Hírek

Már a baba tervezésénél is komoly akadály lehet az alkohol!

Az alkohol és a terhesség kapcsolata már igen régóta feltérképezett terület. Tisztában vagyunk azzal, hogy mekkora károkat is tud okozni az alkohol a magzatban, így a terhes nők azonnal megválnak a még a legenyhébb alkoholtartalmú pohártól is, amit fény derül állapotukra. De mi a helyzet a fogantatással? 

A témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

Inni, vagy nem inni 

Tudjuk, hogy az alkohol igen sok terhesség létrejöttében játszott szerepet, de ez inkább csak egy kellemetlen vicc, semmit valós biológiai megközelítés. Az alkohol az életünk része, a felnőtt lét közeledtével pedig egyre gyakoribb vendége a szórakozásainknak. Sajnos azonban a családalapítás útjába áll, méghozzá nem is kis mértékben. 

A Manhesset-i Orvosi Kutatóintézet egy tanulmánya rámutatott arra, hogy még a csekély mértékű alkoholfogyasztás is erősen befolyásolja az ovuláció utáni időszakot, sőt, a korai terhességre is hatással van. 

Alkohol és ovuláció 

A széles merítésű mintával dolgozó kutatás során a szakemberek kiderítették, hogy az ovuláció utáni alkoholfogyasztás jelentősen csökkenti a petesejt megtermékenyülésének valószínűségét. Ez számszerűsítve azt jelenti, hogy a “nagyivók” körében a teherbe esés valószínűsége 27%-ra csökkent, a mérsékelt alkoholfogyasztók között pedig 32%-ra. Ehhez képest az alkoholt egyáltalán nem fogyasztó nők teherbe esési valószínűsége egy ovuláció alatt 41,3% volt. 

A jó hír, hogy az alkohol elhagyásával az arányok emelkednek, a rossz, hogy sajnos nem csak az ovulációra van hatással az alkohol. Ha a baba mégis megfogan, akkor is számolni kell azzal, hogy jelentősen csökken a korai terhesség megtartásának valószínűsége. 

Ráadásul az eredményekben teljesen mindegy volt, hogy milyen típusú alkoholt fogyasztottak a nők. 

Semmi ital? 

Egy kissé durva lenne kijelenteni azt, hogy akkor a nők számára az alkohol tiltólistás, már ha babát szeretnének. Főleg azért, mert az alkoholnak szinte semmilyen hatása nem volt a fogantatásra, ha az ovulációt megelőző időszakban került bevitelre. Éppen ez az, ami miatt a szakemberek arra gyanakodnak, hogy az alkoholnak az ösztradiolra, az ösztrogén hormon egy “változatára” van hatása, ezen keresztül képes belenyúlni a fogantatás és a baba megtartásának lehetőségébe. 

Vagyis az ital egyáltalán nem tiltott, de a családtervezés erősen javasolt. Hiszen, ha a pár babát szeretne, akkor bizony tennie is kell érte, a tapasztalatok szerint egyre többet. Sajnos világszerte egyre erősebben van jelen a meddőség, napjainkra minden negyedik párt érinti. 

Esélyek 

Azt már tisztáztuk, hogy az alkohol képes lehet jelentősen rombolni a várandósság kialakulásának és a korai terhesség megtartásának valószínűségét (fura módon azonban egy fél dec-deci bor elférhet a terhesség alatt is alkalomadtán, hiszen jótékony hatása van a vérképzésre). Az esélyek azonban növelhetőek. 

Ehhez első körben az alkohol mérséklése/elhagyása szükséges, második lépés gyanánt pedig a tápanyagpótlás. A kiegyensúlyozott táplálkozás és a mozgás ezt hivatott megadni nekünk, sajnos azonban már kevés eredménnyel. Egyik sem kihagyható az egyenletből, de élelmiszereink beltartalmának jelentős csökkenése, valamint a környezeti hatások egyre több energiát elemésztő kivédése a szervezetben tápanyaghiányos állapotokat idéz elő. Világszerte jelenleg mintegy 2 milliárd (!) ember küszködik ilyen tápanyaghiányos állapottal, úgy, hogy jellemzően nem is tudnak róla, hiszen szervezetük igyekszik kompenzálni. Ezt olyan funkciók leromlásával teszi, melyek nem szükségesek az életben maradáshoz. Ilyenek a haj és a körmök állapota, a bőr szépsége, vagy éppen a termékenység. 

A tápanyagok pótlása tehát szükséges, családalapítási tervek esetén pedig hatalmas segítség lehet a várandósvitamin, de ehhez meg kell felelnie három kritériumnak. Mindenképpen komplexnek kell lennie, hiszen így a hasznosulás jelentősen javul (a vas például sokkal hatékonyabban szívódik fel C-vitamin jelenlétében, ahogyan a cink hasznosulása is megnő réz jelenlétében, stb). A szerves, biológiailag aktív kötések a hasznosulást akár 80%-kal is javítják, így erre is mindenképpen érdemes figyelni (ezek a kötések praktikusan a -citrát és -glükonát formákat takarják: cink-citrát, vas-glükonát). 

A harmadik fontos részlet a terhesség biológiájából adódik. A várandósság során három trimesztert, három fejlődési szakaszt különítünk el. Ezeknek a szakaszoknak más és más a feladata, ennek következtében pedig a tápanyagigényük is eltér! A várandósvitaminnak a három trimeszter igényeit megfelelő tagolással kell kiszolgálnia. 

 

Scheftsik TamásMár a baba tervezésénél is komoly akadály lehet az alkohol!