Hírek

A dohányzás erősen roncsolja a spermiumokat – gond lehet miatta a családalapítással is

Sikk és szexis, anno a hatalom és a gazdagság jelképe – igen, ez a cigaretta, illetve maga a dohányzás. A kampányoknak hála mára a dohányosok száma hazánk lakosságát tekintve 30% körülire mérséklődött, de még most is nagyon sokan választják az e-cigarettát a hagyományos helyett, és azt gondolják, ezzel megoldották a gondot, de az igazi bajt a nikotin okozza, ez pedig az e-cigarettában is jelen van, és komolyan roncsolja a férfiak termékenységét is. 

A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre. 

Nikotin 

Sokszor lehet hallani, hogy a dohányzás függőség. Ezt nem szeretik hallani az emberek, de ha megértjük, mit is tesz velünk a nikotin, akkor már a kifejezés sem lesz olyan idegen. A nikotint ugyanis az agy a tüdőbe kerülés után pár másodperccel már meg is kapja, a sejtek megfelelő receptoraihoz kötődve befolyást gyakorol az idegrendszerre. Első körben fokozza az élénkséget, majd a dopamin elválasztását is. Leegyszerűsítve egy boldogsághormonról van szó, mely többek között elégedettség érzést, felszabadultságot és boldogságot okoz. 

A nikotin azonban függőséget is kivált, biológiai és érzelmi szempontból is. A receptorok a kapott nikotin adag után 30-120 perccel már sóvárognak a következő adagra, ez pedig a dohányoson is meglátszik, előbb vagy utóbb újra rágyújt. Azonban minden újabb nikotin adag csökkenti valamennyire a receptorok érzékenységét, vagyis egyre több és több nikotinra lesz szükségük. 

Mindeközben maga a dohányzás “szertartása”, illetve a dopamin elválasztásának fokozása miatt az érzelmi függőség is kialakul. Ez olyan erős, hogy dacára annak, hogy az ember tisztában van azzal, hogy nem csak a saját, de a környezet számára is hatalmas károkat okoz a dohányzás, képtelen lemondani róla. 

Nikotin és spermium 

Több tanulmány is igazolta már, hogy a dohányzás a spermiumtermelés egyik legnagyobb mumusa. A nikotin érösszehúzó hatást is kifejt, aminek többek közt – és persze hosszabb távon – merevedési zavarok és a spermiumtermelés problémái lehetnek a következményei. Hatására ugyanis a spermatogenezis során előállított spermiumszám csökken, ami nagyon nem jó hír, tekintve, hogy az utóbbi néhány 10 évben a férfiak átlag spermiumszáma egyébként is a felére esett vissza. 

Külön hatalmas gond, hogy a mennyiség mellett a nikotin a spermiumok minőségét is roncsolja. Egyrészt lassítja a hímivarsejteket, ami a megtermékenyítés szempontjából végzetes hiba – mondja Ratkó Tünde. De még ennél is rosszabb, hogy a dohányzás képes roncsolni a spermiumok DNS-ét is. A spermatogenezis során a dohányzás hatására nem csak közel 20%-kal kevesebb spermium keletkezik, de azok lényegesen nagyobb arányban rendelkeznek hibás DNS-el. Egyszerűen lefordítva ez azt jelenti, hogy dohányos édesapa esetén a vetélés, koraszülés és a genetikai rendellenességek jelentkezésének esélye is sokkal nagyobb. 

Kompenzálás? 

Hogy hogyan lehet kiiktatni a roncsoló hatást? Azzal, ha leszokik a férfi a dohányzásról. De mi a helyzet a passzív dohányzással, és azzal, hogy a szervezet a dohányzás abbahagyása után helyreálljon? Egyik sem egyszerű feladat. 

A passzív dohányzás hatásainak kivédése sajnos nem egyszerű. A megoldás az lehet, ha a szervezetet megfelelő tápanyagokkal látjuk el, hogy képes legyen a hatások legalább részbeni kompenzálására. Ugyanúgy tápanyagokra van szükség ahhoz is, hogy a dohányzás abbahagyása utána szervezet a lehető leghamarabb helyre álljon – de ez nem egy gyors folyamat. A tápanyagok pótlása alapesetben étkezéssel történne, de ezt érdemes megtámogatni vitaminkészítménnyel is. Olyannal, mely egyrészt kifejezetten férfiaknak készült, másrészt a benne szereplő anyagok szerves, biológiailag aktív kötéssel vannak jelen (-citárt; -glükonát), így ugyanis a hasznosulásuk akár 80%-kal is javul! 

Az időtényezőt azonban vegyük figyelembe. Hiába a tápanyagpótlás, változás akkor sem jelentkezik egy – két héten belül. Mire a nikotinmegvonás hatásai eltűnnek, sokszor egy hónap is eltelik – bár a sóvárgás ennél sokkal tovább is megmaradhat. De a nikotinmegvonás mellett számolni kell azzal is, hogy a spermatogenezis, vagyis a spermiumok képzésének folyamata egy ciklikusan ismétlődő történés, melynek ideje 74 nap. Vagyis ennyi minimum szükséges a jobb minőségű és magasabb mennyiségű spermiumokhoz, de sajnos, ha nem a ciklus legelején kezdjük meg a tápanyagokkal való támogatást, akkor ez az időszak hosszabb is lehet. 

 

 

Scheftsik TamásA dohányzás erősen roncsolja a spermiumokat – gond lehet miatta a családalapítással is