Hírek

Meddőség családalapítás után? Sajnos így is komoly gondokat okozhat…

A férfiak meddőségével kapcsolatban felmerül egy igen furcsa részlet, amit nem is igazán szoktak bolygatni. Ez pedig az, amikor a meddőség ugyan jelen van, de mivel a családalapítás már megtörtént, a férfiakat ez már nem zavarja, sőt, a védekezésről sem kell már gondoskodniuk. De sajnos ennek megvannak az árnyoldalai is. 

A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre. 

Meddőség családalapítás után? 

Adódik a kérdés, hogy ha már valakinek van családja, akkor mégis hogyan derülhet ki a meddősége, hiszen ezt nem sűrűn vizsgáltatják a férfiak. A legtöbb esetben arról van szó, hogy a meddőség tényével a férfi tisztában van, de a családalapítás mégis sikerül. Ez a legritkább esetben a “végül sikerült” kategória, sokkal inkább a lombikprogram segítségéről van szó. Ez utóbbi azonban még csak nem is törekszik arra, hogy megoldja a meddőséget okozó problémát, “csak” a családalapításban segít. 

Sok férfi úgy érzi, mivel a gyermek már megvan, a meddőségük nem jelent semmilyen problémát, főleg, ha nem is akarják bővíteni a családot. Sőt, így az óvszer vagy a fogamzásgátlás más módjai sem szükségesek! Ebben ugyan igazuk van, de sajnos a meddőség is valami miatt alakul ki, nem csak úgy jelen van, vagyis az egészségre hatást gyakorol. 

Okok és következmények 

Ha a meddőség hátterében genetikai okok vannak, akkor sajnos sem megoldani, sem javítani nem lehet a helyzetet, ugyanakkor tennivaló sem adódik vele, hiszen nem áll hátterében semmilyen egészségügyi probléma. 

A meddőségek többsége azonban nem ilyen. A leggyakoribb kiváltó ok a tesztoszteron szint alacsony volta, és az ebből adódó spermiumképzési problémák. Ennek hátterében a tápanyaghiány húzódik meg, de nem csak a meddőség az okozott gond. Az alacsony férfihormon-szint ugyanis egy sor más dologra is hatással van. A tesztoszteron hiányában a libidó is csökken, a merevedéssel is lehetnek gondok és bizony az izomtömeg építése, megtartása sem működik megfelelően. Ezen felül sajnos a tesztoszteron alacsony volta ösztrogéndominanciát is okoz, mely indokolatlan hízáshoz vezethet, illetve sajnos a férfiak mellének megnagyobbodását is okozhatja. 

A tápanyaghiányok számos ponton okozhatnak meddőséget, nem csak a hormonszint eltolásával. A D-vitamin nem megfelelő szintje is nagyban hozzájárul a meddőség kialakulásához, és ez igaz a cink, a vas, a réz és sok más anyag hiánya esetében. De ezek az anyagok sem kizárólag a termékenység fenntartásában vesznek részt. A vashiány vérszegénységhez vezethet, a cink hiánya hajhullást, bőrproblémákat okozhat, a rézhiány zsíranyagcsere-zavarokat, degeneratív idegrendszeri betegségeket válthat ki, stb. – mondja Ratkó Tünde. 

A fent említett csupán néhány dologból, melyek meddőséget okozhatnak, jól látszik, hogy családalapítási, bővítési vágytól függetlenül kezelni érdemes a problémát. Ennek legegyszerűbb módja a férfivitamin, mely a tápanyaghiányokat képes helyreállítani – persze ehhez jó felszívódású anyagok kellenek. A felszívódás kulcsa a megfelelő komplexitás – az egyes anyagok segítik mások hasznosulását -, és a biológiailag aktív kötési formák – a készítményben az anyagok -citrát és -glükonát kötési formában legyenek jelen. 

Ennyi elég? 

A tápanyagpótlás az egészég fenntartásának egyik pillére, ehhez kell még a kiegyensúlyozott táplálkozás és a mozgás is. DE! Abban az esetben, ha a meddőség kiváltó oka már nem csak tápanyaghiány, hanem abból következően valamilyen betegség, hormonális eltolódás, anyagcserezavar, akkor már a szakember segítségére is szükség lehet! 

 

Scheftsik TamásMeddőség családalapítás után? Sajnos így is komoly gondokat okozhat…