Hírek

Hüvelyi folyás terhesség alatt: nem mindig jelez gondot!

A hüvelyi folyás nem ismeretlen terület a nőknek, hiszen a hüvely egy érzékeny rendszer, probléma esetén pedig igyekszik megszabadulni a kórokozóktól, fertőzést kiváltó képletektől, ezt pedig váladékürítés útján teszi. De mikor van gond, és ha történetesen kismamáról van szó, akkor mikor kell orvoshoz fordulni, hogy a baba biztonságban lehessen? 

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

Felszálló fertőzés? 

Sajnos tény, hogy a vetélések és koraszülések kialakulásának 70%-ért a felszálló fertőzések tehetőek felelőssé. Amikor pedig a nő az első babáját várja, akkor különösen sokat aggódik azon, hogy minden rendben menjen. A második, vagy többedik baba esetében is megmarad az aggodalom, de már “rutinosabban” áll hozzá a kismama. 

Talán nincs is olyan nő a világon, aki ne tapasztalta volna már meg a hüvelyi folyás valamilyen formáját. Ezzel együtt sokan nem tudják, mikor is van gond, mire is kell figyelni. A folyások között a gyulladásból adódóak, illetve a gombafertőzés következtében kialakulók a leginkább jellemzőek. 

Előbbi esetében a folyás színe fehér, utóbbinál pedig sárgás árnyalatú. Problémára utal az is, ha a folyásnak kellemetlen a szaga, nem megszokott az állaga, vagy más tünet is jelentkezik mellette. Ez lehet alhasi fájdalom, viszketés, fájdalmas közösülés, stb. 

Kismamaként nem mindig jelent gondot 

Nagyon sok első babás kismama retten meg attól, hogy nagyobb mennyiségű váladék távozik a hüvelyükből, rendszeresen. Ennek oka azonban bőven lehet az is, hogy a szervezet igyekszik védekezni a fertőzések ellen. A terhesség során egy, az anya sejtjeivel csak félig azonos sejtekkel rendelkező kis élet kerül a szervezetbe, ez pedig gondot jelenthet. Mivel a sejtek nem tökéletesen azonosak, előfordulhat, hogy az anya immunrendszere megtámadja a magzatot. Persze a természet erre is talált megoldást, így a várandósság alatt az immunrendszer visszafogottan működik – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. 

Ennek a jó oldala a fent említett folyamat gátlása, azonban sajnos a fertőzésekre való hajlam is megnő általa. A szervezet bővebb váladékkal igyekszik védekezni a felszálló fertőzések ellen, mi magunk a megfelelő tápanyagokkal tehetjük ugyan ezt. Alapesetben a mozgás és az egészséges táplálkozás a kulcs a szervezet normál működléséhez, de egy olyan tápanyagigényes időszak, mint a várandósság sokszor igényel támogatást. Erre tökéletes a várandósvitamin. 

Ha a cél az, hogy a lehető legjobban támogassuk a szervezetet, akkor a vitamin kiválasztásánál ügyeljünk arra, hogy szerves kötésekben és komplexen tartalmazza az anyagokat. Köztük is nagy jelentősége van a cinknek és a réznek (cink-citrát és réz-glükonát), mivel a szervezetben antibakteriális, antivirális és gombaellenes hatással is rendelkeznek, azaz nagyban segíthetnek elkerülni a felszálló fertőzések kialakulásának lehetőségét. 

Várandósvitamin esetében pedig fontos a megfelelő tagoltság is, hiszen az immunrendszer támogatása mellett a baba fejlődését is elősegítheti, ha az eltérő trimeszterek eltérő igényeit képes a lehető legjobban kiszolgálni. 

Mikor kell mégis az orvos? 

Fontos megjegyezni, hogy a várandós kismamáknak sem tilos a szex – ha csak az orvos mást nem mond -, és az együttlét alatt/után is tapasztalható bővebb váladék, ami azonban normális. Orvosi közreműködésre akkor van szükség, ha a váladék színe, állaga vagy szaga változik meg – ilyenkor pedig jellemzően kísérő tünetek is fent állhatnak. 

A stressz nagy ellensége a kismamának, így ezt érdemes elkerülni, vagy a lehető legalacsonyabb szinten tartani. Vagyis, ha a kismama aggódik, még ha szag, állagváltozás vagy színváltozás nem is tapasztalható, egészen nyugodtan kérje ki kezelőorvosa tanácsát. A szakember viszonylag gyorsan képes felmérni, hogy kezelendő probléma húzódik-e meg a héttérben, de ha nem is, akkor is meg tudja nyugtatni az aggódó anyukát, és ez nagyon fontos! 

 

Scheftsik TamásHüvelyi folyás terhesség alatt: nem mindig jelez gondot!