Hírek

A vegetarianizmus mellett romlik a férfiak termékenysége?

Azzal már jóideje tisztában vagyunk, hogy az étkezésnek mekkora jelentősége van a spermiumtermelés szempontjából is. De a kiegyensúlyozott étkezés és a rendszeres mozgás sem elég sok esetben ahhoz, hogy a spermiumszám ne legyen alacsony, esetleg minőségi problémákat ne produkáljon a férfi. Ennek oka a vitaminok, nyomelemek hiánya. De akkor a vegetáriánusok jobb eredményeket produkálnak? Az amerikai LLU egyetem tudósai szerint nem. 

A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre. 

Vegetarianizmus és termékenység 

Az említett egyetem egy tanulmány nyomán jutott arra a megállapításra, hogy nem is kevéssel, nagyjából 20 millió/milliliterrel kevesebb spermiumot termelnek a vegetáriánus és vegán étrendet követő férfiak. Az adat érdekes, de azért azt hozzá kell tenni, hogy a mintavétel nehezen nevezhető reprezentatívnak, és a kutatás eredeti tárgya sem a termékenységre gyakorolt hatás volt. Az eredmény azért elgondolkodtató. 

Vajon miért van az, hogy a húsmentes táplálkozás az életminőséget és az élet hosszát is képes nagyban javítani, míg a termékenységet rontja? A válasz nem olyan egyszerű, hiszen ehhez ismerni kell az egyes anyagok felszívódási mechanizmusát is. 

Hasznosulás 

Egy egyszerű példát citálnánk elő: a spenót vastartalma sokkal magasabb, mint a májnak, mégis, a májból képes a legnagyobb mennyiségben felszívódni a vas a szervezetbe. Miért lehetséges ez? Azért, mert a máj olyan anyagot is tartalmaz, amit a spenót nem. A vas hasznosulásában nagy szerepe van a C-vitaminnak, ez tudjuk, de nem szabad megfeledkezni a fehérjék szerepéről sem, hiszen a hasznosulásnak ezek is alapfeltételei. Az ember pedig alapvetően mindenevő, a szervezetnek tehát szüksége van állati fehérjékre is. 

Persze az ember okos, és képes megoldást találni a húsfogyasztás elkerülésére is – erre pedig a klímaváltozás tükrében egyre nagyobb lesz az igény is. Az említett adatokat sok szakember szerint az is erősen befolyásolhatta, hogy a hús kiváltására sok esetben a szója a megfelelő válasz. Sokféleképpen elkészíthető, és kifejezetten finom is, de a benne található anyagok közt szerepelnek az úgynevezett fitoösztrogének. Ezek olyan anyagok, melyek nagyon hasonlóak az ösztrogén hormonhoz, így a szervezet annak is ismeri fel őket. Tartós bevitelük pedig az ösztrogéndominancia kialakulásának kedvez. Ez eltolja a hormonháztartást, így természetesen a tesztoszteron termelése is csökken, ami pedig a spermiumszámra és a minőségre is komoly hatást gyakorol – mondja Ratkó Tünde. 

Hiányállapotok 

Ha a szóját nem is vesszük alapul, tény, hogy egyes anyagok hasznosulásához az állati fehérjékre is szükség van. Persze azok hiányában is képesek felszívódni, de sokkal rosszabb arányban. A vas mellett nyugodtan említhetjük a B-vitaminokat is, melyek közül több is erős hatást gyakorol a spermiumok mozgékonyságára, valamint a bennük található DNS épségére is. Ezek pedig fontos tényezők, hiszen egyrészt a megtermékenyítés sikeressége múlik rajtuk, másrészt a DNS sérülései a vetélés, koraszülés és a genetikai gondok kockázatát is növelik. 

Hús nélkül nem megy? 

De, megy, csak több figyelmet igényel. A húsmentes életmód tökéletesen kivitelezhető, és a termékenység is normál szinten tartható, ha az ember gondoskodik a megfelelő tápanyagpótlásról. Ez egy húsfogyasztó férfi esetében is nagyon sok esetben szükséges, a vega étrend mellett pedig még inkább. Hiszen bár az étkezés egészségesebb – kivéve persze többek közt a spermiumokra gyakorolt hatást -, a környezeti ártalmaktól a vegetáriánusok és vegánok sem tudják elzárni magukat. 

A tápanyagok megfelelő pótlása a tudománynak hála egyszerű étrendkiegészítővel, férfivitaminnal megoldható. De ahogyan erősen kihangsúlyoztuk a hasznosulás kérdését a fentiekben, ez itt sincsen másképpen. Ebben az esetben azonban a felszívódást két tényező segíti elő nagyban. Egyrészt a komplexitás, hiszen az egyes anyagok hasznosulásához más anyagok is kellenek, másrészt a kémiai kötések. A szerves, biológiailag aktív kötési formákat (-citrátok; -glükonátok) a szervezet jóval kevesebb átalakítás, vagyis kevesebb befektetett energia révén képes hasznosítani. Ez azt eredményezi, hogy ezeknek az anyagoknak a hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet! 

 

Scheftsik TamásA vegetarianizmus mellett romlik a férfiak termékenysége?