Hírek

Krónikus betegséggel is lehet terhes, de ehhez több dologra is figyelni kell!

Az orvostudománynak hála mára nagyon sok olyan esetben is megtapasztalhatják a nők az anyaság érzését, amire néhány évtizeddel ezelőtt esélyük sem lett volna. Ide sorolhatóak azok a krónikus betegségek is, melyekkel csak akkor lehet együtt élni, ha az ember rendszeresen csillapítja a fájdalmát. De ennek megvannak a komoly hátrányai is, várandóssági szempontból mindenképpen! 

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász van a ratkotunde.hu segítségére. 

Tegyünk ellene, ha fáj 

Hatalmas szerencsékre nem csak az orvostudomány, hanem a gyógyszerészet is öles léptekkel fejlődik, így a fájdalom mára többnyire olyan jelenséggé lényegült, melyet nem kell elfogadnunk. Még a szülés okozta elképesztő fájdalmakat is lehet csillapítani, sőt, szinte minden fájdalomra létezik ma már pirula. 

Ez önmagában igazából jó dolog, de számolni kell azzal is, hogy a fájdalomcsillapításnak is megvannak a maga hátulütői. Sajnos mára több tanulmány is igazolta, hogy a fájdalomcsillapítók az ovuláció ellenségei. Rendszeres szedésük esetén az ovuláció igen sok esetben egyszerűen elmarad. 

Ovuláció nélkül? 

Igen, jól sejti, ha nincs ovuláció, akkor a megtermékenyülés lehetősége technikailag nullára csökken. Ez azt jelenti, hogy krónikus betegséggel – pláne fájdalomcsillapítókkal – a várandósság kialakulásának esélye igen minimális lehet, ha nem teszünk érte – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. 

Hogy ehhez mire van szükség? Mindenképpen az orvosunk segítségére, aki a gyógyszerészetre támaszkodva tehet igen sokat a vágyott család létrejöttéért. De itt nem áll meg a dolog, hiszen nekünk is érdemes lépni. 

Az, hogy lehetővé válik a megtermékenyülés, nagyon jó dolog, de minden szervezet igényli a támogatást. Ez különösen igaz egy olyan szervezet esetében, melynél a fájdalom, annak csillapítása és valamilyen hiba a működésben is állandóan jelen van. A terhesség kialakulása ugyanis csak egy dolog, a kihordás azonban ettől még sajnos messze nem biztosított. 

Teherbe esés, és kihordás 

A terhesség kialakulásához is, de főleg annak kihordásához elképesztő mennyiségű tápanyagra van szüksége a szervezetnek, hiszen egy másik, külön álló életet kell létrehoznia. A baba pedig a fejlődéséhez szükséges minden tápanyagot az édesanyjától nyeri. Ha az anya szervezet nem tud kellő mennyiséget adni, akkor sajnos a vetélés és koraszülés kockázata is jelentősen megnő. 

A tápanyagpótlás értelemszerűen étkezéssel kell, hogy történjen, de ez sajnos sokszor már nem elég, így a szakemberek zöme is várandósvitamint javasol. De melyiket? Hiszen van belőlük dögivel, győzzünk csak választani! Az eligazodásban három szempont segíthet: 

  • Kiemelten fontos a hasznosulás, vagyis nem elég bevinni az anyagokat a szervezetbe, azoknak fel is kell szívódnia. Ebben segít az, ha szerves kötéssel vannak jelen az anyagok (-citrát; -glükonát), hiszen így azok hasznosulása akár 80%-kal is jobb! 
  • A komplexitás is fontos, hiszen ez is elősegíti a hasznosulást. A kalcium D-vitamin és C-vitamin jelenlétében hasznosul jobban, a magnéziumnak pedig B-vitaminokra és E-vitaminra is szüksége van ehhez, stb. 
  • A megfelelő tagoltság a baba fejlődése miatt fontos. A terhesség három trimesztere, három fejlődési szakasza ugyanis nem azonos tápanyagigényekkel rendelkezik, és ezt a várandósvitaminnak mindenképpen szem előtt kell tartania! 

 

 

Scheftsik TamásKrónikus betegséggel is lehet terhes, de ehhez több dologra is figyelni kell!