Hírek

Fogamzásgátló letétele után baba? Igen, sokszor rögtön kettő is!

A fogamzásgátlók hatásaival már sokszor foglalkoztunk, arról azonban kevesebb szó esett, hogy mi történik az után, hogy a tablettákat elhagyjuk. Mert bizony történnek dolgok, méghozzá nem is kevés, ez pedig jelentősen befolyásolja a családalapítást is! 

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

A megvonásos vérzés vége 

Sokszor és sok helyen hívtuk már fel a figyelmet arra tényre, hogy a fogamzásgátló szedése mellett nem beszélhetünk menstruációról. Ilyenkor egy úgynevezett megvonásos vérzés megy végbe, mely nem azt mutatja meg, hogy a szervezet funkciói megfelelően működnek, pusztán azt, hogy éppen nem szedjük a tablettákat. De mi a helyzet akkor, mikor letesszük a bogyót? 

Sokáig tartotta magát az az elképzelés, hogy a fogamzásgátló letétele után legalább fél évig még védekezni kell, hogy kiürüljön a szervezetből a tablettával bevitt hormonmennyiség. Ez azonban nem igaz. Szervezetfüggő, de akár már a következő hónapban is megfoganhat a baba. Sőt, mikor a tablettát letesszük, a szervezet turbó fokozatra kapcsol, és ilyenkor megnő az ikerterhesség esélye is. 

Jó vagy sem? 

Az, hogy megugrik az ikerterhesség valószínűsége önmagában se nem jó, se nem rossz. Az már egészen más kérdés, hogy a megfogant babát, vagy babákat mennyire lesz képes az édesanya kihordani – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. 

Sajnos még ma is sok esetben írnak fel fogamzásgátlót a rendszertelen menzesz “kezelésére”. Ezzel azonban csak elfedik a gondot, mely a tabletta szedésének abbahagyását követően ugyan úgy jelen lesz. Vagyis, ha a terhesség ki is alakul, mindenképpen támogatásra szorul majd – ez egyébként szinte kivétel nélkül minden várandósságra igaz. 

Tápanyagok 

Ikerterhesség vagy sem, a szervezet támogatása a várandósság alatt kifejezetten javasolt dolog, mára a szakemberek zöme támogatja a várandósvitamin szedését. A jó készítmény pedig sokat segíthet! Ehhez a tápanyagokat szerves formában kell tartalmazza (-citrátok és -glükonátok), komplexnek kell lennie, és megfelelő tagoltsággal kell, hogy rendelkezzen. Első kettő a felszívódás/hasznosulás miatt fontos, míg a harmadik gondoskodik arról, hogy a három eltérő trimeszter eltérő igényrendszere a lehető legjobban legyen kielégítve. 

A tápanyagok felszívódását nagyban elősegíti a mozgás, és persze nem szabad megfeledkezni a kiegyensúlyozott étkezésről sem. Ugyanakkor minden terhesség esetében érdemes szakorvoshoz fordulni. A rendszeres kontroll minimálisra csökkenti az esetleges gondok jelentkezését, vagy azok elharapódzását, ez pedig ikerterhesség esetében még fontosabb! 

 

Scheftsik TamásFogamzásgátló letétele után baba? Igen, sokszor rögtön kettő is!