük is van. Az anyatej termelése ugyanis szintén erősen tápanyagigényes folyamat, amit a szervezet sajnos gyorsan leállít, ha nem áll rendelkezésre a megfelelő tápanyagmennyiség – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak 

Szoptatós vagy várandósvitamin? 

Tulajdonképpen mindegy, nem az elnevezés a lényeg. A szoptatás ugyan azokat a tápanyagokat igényli a szervezettől, mit amiker a harmadik trimeszterben is szükségünk van, vagyis a megfelelően tagolt, a trimeszterek igényeit szem előtt tartó várandósvitamin tökéletes megoldás lehet a szoptatás időszakára is. Sőt! A várandósvitaminok közt könnyebben találunk olyan készítményt, mely szerves, biológiailag aktív formában tartalmazza az anyagokat (-citrátok és -glükonátok), mint a szoptatós vitaminok között. Ez pedig kifejezetten fontos, hiszen a komplexitás mellett ez gondoskodik arról, hogy a bevitt anyagok a lehető legjobban felszívódjanak. A szerves kötésben bevitt anyagok hasznosulása akár 80%-kal is jobb a szervetlen anyagokhoz képest! 

Mozgás? 

Mind a terhesség, mint pedig a szoptatás alatt kifejezetten jót tesz a mozgás, persze ha nem visszük túlzásba. A mozgással ugyanis nem csak a közérzetünk lesz jobb, hanem a fáradságérzetünk is csökken. És hogy hogyan találjunk erre időt? Sok olyan kismama torna is létezik, melybe a piciket is be lehet vonni, így ők sem unatkoznak, anya karjai közt lehetnek, miközben az egészséges mozgásról sem kell lemondani. 

 

Scheftsik TamásAz újdonsült kismamák mindig kimerültek – de ezen azért lehet segíteni!