Hírek

Merevedési gondokat is okozhat a koronavírus

Sajnos már egy ideje tisztában vagyunk azzal a ténnyel, hogy a férfiak termékenysége az utóbbi években jelentősen csökkent. Míg 10 évvel ezelőtt 200 millió / ml spermiumszám számított normálisnak, ez mára csupán a fele, és a termékenység alsó határa is 50 millió / ml-ről 25 millió /ml-re csökkent. A csökkenések ellenére pedig a meddő férfiak száma évről évre rohamosan emelkedik. Ebbe ráadásul most már biztos, hogy a koronavírus is beleszól, nem is akárhogyan. 

A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre. 

Herebajok… 

A tudósokat nem lepi meg az a tény, hogy bizony akadnak olyan vírusok, melyek képesek kárt tenni a hereszövetben is. A Zika-vírus, a mumpsz és számos más fertőzés is képes behatolni a hereszövetekbe, és ott komoly, akár maradandó károkat is képesek okozni. Ez sajnos igaz a Covid-19 esetében is. 

Tanulmányok igazolták, hogy a feltételezés, miszerint a koronavírus hatással van a spermiumszámra is, sajnos igaznak bizonyult. Akár 50% feletti spermiumszám romlással is lehet számolni a fertőzés következtében, valamint a vírus igen hosszú ideig képes jelen lenni a hereszövetben, vagyis ez a hatás hosszan is fennáll. Ezenfelül több kutatás is rámutatott arra, hogy a termékenységet más formában is támadja a Covid. 

A vírus sajnos képes rontani a pénisz vérellátását, és tartós, akár maradandó merevedési zavarokat is kiválthat, ahogyan arra dr. Clint Witchalls és csapata egy tanulmányukban is rámutatott. De sajnos itt nem áll meg a dolog. 

Hatalmas gondot okoz a koronavírust övező rémület is. A dolog persze érthető, hiszen veszélyes kórokozóról van szó, de annyiban talán eltúlzott, hogy a vírussal szemben erős szorongás is jelentkezhet, fertőződés esetén pedig hiába enyhe tüneteket produkál a férfi, a stressz hatására a termékenysége is jelentősen sérülhet. 

Ellenlépések 

Jó hír, hogy a rémhírekkel ellentétben egyik koronavírus – vakcináról sem sikerült bizonyítani, hogy bármilyen kárt okozna a férfiak termékenységében, vagy akár a szexuális funkcióikban. Az oltás mellett azonban a fertőződés lehetősége még fent állhat – persze összehasonlíthatatlanul kisebb gondokat okozva -, ezzel pedig a termékenységre gyakorolt hatással is számolni kell. 

A megoldás tehát mindenképpen a védekezés, illetve a szervezet megfelelő támogatása, felkészítése arra, hogy a káros, romboló hatásokat legyen esélye kivédeni. Ehhez a megfelelő tápanyagellátottság a kulcs! Biztos recept sajnos nincsen, hiszen a tápanyagok sem képesek közömbösíteni a vírust, de sokat tehetnek ellene. A megfelelő tápanyagellátottsággal ugyanis a sejtek erősebbek, az immunrendszer gyorsabban és hatékonyabban reagál a fertőzésekre, és a cink és réz bevitele ráadásul antivirális hatása miatt még nagyobb segítséget jelent. 

A tápanyagpótlás ideális eszköze lehet a jó férfivitamin, ebben az esetben mindenképpen olyan, amelyik tartalmaz cinket és rezet, ráadásul azokat szerves formában, vagyis cink-citrát és réz-glükonát kötési lehetőségekkel. Ezek a kötések ugyanis megkönnyítik az anyagok hasznosulását, vagyis minden anyag esetében érdemes ilyen kötési formákat keresni. 

A fenti kijelentésből is kitűnik, hogy a szervezet támogatásához nem elég a cink és a réz, számos más tápanyagra is szükség van, mint például a magnézium, vagy éppen a kalcium. Ezzel ráadásul nem csak az egészségi állapotunk javul, hanem az ellenállóképességünk, teljesítményünk is, és fent tudjuk tartani a normál termékenységet is! 

 

 

 

 

Scheftsik TamásMerevedési gondokat is okozhat a koronavírus