Hírek

Tényleg válsághelyzetben van a férfiak termékenysége a világon?

Egyre többször olvashatjuk, hogy gond van a férfiak termékenységével. Sokszor hivatkoznak is egy-egy kutatásra a cikkek, de vajon mennyire van igazuk? És ha valódi a gond, akkor mi okozza és mit tehetünk ellene? 

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre. 

Valóban ennyire nagy lenne a gond? 

A kérdés persze relatív. A családos férfiak szemében ez a gond messze nem olyan nagy, mint azoknál, akik szeretnének családot, de sehogysem szeretne sikerülni. Azok pedig, akik gyerekre egyelőre gondolni sem akarnak, a tény, hogy esetleg nehezebben sikerülhet később egy baba, a jelen helyzetüket tekintve még vonzónak is tetszhet, hiszen így a nem kívánt terhesség lehetősége is csökken. 

De igen, a probléma valóban óriási. Nem csak egy tanulmány készült a témában, és nem is csak egy országból. Nagyjából 185 hivatalos tanulmány igazolja, hogy 1973 és 2011 között a nyugati, fejlett civilizációk férfi lakóinak átlagos spermiumszáma 60%-kal esett vissza. Ebben az esetben kizárólag olyan férfiak adatairól van szó, akik egészségesek, vagyis semmilyen diagnosztizált termékenységi problémával, vagy a termékenységre komoly hatást gyakorló gonddal nem küszködnek. 

Ráadásul a csökkenés nem egy hirtelen esemény, hanem tendenciális. Ez pedig azt eredményezi, hogy a kalkulációk alapján 2100-ra több lesz a bolygón a meddő férfi, mint a termékeny. A dolog különösen érdekes annak tükrében, hogy a fejletlenebb területeken a jelenség nem, vagy messze nem ilyen mértékben figyelhető meg. 

Mi az oka? 

Ez a legjobb kérdés. Csakhogy az andrológia tudománya, a férfiak termékenységének kérdésköre egyelőre nagyon kezdeti stádiumban van, kifejezetten keveset tudunk már magáról a férfi termékenységi folyamatokról is. Ennek megfelelően nem meglepő, hogy a tudomány egyszerűen nem tudja a választ arra, miért is csökken ilyen mértékben a spermiumszám. 

Elméletek sokasága igyekszik megmagyarázni a jelenséget, de tudományos bizonyíték egyikre sincsen. Mivel a romlás mértéke a genetika mércéjével nézve fénysebességű, így kicsi a valószínűsége, hogy ilyen gondok állnak a héttérben. A rendelkezésre álló adatok alapján az életmódbeli és környezeti okok állhatnak a háttérben – mondja Ratkó Tünde. 

Egyre több olyan kutatás lát napvilágot, melyek rámutatnak, milyen romboló hatása is van a férfi termékenységre például a légszennyezésnek, a permetszereknek, a műanyagok lágyítására használt vegyszereknek és egy sor olyan dolognak, melyek a fejlett világban a mindennapjaink részét képezik. 

Van megoldás? 

Hogy van-e olyan lehetőség, ami egycsapásra visszaállítja a férfiak termékenységét? Nincsen. Olyan adódik, mellyel a környezeti és életmódbeli ártalmak szervezetre gyakorolt romboló hatásait lehet csökkenteni – ez pedig a spermakép javulását is magával hozhatja. 

Az említett romboló hatás abban mutatkozik meg, hogy a szervezet extra energiát – vagyis extra mennyiségű tápanyagot – kénytelen fordítani önmaga védelmére. A terhelés pedig azt eredményezi, hogy sokszor nem marad elég tápanyag arra, hogy a szervezet minden funkciója tökéletesen működhessen – a nem létfontosságú rendszerek működése így leromlik. A tápanyagpótlás alapesetben a táplálkozással megoldható, de a tömegtermelés a növények és más élelmiszerforrások beltartalmát – vitamin, nyomelem és ásványi anyag – jelentősen csökkentette. Erre jön még a feldolgozás, vegyszerezés és egy sor más eljárás, mely tovább rontja a tápanyagtartalmat. 

Mára a hölgyek esetében a várandósság elősegítésére a várandósvitamin a szakemberek zöme javasolja. Ennek oka pontosan ugyan az, mint amit fent említettünk: a nem megfelelő tápanyagellátottság okán előkerülő termékenységi problémák. A férfiak számára is megoldást jelenthet a megfelelő vitaminkészítmény, de legalábbis javulásra számíthatnak. A megfelelő pedig azt jelenti, hogy szerves, biológiailag aktív kötési formákban vannak jelen az anyagok (-citrátok és -glükonátok), valamint a készítmény komplex. Mindkét kritérium a hasznosulást segíti elő, mely így akár 80%-kal is javulhat. 

Időfaktor 

Bizony, a férfiak termékenységi szempontból versenyt futnak az idővel, és ilyen kérdésekben egyébként sem vagyunk valami türelmesek. Azonban a dolgok nem változnak meg varázsütésre. Bármit is teszünk, bárhogyan is igyekszünk támogatni a szervezetünket, számolni kell azzal, hogy ez időbe telik. A spermatogenezis, vagyis a spermiumképzés folyamata ugyanis nem egy állandó, hanem egy ciklikus esemény, mely 74 napot vesz igénybe. Azaz bármit is teszünk, minimum ennyi ideig, vagy akár még tovább is folytatnunk kell, hogy az valóban változást hozhasson a spermaképben. 

 

Scheftsik TamásTényleg válsághelyzetben van a férfiak termékenysége a világon?