Hírek

Ezek is segíthetnek a férfiak pattanásos bőrén

Mi történik akkor, ha egyszer csak egy – vagy akár egy sereg – pattanás keletkezik az arcon? Nos, ha ez pubertás korban történik, akkor senki nem lepődik meg. De persze később is előfordulhat, és sajnos a férfiak hátrányban vannak: nem sminkelnek. A hölgyek ugyanis elrejthetik a nem kívánt hibát, a férfiak esetében ez nem így működik. 

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre. 

Kozmetikus, krémek és ápolás 

Ha egy férfi kozmetikushoz jár, a többséget ma még meglepi vele. Holott a férfiak bőre is ugyan úgy igényli a törődést, mint a hölgyeké. Ezt felismerte már a kozmetikai ipar is elég régen, de hiába a tucatnyi krém és pakolás, melyet kifejezetten férfiaknak alakítottak ki, a nagy és erős férfi ápolási kellékei a szappan és az arcszesz, a többi a metroszexuálisoké – legalábbis sokan így tartják. 

Pedig a bőr érzékeny dolog, ápolás, megfelelő “karbantartás” nélkül sajnos gyorsan öregszik, és olyan problémák is gyakran jelennek meg rajta, mint a pattanások. De akkor egy férfi számára más lehetőség nincs, mint viselni a pontokat az arcán, kellő alázattal? 

Táplálás 

Kevésbé ismert tény, de bizony a bőr a megfelelő táplálás hatására szép és egészséges marad, sőt, az öregedése is lassítható. Ehhez pedig olyan anyagokra van szükség, mint a cink, vagy éppen az A és E-vitaminok. 

Előbbi a férfiak számára ismert anyag, hiszen tisztában vagyunk vele, mekkora jelentősége van a normál spermiumtermelésben, vagyis a termékenység fenntartásában. Bár ez igaz a két említett vitamin esetében is, ezen felül más fontos feladatuk is van – mondja Ratkó Tünde. 

A cink a normál sav-bázis egyensúly fenntartása és a normál sejtosztódás fenntartása révén a hajra, körömre és a bőrre is igen erős hatást gyakorol, ahogyan a spermatogenezis során is elengedhetetlen, de tulajdonképpen minden sejtosztódási folyamatban szükség van rá. 

Az A és az E-vitaminok pedig erős antioxidáns hatásuk révén védik a sejtanyagcsere során keletkező szabadgyököktől a bőr sejtjeit, ezzel pedig a vitalitásához is nagyban hozzájárulnak. 

Pótlás 

Ezeket az anyagokat elméletben étkezéssel is be lehet vinni, de ez még akkor is nehéz, ha kiegyensúlyozottan étkezünk. Hiszen, bár bejut belőlük a szervezetbe, a mennyiségük nem elegendő. Táplálékkiegésztővel, vagyis férfivitaminnal is pótolható a hiány, de azért néhány dologra figyeljünk. 

Mindenképpen fontos, hogy szerves kötésben legyenek jelen az anyagok a készítményben (-citrát; -glükonát), illetve, hogy komplex legyen, vagyis sok anyagot tartalmazzon. Mindkettő a felszívódás miatt fontos, hiszen kevés az anyagokat bevinni a szervezetbe, ha azok hasznosulása siralmasan alacsony. 

Az A és E-vitaminokkal kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy zsíroldékony anyagok, vagyis a túladagolásuk is lehetséges. Az E-vitamin szinte minden bőrtápláló krémben jelen van, és bár az A-vitamin a szem vitaminjaként emlegetik, a bőrre kent krémek egy részében is jelen van – azonban hasznosulásuk ezekből a készítményekből messze nem olyan jó, mint a komplex, szerves kötésű vitaminkészítmény esetében. 

Nem kell kozmetikus? 

Még a tápanyagokkal együtt sem garantálható, hogy nem lesz szükségünk szakember segítségére, hiszen a bőrnek lehetnek olyan problémás aspektusai, melyek így nem védhetőek ki. Arról nem is beszélve, hogy a stressz, vagy mondjuk a por milyen hatással van a bőrre – vagyis a szakembertől sem kell félni, férfiként is felkereshetjük, egy picit sem fog meglepődni rajta. 

 

Scheftsik TamásEzek is segíthetnek a férfiak pattanásos bőrén