Hírek

Vegye ki a zsebéből a mobilt – sokat árt a spermiumtermelésnek!

Tény, hogy a férfiakat érintő meddőség egyre elterjedtebb szerte a világon. Az is tény, hogy ennek hátterében az áll, hogy egyre alacsonyabb a spermiumszámuk, amit azonban egyelőre nem lehet tudni, miért is van. Tenni azonban lehet ellene, méghozzá nem is keveset, első körben rögtön azzal, ha kivesszük a zsebünkből a mobilt! 

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember – szülésznő van a segítségünkre. 

Mobil? 

A spermiumszám romlása az utóbbi pár 10 évben figyelhető meg. Nem csoda hát, ha a mobiltelefonok is bekerültek a képe, mint a spermiumszám csökkenésének egyik lehetséges kiváltói. Elvégre ezek a készülékek már 1983-óta vannak jelen az életünkben, és bár kezdetben kiváltságosnak számított az, akik a táskányi méretű mobilokkal rohangált, mára az sem ritka, hogy egy embernek két-három készüléke is van egyszerre használatban. 

A mobiltelefonok rádiófrekvenciás (RF) elektromágneses hullámokat (EMW) bocsátanak ki, amit az emberi test sajnos elnyel. Ezek a hullámok pedig potenciálisan káros hatást gyakorolnak az agyra, a szívre és a reproduktív szervekre – persze sok más szervrendszerrel egyetemben. A technológia azonban rohamosan fejlődik, így sokszor legyintünk egyet, hiszen a káros mobilok kora régen volt. 

Ez azonban ebben a formában nem igaz. Friss, idei tanulmányok is igazolják – többek közt Sungjoon Kim, Donghyun Han, Jiwoo Ryu, Kihun Kim, Yun Hak Kim összegző tanulmánya – hogy ez a fajta káros kibocsátása a mobiloknak most is jelen van, és sajnos a spermiumtermelésre is hatással van. Sőt, nem csak a termelésre, hanem a spermiumok mozgására és minőségére is rombolóan hat, még akkor is, ha azok in vitro – vagyis a testen kívüli környezetben vannak – mondja Ratkó Tünde. 

A mobil a mumus? 

Jogosan vetődik fel a kérdés, hogy ha a mobil kikerül a zsebünkből, esetleg az életünkből is, akkor helyreáll-e a spermiumtermelés. Sajnos azt kell mondjuk, hogy nem valószínű. Bár nagyon sokat javíthat a helyzeten, ha a mobil nem a zsebünkben, a koronaékszerek mellett kap helyet, és az sem lesz baj, ha a mobilozásra fordított időt is csökkentjük, ezzel még a többi környezeti ártalmat nem tudjuk kiiktatni. 

A férfiak meddősége ugyanis – akárcsak a hölgyek esetében – igazából három tényezőre vezethető vissza: betegségre, traumára (fizikai vagy akár lelki) és a környezeti ártalmak okozta tápanyaghiányos állapotokra (ezek egyébként a betegségek esetében is többnyire jelen vannak).  

Életmód 

Banálisnak tűnik, de a termékenységi mutatók nagyban javíthatóak a megfelelő életmóddal. Ebbe szervesen beletartozik a mozgás, az egészséges táplálkozás és a tápanyagpótlás. Ez utóbbi alapesetben a táplálkozás dolga lenne, de a környezeti ártalmak az élelmiszereinket is érintik, azok beltartalma így jelentősen csökkent az elmúlt 50 évben. A tápanyagok pótlása azonban megoldható vitaminkészítménnyel is. 

És itt jön a dilemma: melyiket? Hiszen vitaminkészítmény annyi van, mint égen a csillag, mégis jelen vannak az említett tápanyaghiányos állapotok! Sajnos a tápanyagokat nem elég pusztán bevinni, azok hasznosulása az igazán nagy kérdés. Ez lényegesen javul abban az esetben, ha a bevitt anyagok szerves, biológiailag aktív kémiai kötési formákban vannak jelen – ez praktikusan -citrát és -glükonát kötési formákat jelent. A szervetlen kötésben bevitt anyagokat a testnek még át kell alakítania 2-3 alkalommal, mire azok használhatóak lesznek. Ennek következtében nagy részük egyszerűen a vizelettel kiválasztódik, nem hasznosul. A szerves kötések esetében nem kell annyi átalakítás, így a hasznosulásuk akár 80%-kal is javul! Emellett pedig, ha a készítmény még komplex is – vagyis a lehető legtöbb anyagot tartalmazza -természetesen szerves kötésben -, akkor számolhatunk az egyes anyagok mások felszívódását segítő hatásával is, vagyis így érhetjük el a legjobb eredményt a vitaminkészítmény szedése terén. 

 

Scheftsik TamásVegye ki a zsebéből a mobilt – sokat árt a spermiumtermelésnek!