Hírek

Pajzsmirigy problémával terhesség – autoimmun problémával veszélyes lehet!

A jód sokszor okoz fejtörést az embereknek. Szinte mindenki tudja, hogy hazánk jódhiányos terület, azaz a pajzsmirigy megbetegedései igen gyakoriak Magyarországon. Ennek megfelelően szinte mindenki jódozott sót fogyaszt, sőt, gondoskodik az extra jódbevitelről, kiváltképp, ha gyereket szeretne, hiszen a magzat szellemi fejlődésének ez az egyik legfontosabb “motorja”. Csakhogy a jód nem minden esetben hasznos, sőt, előfordulhat, hogy hatalmas gondot okoz a szedése! 

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

Jódszükséglet és pajzsmirigy alulműködés 

A jódra a terhesség során akkor is fokozott mennyiségben van szükségünk, ha a szervezet pajzsmirigy problémáktól mentesen működik. Ennek oka az az egyszerű tény, hogy a baba minden tápanyagszükségletét az anya szervezet fedezi, vagyis azzal a jódmennyiséggel mindenképpen többet kell bevinni, amire a babának szüksége lehet. Erre pedig mindenképpen figyelni kell! Mára több kutatás is igazolta, hogy a terhesség kezdeti szakaszában jelentkező jódhiány hatással van a születendő baba IQ szintjére, akár 10-15 ponttal is csökkentheti azt. 

Pajzsmirigy alulműködés esetén szintén szükség van a jódpótlásra. Hazánk 4/5-e mérsékelten jódhiányos terület, azaz sem a vízzel, sem az élelmiszerekkel nem jut be elegendő jód a szervezetbe. Ilyenkor a pajzsmirigy – hogy kompenzálja a kieső hormontermelést, mely a jódhiány hatására jelentkezik -megnagyobbodik. Ezt golyvának hívjuk, és az egyik legjellemzőbb tünete az alulműködésnek. Ugyancsak jellemző tünet az indokolatlan, normál étkezés mellett jelentkező súlygyarapodás, koncentrációs és anyagcsere zavarok.  

Túlműködés 

Pajzsmirigy túlműködés esetén, amikor a szerv túlságosan sok hormont állít elő, értelemszerűen kerülni kell a jódbevitel fokozását! 

Abban az esetben, ha a pajzsmirigyet autoimmun betegség érinti, egy picit más a helyzet. Itt ugyanis egy olyan folyamattal állunk szemben, melyben a pajzsmirigy hormontermelése csökken – ebből pedig következne, hogy a plusz jód bevitele jó ötlet, pedig nagyon nem az. Az autoimmun betegség miatt az ilyen betegeknél, ha fokozzuk a jódbevitelt, azzal csak azt érjük el, hogy fokozódik a gyulladás, és felgyorsulnak az autoimmun folyamatok, vagyis ezzel kizárólag rontani tudunk a helyzeten, így autoimmun betegség esetén a plusz jódbevitel tilos – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak! 

Terhesség pajzsmirigy betegséggel 

Sajnos a pajzsmirigy megbetegedései nagyon könnyen okozhatnak meddőséget. Az orvostudomány fejlődése azonban már viszonylag könnyen lehetővé teszi a családalapítást azoknak a nőknek is, akik pajzsmirigy betegségben szenvednek. 

Tudjuk, hogy a várandósságot, annak magas tápanyagszükséglete miatt a szakemberek tanácsára érdemes várandósvitaminnal támogatni. Azt is tudjuk, hogy ezen készítmények esetében kiemelten fontos a tápanyagok hasznosulása (szerves kötésben kell tartalmazniuk azokat – -citrát és -glükonát kötések – és komplexnek kell lenniük), illetve az, hogy az eltérő trimeszterek tápanyagigényeit képesek legyenek megfelelően kiszolgálni (ehhez a megfelelő tagoltság a kulcs). 

Azonban pajzsmirigy problémák esetében sajnos a kismama sok esetben nehéz helyzetbe kerülhet, hiszen a legtöbb ilyen vitamin jódot is tartalmaz, mely az autoimmun betegségek és a pajzsmirigy túlműködése esetén ellenjavallt. Számukra a fent említett kritériumok mellett az is fontos, hogy jódmentes vitamint szedjenek – ez jellemzően külön fel is van tüntetve a dobozon! 

 

Scheftsik TamásPajzsmirigy problémával terhesség – autoimmun problémával veszélyes lehet!