Hírek

A dohányos kismama sokat árthat magzatának, mire egyáltalán felfedezi, hogy várandós!

A terhesség alatt sajnos igencsak megnövekszik a tilalomfák száma. Tilos a jakuzzi, nem lehet shushit enni, és persze nincsen alkohol vagy dohányzás. Sok esetben azonban bebizonyosodik, hogy a tilalomfa nem megingathatatlan – például a kávé fogyasztható, sőt, egy kevés (valóban kevés) alkohol is elfér alkalomszerűen, ha az orvos is rábólint. De mi a helyzet a dohányzással? 

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

Nikotin 

A dohányzás bizony függőség, azon egyszerű oknál fogva, hogy az agy sejtjeinek bizonyos receptoraihoz kötődik a nikotin, és ezek a receptorok egyre és egyre többet “akarnak” ebből az anyagból. Az anyag élénkséget okoz, és fokozza a dopamin elválasztását, mely boldogsághormon, így nem csak a felszabadultság érzését, hanem a boldogság illúzióját is nyújtja a dohányosnak. Azonban minden adag nikotin kissé rontja a receptorok érzékenységét, vagyis ugyan olyan hatás elérése érdekében egyre több nikotinra van szükség – és akkor a lelki kötődésről, a lelki függőségről még szót sem ejtettünk. 

A nikotin hatása azonban nem áll meg a dopaminelválasztás fokozásánál. Komoly gondot okoz az érösszehúzó hatása, ami miatt a dohányzás sajnos fokozza a koraszülés és a korai vetélés kockázatát is. 

A baba 

A magzat már a kezdet kezdetén is az édesanyja szervezetéből nyeri a fejlődéséhez szükséges anyagokat. A bevitt anyagok többnyire átjutnak a placentán, és bizony a babához is hozzáférnek – ez pedig a nikotin esetében is igaz. A dohányzás igy már magzati korban is hatással van a babákra. 

Egyik első roncsoló hatása, hogy a csírasejtek számát csökkenti. Ezek a sejtek alakulnak később a kislányok esetében petesejtté. A fiúk esetében a dohányzás már a magzati korban felére csökkenti a későbbi spermiumtermelési képességet, vagyis már itt jelentősen rontja a nikotin mindkét nem későbbi termékenységét. A dologban az a legrosszabb, hogy ezt a hatást kiválthatja a kismama akkor is, ha abban a pillanatban leteszi a cigarettát, mikor kiderül a várandóssága. Ha ugyanis spontán fogant magzatról van szó – akinél a családalapítást nem előzte meg olyan tervezés, melynek során az anyag letette a cigarettát – akkor a terhesség felfedezése már rendszerint csak a károsodás után történik meg. Ezen felül a halva születés 23%-kal, a születési hibák előfordulása 13%-kal növekszik meg a dohányos kismamák esetében. 

Mivel a nikotin áthatol a placentán, így eljut a babához is. Abban az esetben, ha a dohányzást a kismama nem hagyja abba a fentieken kívül más problémát is okozhat. Mikor a baba megszületik, megszűnik a nikotinellátása is. Ez pedig ugyan olyan elvonási tünetekkel jár, mint a felnőttek esetében. Persze egy kisbaba sír, és az idegességét sem lehet látni – a lelki sérülések szintén csak később jelentkezhetnek. Azonban a nikotin elvonásának egyik tünete, hogy alvászavarok lépnek fel. Ezek a zavarok egy ennyire pici élet esetében sajnos a bölcsőhalál kialakulásának kockázatát is megnövelik – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. 

Leszokás és tervezés 

A nikotin hatásait a folyamatos bevitel mellett nem lehet ellensúlyozni. A megoldás sajnos csak a leszokás lehet, ami nagyon nem egyszerű feladat – ráadásul mindkét szülő számára fontos, hiszen az apa dohányzása is komoly, akár tragikus következményekkel járhat a babára nézve. 

A leszokásban is sokat segíthetnek a szakemberek, de ehhez időre van szükség. Ahogyan ahhoz is, hogy a szervezetet visszaállítsuk a normál működésre a dohányzás után, illetve felkészítsük a várandósságra. A fent leírtak is rámutatnak, hogy a családalapítás tervezése nem rossz gondolat, sokkal jobban rá lehet készülni. Ennek egyik legjobb eszköze a várandósvitamin – amit nevével ellentétben nem csak a várandósság alatt lehet szedni. A jó várandósvitamin ugyanis a megfelelő tagolásának köszönhetően a felkészülési szakaszban is segíthet, mivel a test felkészítésének tápanyagigénye, valamint az első trimeszter tápanyagigénye megegyezik. Ezzel szemben a második trimeszter is, valamint a harmadik trimeszter és a szoptatás időszaka is eltérő tápanyagigénnyel rendelkezik. 

A várandósvitamin esetében fontos a komplexitás, mivel a közhiedelemmel ellentétben csak a folsav, vagy D-vitamin nem elég a felkészüléshez, sőt, a várandósság támogatásához sem! Ezen felül azonban még mindenképpen érdemes figyelni arra, hogy a bevitt anyagok szerves kötésben legyenek jelen, ami praktikusan -citrát és -glükonát kötési formákat jelent (pl: cink-citrát, réz-glükonát). Ezek hasznosulása a szervezetben ugyanis akár 80%-kal is jobb! 

 

 

 

Scheftsik TamásA dohányos kismama sokat árthat magzatának, mire egyáltalán felfedezi, hogy várandós!