Hírek

Meddig kell várni a kistestvér érkezésére? Sokszor nagyon keveset!

Alapesetben a terhesség után jellemzően minimum fél év eltelik, mire a kistestvér megfogan – bár ez az idő jelentősen meg is nőhet. Mégis, előfordulhatnak különleges esetek, mikor a kistesó a szoptatási időszak alatt megfogan, vagy már akkor, mikor a nagyobbik még meg sem született! 

A kérdéskörben dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász van a ratkotunde.hu segítségére. 

Terhesség a terhesség alatt? 

Igen, lehetséges, bár tény, hogy elképesztően ritka. Sőt, még az is előfordulhat, hogy a két magzat, bár ikreknek tekinthetőek, mégis más apától származzanak. 

Egyes várandósságok során a peteérés folyamata nem áll le. Ez a hormonális gikszer teszi lehetővé azt, hogy bár a terhesség már kialakult, az újonnan megérő petesejt mégis megtermékenyülhet, vagyis időbeli eltolódással foganhat meg az ikerpár két tagja. Ilyenkor a születési idő és a születési súly is jelentősen eltérhet, ettől függetlenül azonban a várandósság zökkenőmentesen is végig vihető. Persze ez a jelenség ritka, az egész világon csupán néhány alkalommal sikerült dokumentálni. 

Terhesség a szoptatás alatt 

A baba születése után – akárcsak a terhesség kialakulásánál – egy jelentős hormonális változás megy végbe a női testben. A várandósság alatt az anya szervezet a placenta közreműködésével táplálta a magzatot, születés után azonban a helyzet változik. Érdemes tisztázni, hogy ezután is teljes egészében az anya szervezete fedezni a kicsi szükségleteit – persze csak teljes egészében anyatejes táplálás esetében -, vagyis az anya szervezetére nehezedő terhelés messze nem szűnik meg a szülés után. 

A szoptatásnál a tejelválasztás beindítását a prolaktin hormon segíti elő, ez pedig a szülés után nagyobb mennyiségben van jelen a szervezetben. A prolaktin azonban a hüvelyre is hatással van – hüvelyszárazságot okoz -, illetve a várandósság újbóli kialakulását is gátolja, de nem lehetetleníti el! 

A legtöbb esetben a kistestvér megfoganásának esélye a szoptatási időszak után, a hozzátáplálás kezdetével nő meg jelentősen, de egyes esetekben ez már a szülést követő egy- két hónap után is megeshet. Ráadásul ez nem is olyan ritka, mint gondolnánk – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. 

A támogatás kiemelten fontos 

Maga a várandósság is komoly kihívás a szervezetnek, nem is beszélve a szoptatásról. Nem véletlen, hogy az igazán jó várandósvitamin a szoptatási időszakra is tápanyagpótlást kínál. Ha pedig egyszerre van jelen a terhesség és a szoptatás, akkor a tápanyagokra még nagyobb szükség mutatkozik. 

Ilyen esetekben is, de az “egyszerű” várandósság és szoptatás során is kiemelten fontos, hogy a tápanyagok szerves kötésben legyenek jelen, mivel hasznosulásuk így 80%-kal is jobb lehet! A bevitt anyagokat, amennyiben szervetlen kötésben vannak jelen, a szervezetnek még át kell alakítania. Ez energiaigényes, és sajnos hosszadalmas is, így a szervetlen anyagok jelentős része kiválasztásra kerül, és a vizelettel távozik, hiába visszük be nagy mennyiségben. 

A szerves kötéssel – mely praktikusan -citrát és -glükonát kötési formákat jelent – az átalakítások egy jelentős része kiiktatható, azaz a szervezet gyorsabban és sokkal nagyobb arányban képes beépíteni az anyagokat. Ugyancsak fokozható a hasznosulás azzal, ha komplex készítményt választunk, hiszen az egyes anyagok segítik mások felszívódását, mint a vas és a D-vitamin, vagy éppen a cink és a réz kapcsolata esetében is. 

Nem szeretném ilyen gyorsan 

Ha a kismama nem szeretne már a szoptatás alatt is várandóssá válni a kistestvérrel, akkor lépnie kell. Mivel a tápanyagokra a szoptatás miatt nagy szüksége van a kismamának, így sohasem a pótlás megvonása a megoldás. A szülést követően a hüvely sérülései miatt egyébként is fokozott a fertőzésveszély, de ha a kismama készen áll az intim együttlétre, akkor javasolt az óvszer használata. Ezzel nem csak a nem kívánt terhesség előzhető meg, de a veszélyes fertőzések kialakulása is elkerülhető, ami kiemelten fontos ebben az időszakban is. 

 

Scheftsik TamásMeddig kell várni a kistestvér érkezésére? Sokszor nagyon keveset!