Hírek

Nem szoptat a szülés után? Könnyen cukorbetegség lehet a vége!

A 2-es típusú cukorbetegség és az inzulinrezisztencia napjainkra sajnos népbetegséggé váltak, ami nagyon rossz hír, hiszen számos más kórra is sokkal fogékonyabbá teszik a szervezetet. Sajnos az is igaz, hogy a terhesség megnöveli mindkét kór kialakulásának esélyt, és ez nem szűnik meg a szüléssel, hanem a nők élete végéig megmarad. Egy friss kutatás azonban bíztató eredményre jutott a kettes típusú cukorbetegség és az IR kivédésében a terhes és gyermeket szült nőknél, és ehhez a kulcs a szoptatásban rejlik. 

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász van a ratkotunde.hu segítségére. 

Szoptatással a cukorbetegség ellen? 

Hogy miért is lehet az, hogy megemelkedik a cukorbetegség kialakulásának kockázata a terhesség alatt és után? Egyelőre ez a kérdés nem tisztázott, de valószínűleg köze van hozzá a súlygyarapodásnak és annak a ténynek is, hogy a hasnyálmirigy béta sejtjei nagyobb igénybevételnek vannak kitéve. Ezek a sejtek felelnek az inzulintermelésért, mely hormonnak nagy szerepe van a megfelelő vércukorszint fenntartásában, illetve a sejtek cukorhasznosításában. 

Mindenesetre tény, hogy sajnos azoknál a nőknél, akik már túl vannak egy terhességen, lényegesen nagyobb eséllyel alakul ki kettes típusú cukorbetegség vagy inzulinrezisztencia, mint azoknál a nőknél, akik nem szültek. 

Hogy ezt a kockázatot csökkenteni lehessen, az orvosok régóta gyanítják, hogy a kulcs a hasnyálmirigy béta sejtjeinek munkájának fokozásában, védelmében, illetve a mennyiségük növelésében rejlik. De hogy ezt hogyan lehet elérni, az sokáig rejtély volt. Egy friss kutatás azonban rámutatott a dolog nyitjára. 

Tudományos voks a szoptatás mellett 

 A szoptatás előnyeiről nemigen kell győzködni a nőket, hiszen többnyire nem a kedv, hanem a lehetőség áll a szoptatás útjába. Ez a tevékenység ugyanis jelentősen energiaigényes, vagyis, ha a nő szervezete nem működik közel tökéletesen, akkor a szoptatást nagy eséllyel nem fogja tudni megoldani – egyszerűen más, fontosabb rendszerek fenntartására kell az energia. Azt már rég tudjuk, hogy a szoptatás elősegítésére a megfelelő várandósvitamin a tápanyagok kielégítő pótlása miatt tökéletesen alkalmas, de az, hogy mekkora jelentősége is van egészségügyi szempontból a szoptatásnak, még kutatás alatt áll. 

Ebben lépett előre egy amerikai-koreai kutatás, mely igen érdekes eredményekre jutott. A kutatás során egereken vizsgálták a szoptatás hatásait (ezek a kis lények szervezetük működését tekintve igen közel állnak az emberi szervezet működéséhez, így többnyire őket használják az ilyen jellegű kísérletekben), egészen pontosan annak a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeire gyakorolt hatását. 

A tejtermelés elindításához a test prolaktin hormont termel, de folyamatos szoptatás szükséges ennek a hormonnak a szinten tartásához, ellenkező esetben a termelése leáll. Ez pedig baj, mivel kiderült, hogy a prolaktin képes a béta sejtekhez kötődni (a hasnyálmirigyben ezek a sejtek termelik az inzulint), szerotonin termelésre késztetve azokat, ami két dolgot is eredményez. A szerotonin védi a sejteket az oxidatív stresszel szemben, ráadásul az inzulintermelésüket is optimalizálja, vagyis csökkenti, vagy megszűnteti azt a kockázatemelkedést, melyet maga a terhesség hoz létre (a kutatás lefolytatásával kapcsolatban vannak még hibák, ám eredményeit a tudományos közösség elismeri) 

Szoptatás – nem is olyan könnyű 

Ahogyan azt említettük, sajnos igen sok kismama esetében a szoptatás nem valósulhat meg, és nem azért, mert a hölgyek ódzkodnak tőle. A szervezet tejtermelése energiaigényes, ráadásul egy olyan időszakot követően kell megvalósítani, mely önmagában is hatalmas kihívás a testnek. Pontos recept nincs arra vonatkozóan, hogy mivel lehet biztosítani azt, hogy a nő a szülés után szoptatni is képes legyen, de az esélyek jelentősen növelhetőek, ha a szervezet tápanyagellátottsága ideális. Ez fontos a várandósság alatt is – hiszen így a komplikációk esélye is minimálisra csökken – és fontos a szoptatásnál is, vagyis a szervezet támogatását nem szabad abbahagyni a szülés után. Külön szoptató vitamint nem kell keresni, a megfelelően tagolt várandósvitamin ugyanis ezt a feladatot is tökéletesen el tudja látni. 

A harmadik trimeszter, illetve a szoptatási időszak tápanyagigénye azonos, vagyis a szoptatás végéig szedett, a harmadik trimesztert is lefedő várandósvitamin a célnak tökéletesen megfelel. Arra azért figyeljünk, hogy ez a készítmény is komplex legyen, és a benne szereplő anyagok szerves kötéssel legyenek jelen (-citrát, -glükonát), hiszen így az anyagok hasznosulása lényegesen, akár 80%-kal is javul! 

 

 

 

Scheftsik TamásNem szoptat a szülés után? Könnyen cukorbetegség lehet a vége!