Hírek

Minden ötödik magyarnak gondjai lehetnek a potenciájával, pedig ennek nem kellene így lennie!

Szinte minden férfi rémálma, hogy az ágyban, a döntő pillanatban beüt a krach, és csődöt mond. A potenciazavar pedig sajnos idehaza is sok férfit érint, ami elkeserítő, de tenni igen sokat lehet ellene! 

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre 

Potenciazavar 

Nemrégiben idehaza egy 10 000 online kérdőív kiértékelésével készült tanulmány rámutatott arra, hogy a férfi lakosság ötöde messze nem biztos abban, hogy teljes értékű merevedést képes produkálni, illetve, hogy azt képes lesz fenntartani az aktus végéig. Ez már önmagában is igen elkeserítő adat, de az talán még rosszabb, hogy tévúton járnak a férfiak azzal kapcsolatban, vajon mi is válthatja ki ezt a problémát. 

A jellemző elképzelés szerint ennek pusztán lelki okai vannak. A lelki tényezők, a kapcsolat minősége valóban fontos részletek, de főleg idősebb korban (azaz 35-40 éves kor felett) már a biológia, az egészségi állapot, a hormonszintek és rengeteg egyéb tényező is beleszól a képletbe. És bár a kérdésre, hogy mi okozhatja a potenciazavart a válaszadók 42%-a lelki tényezőket nevezett meg, minden 10. férfi szerint pedig a partnere tehet róla – ez a legtöbb esetben messze nem így van. 

Biológiai okok 

A héttérben húzódó biológiai okok között igen gyakori a hormonális eltolódás, a keringést érintő zavarok és persze az egészségtelen életmódból adódó gondok – mondja Ratkó Tünde. Fontos lenne kiemelni, hogy az orvos az esetek túlnyomó többségében viszonylag egyszerűen tud segíteni, és jelentősen képes javítani a helyzeten, vagy akár helyre is képes azt hozni. De itt nem áll meg a dolog, hiszen a potenciazavart is sokkal könnyebb megelőzni, mint kezelni. 

A szex mindkét nem életében fontos szerepet tölt be, de a férfiak esetében sajnos nagyon sokszor az önértékelés egyik alappilléréről is szó van. Vagyis, ha a szexualitásban zavar áll be, akkor az komoly önértékelési problémákat is okoz. 

A kielégítő szexualitás, a normál szexuális működés pontosan ugyan attól a dologtól függ, mint gyakorlatilag minden egyes funkció a testben – ez pedig a megfelelő tápanyagellátottság. Ez az oka annak, hogy ma már szinte nem is olvashatunk egészségügyi cikket anélkül, hogy fel ne hívnák a figyelmünket az egészséges táplálkozás és a rendszeres mozgás elképesztően fontos voltára! 

Tápanyagok és az élet 

Könnyű azonban mondani, nehezebb megtenni. Még a mozgással könnyebb a helyzetünk, hiszen, ha mást nem teszünk, csak napi fél órát sétálunk, már azzal is hatalmasat léptünk előre az egészségünkért. A tápanyagok pótlása azonban egy kicsit nehezebb. 

Fontos, hiszen a tápanyaghiányok jelenleg a világon minden negyedik embert érintenek, és beleszólnak a hormonháztartásba, a normál termékenységbe, az izomzat felépítésébe, megtartásába, a keringés egészségébe, vagyis gyakorlatilag mindenbe – igen, a normál merevedési funkciókba is. És ez az a pont, ahol mi is tehetünk a potenciáért. 

Az életmódunk (stressz, rohanás, légszennyezettség, stb.) egyre növekvő tápanyagigényeket generál, melyeket a vegyszerezett, tömegtermelt élelmiszerekből egyre kevésbé, egyre nagyobb hézagokkal tudunk csak fedezni. A vitamin, nyomelem és ásványi anyag pótlás éppen ezért ma már sok esetben elengedhetetlen. A férfiak esetében pedig erre a legalkalmasabb a jó férfivitamin. Ennek pedig két ismérve van – persze azon túl, hogy kifejezetten a férfi szervezet igényeire van szabva: 

  • Összetettség 
  • Szerves kémiai kötések a benne szereplő anyagok esetében 

Mindkét szempont a hasznosulás miatt fontos. A komplex készítményekben az egyes anyagok segítik mások hasznosulását, míg a biológiailag aktív, szerves kötések (-citrátok; -glükonátok) akár 80%-kal is növelik a hasznosulást.  

Sajnos ebben az esetben is igaz, hogy nem elég bevinni az anyagokat, törekedni kell arra, hogy azok minél nagyobb arányban hasznosuljanak. Hiába szed valaki naponta vitaminokat, ha azok hasznosulása nem jó, akkor bár egy keveset így is segítenek, de az eredmény inkább csak drága vizelet lesz – hiszen azok az anyagok, melyeket a szervezet képtelen volt hasznosítani a vizelettel kiürülnek. 

 

Scheftsik TamásMinden ötödik magyarnak gondjai lehetnek a potenciájával, pedig ennek nem kellene így lennie!