Hírek

40 évesen apává válni? Ez már problémás lehet…

A nők az érettebb férfiakat kedvelik – legalábbis ezt gondolják az erősebbik nem képviselői, és van is ebben igazság, csakhogy itt nem az életkorról van szó. Sajnos azonban a férfiak esetében jellemzően ez hozza meg azt az érettséget, amit a nők keresnek, ami sokszor már problémás lehet családalapítási szempontból. Egy felmérés ugyanis rámutatott: az emberek zöme nem tudja, mikor kezd hanyatlani a férfiak termékenysége. 

A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi specialista van a segítségünkre 

Az érett férfi 

Az érett férfi, aki jó apa és jó férj lesz már idősebb, rendelkezik saját egzisztenciával, éretten gondolkozik, és sokra vitte a munkájában. Ugye ismerős. Pedig ez nem is állhatna távolabb az igazságtól, hiszen az, hogy kiből milyen apa válik nem arányos azzal, mit ért el az életben, mennyit keres, vagy milyen idős. 

Mégis, ahogyan a nők a 30-as években tervezik a családalapítást, a férfiak esetében ez többnyire már a 40-es évekre tolódik, ami azonban problémás.  

A tudás és a környezet 

Biológiai értelemben a férfi akár 80 évesen is alkalmas arra, hogy apává váljon – ezt megtanultuk az iskolában. Azt azonban már nem mondták el, hogy 80 évesen a sikeres megtermékenyítés esélye minimális, ellenben a genetikai rendellenességek kialakulásának valószínűsége, a spermium hibái miatt kialakuló koraszülés és vetélés lehetősége elképesztően magas! 

A férfiak termékenysége sem örök, sőt! Tekintve a rohanó életmódot és az egyre komolyabb környezeti hatásokat a férfiak termékenysége olyan hanyatlást mutat, ami ijesztő. Nem csak azért, mert alapvetően 40 éves kor felett a termékenység csökken. Azért is, mert mára az átlagos spermiumszám a felére esett vissza, a spermiumok minőségi romlása pedig még ennél is rosszabb értékeket mutathat! 

De termékeny? 

Nos, igaz, egyetlen spermium is elegendő a terhesség kialakulásához, de azért azt beláthatjuk, hogy ha egytelen katonára bízzuk a családalapítást, akkor leríhatatlan rizikót vállalunk. Hiszen egy teljesen egészséges nő esetében egy ovuláció alkalmával a megtermékenyítés valószínűsége mindössze 25% – és ez akkor igaz, ha a férfi a normál mennyiségű spermiummal rendelkezik, azaz 200 000 000/ml katonát tud hadrendbe állítani – azok minőségi követelményeit már nem is említve! 

Pedig fontos adat az is, hiszen az a bizonyos hadsereg összesen csupán néhány %-ban tartalmaz olyan spermiumokat, melyek morphológiája, mozgékonysága és örökítőanyaga is megfelel a követelményeknek – mondja Ratkó Tünde. 

Tenni kell érte 

A családalapításért, a termékenység fenntartásáért tenni kell, ez nem is kérdés, de ma már azt is tudjuk, hogy ez nem csak a nők feladata. A férfiak esetében a termékenység normál szinten tartása legalább akkora jelentőségű a családalapítás szempontjából, mint a nőknél, ráadásul egy sor pozitív hozadéka is van! 

A normál termékenység a jó tápanyagellátottság velejárója. Ehhez legtöbb esetben a mozgás és a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett egy férfivitamin is kell, mely komplex és szerves kötésben tartalmazza az anyagokat (mindkettő a hasznosulás miatt fontos – a citrát és glükonát kötésekkel rendelkező anyagok ugyanis akár 80%-kal is jobban hasznosulnak, ezen pedig tovább javít a komplexitás). Hogy mit kapunk a normál termékenység mellé? Könnyebben és tartósabban építhető izomzatot, dús hajat (ha csak a genetika nem űz velünk rossz tréfát), egészséget, állóképességet, stb. Vagyis a termékenységgel fiatalosabbak és erősebbek is lehetünk. 

 

Scheftsik Tamás40 évesen apává válni? Ez már problémás lehet…