Hírek

Bizonyították: a mozgás javítja a spermiumok mozgékonyságát – de ez még kevés…

Elég régóta szajkózzák a médiumok, hogy a mozgás elengedhetetlenül szükséges a megfelelő termékenység fenntartásához a férfiak esetében is. De az is igaz, hogy az ezt igazoló tanulmányok többnyire sportolókat és ülőmunkát végző férfiakat hasonlítottak össze, ami azért nem szerencsés. Tényleg a mozgás lehet a kulcs a termékenységhez? 

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre. 

Újra értelmezve 

A kutatás kifejezetten fontos témát forgat, hiszen tudjuk, hogy sajnos az elmúlt pár tíz évben a férfiak spermiumszáma drasztikusan esett vissza, és ez a trend nem állt meg. Pár éve a WHO ajánlása alapján a termékenység normálnak számított, ha 50 millió/ml és 200 millió/ml közötti spermiummennyiséget produkált egy férfi. Mára az alsó határ 20 millió/ml-re csökkent, mivel az átlagos spermiumszám is jelentősen visszaesett. 

Az, hogy a mozgás jótékony hatásáról a termékenységre a fent említett hibával készült tanulmányok állnak rendelkezésre, több kutatónak is feltűnt. Az egyértelmű eredményért kínai kutatók olyan férfiak bevonásával ismételték meg a tanulmányt, akik mind “hétköznapi” emberek, vagyis nem töltik idejük nagy részét a konditeremben, nem hivatásos sportolók, és nem meddők. Egyszerű, hétköznapi férfiak. 

Az eredmény? Az átfogó tanulmány is igazolta, hogy a rendszeres, de nem túlzásba vitt sport nagyon jó hatással van a termékenységre. Egészen pontosan sikerült kimutatni, hogy a mozgás a spermiumok mozgékonyságát képes jelentősen javítani, ami elengedhetetlen a megtermékenyítési képességhez. 

Igen, jól érzi, ez még csak egy adat. A termékenységhez ugyanis a mozgékonyságon kívül a morphológia is rendkívül fontos (ez a két adat adja a spermiumok minőségét), valamint a mennyiségi tényezőről sem szabad megfeledkezni – mondja Ratkó Tünde. 

Termelés és minőség 

Az alapvetően kevesebb spermiumszám mellett is lökést ad a termékenységnek az, ha a minőséget képesek vagyunk javítani. A mutatók jelentős javulásához azonban a három tényező együttes javítása az ideális. Ennek kulcsa pedig a tápanyagellátottság. 

Mind a mennyiség, mind a minőség nagyban függ attól, hogy a szervezetnek a spermatogenezis során rendelkezésére állnak-e azok az alapvető anyagok, melyek a hímivarsejtek megfelelő előállításához szükségesek. És a közhiedelemmel ellentétben ezek a tápanyagok nem merülnek ki a cinkben… 

Honnan? 

Tény tehát, hogy a mozgás elengedhetetlenül fontos, emellett a kiegyensúlyozott táplálkozás is kell a normál termékenység fenntartásához. De akkor miért csökken a spermiumszám ilyen mértékben szerte a világban? A tápanyaghiány miatt. Az élelmiszereink beltartalma ugyanis az utóbbi években jelentősen lecsökkent, aminek következtében az eddig megszokott, normál étkezés mellett is világszerte közel két milliárd ember küszködik tápanyaghiányos állapotokkal, és ők zömmel a fejlett országok lakói, nem az elmaradott régiók polgárai. 

A tápanyagok pótlása tehát a sikeres családalapításhoz elengedhetetlen, és ezt ma már nagyon jól megtehetjük a megfelelő férfivitamin segítségével. Itt azonban fontos, hogy olyan készítményt válasszunk, mely szerves kötésben tartalmazza az anyagokat (-citrát és -glükonát), valamint komplex, sok összetevős vitamin legyen. Mindkettő a hasznosulás miatt fontos. Az egyes anyagok segítik mások felszívósását (pl.: cink-réz; C-vitamin-vas – magnézium; stb.), míg a szerves kötések mellett a hasznosulás akár 80%-kal is javul! 

 

 

Scheftsik TamásBizonyították: a mozgás javítja a spermiumok mozgékonyságát – de ez még kevés…