Hírek

Ha a férfinál termékenységi gondok vannak, akkor a mesterséges megtermékenyítéssel is lehetnek bajok!

A férfiak termékenységi problémáit mára nem lehet a szőnyeg alá söpörni. Sajnos tény, hogy a termékenységi mutatók világszerte csökkennek, és konkrétumok az okokkal kapcsolatban nem igazán állnak rendelkezésre. Sokan a mesterséges megtermékenyítéshez fordulnak, mert úgy gondolják, ilyenkor nem számít, hogy vannak-e termékenységi gondjai a férfinak. Ez azonban nem igaz. 

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre. 

Az IVF 

Az IVF vagyis az “in vitro fertility”, a mesterséges megtermékenyítés egyre ismertebb lehetőség, és elkeserítő, de egyre több pár kénytelen ehhez az eszközhöz nyúlni, ha babát szeretne. Azonban adódik egy igen érdekes probléma, mely a férfiak termékenységével, illetve a biológiaórán tanultakkal függ össze. 

A férfiak mind a mai napig nagyon nehezen fogadják el azt, ha a termékenységi gondok náluk jelentkeznek. Ez annál is inkább problémás, hiszen mára az esetek felében a férfi oldalán keresendő a hiba, és sajnos tendenciálisan romlik a helyzet. Ez azonban nem akadályozza meg az erősebbik nemet abban, hogy elzárkózzon a tények elől, és ne legyen hajlandó tenni ellenük. 

Az ok sok esetben az a tény, hogy a mesterséges megtermékenyítés során egyetlen egészséges, normál működésű spermium is elegendő lehet a fogantatáshoz. Bár ebben az esetben nem számolnak azzal a terheléssel, mely a nők szervezetét éri az eljárás során, vagy azzal a fájdalommal, mely a nők esetében a meddőségi vizsgálatokkal együtt járhat. 

Nem elég? 

Biológiai értelemben – és főleg mesterséges megtermékenyítés esetében tulajdonképpen elég lehet egyetlen normál működésű spermium is. Csakhogy meddőségi problémák esetén a férfiak spermiumképe messze nem normális. Ez nem csak azt jelenti, hogy a mennyiség csökkent, hanem azt is, hogy a minőséggel is gondok lehetnek – mondja Ratkó Tünde. 

Ez alatt a spermiumok mozgását, alakját és a DNS épségét is értjük. Ezek pedig komoly gondok lehetnek, hiszen jelentősen befolyásolják a fogantatást is. Bár tény, hogy ilyen spermiumokkal is sikeres lehetne a megtermékenyítés – megnyugtatásul: ha fény derül a spermium hibájára, a szakemberek nem használják fel -, ugrásszerűen nőne meg a következtében a koraszülés, a vetélés és a genetikai betegségek kialakulásának esélye. Mert bár erről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, a felsoroltak alakulásában hatalmas szerepe van az édesapa egészségi állapotának, termékenységi mutatóinak. 

Akkor merre? 

Első lépés, hogy elfogadjuk, valami nincsen rendben. Ez nem is annyira nehéz, ha azt vesszük alapul, hogy a férfi meddőségek jelentős részénél pusztán a megfelelő tápanyagpótlás is komoly javulást hozhat. Ehhez pedig csak arra van szükség, hogy kifejezetten férfiaknak kialakított vitaminkészítményt kezdjünk szedni, melyben az anyagok szerves kötésben, -citrát és -glükonát formában vannak jelen. Ezzel ugyanis a hasznosulásuk akár 80%-kal is javul, és viszonylag rövid úton képesek a helyzet jelentős javítására (figyelembe kell venni a spermatogenezis, vagyis a spermiumképzés idejét, mely 74 nap). 

Az orvosi segítség sem olyan veszélyes, mint hinnénk. Egy gyors, és maximum kissé kellemetlen vizsgálat után a szakember akár gyógyszeresen is képes segíteni a problémán, de drasztikusabb eljárások esetén is egyértelmű és átfogó tájékoztatást tud adni, ami nagyon nem mindegy! 

A férfiaknak azt tanították, kicsi koruk óta, hogy nem lehetnek hibáik, mindig a legjobbnak, a leggyorsabbnak, a legerősebbnek kell lenniük. Sajnos sok esetben ezt azt is eredményezi, hogy egy-egy problémát lényegesen nehezebben emésztenek meg, mint az indokolt lenne.  

Scheftsik TamásHa a férfinál termékenységi gondok vannak, akkor a mesterséges megtermékenyítéssel is lehetnek bajok!